- Kristne flykter på grunn av Israels okkupasjon
Sosialantropolog Bård Kårtveit tegner et dystert bilde av situasjonen for kristne palestina-arabere og beskriver dem som økonomiske flyktninger.
Av Tarjei Gilje, Dagen, 22.4.05
De rundt 30 som hadde møtt frem på Palestinakomiteens møte om kristen migrasjon fikk høre at det er økonomiske snarere enn religiøse grunner som gjør at en by som Betlehem ikke lenger har kristent flertall.
- De som hevder at kristne flytter på grunn av frykt for islamsk fundamentalisme, har ikke mye kontakt med palestinske miljøer. De reiser som økonomiske flyktninger, men den økonomiske situasjonen er forverret på grunn av den politiske situasjonen, sa sosialantropolog Bård Kår-tveit.
Han avviste ikke at islamske ekstremister noen ganger gjør livet vanskelig for kristne palestina-arabere, men gikk langt i å avvise at dette er en hovedgrunn til den økte utvandringen fra blant annet Betlehem.
- 8 av 10 vil reise
Kårtveit fortalte at de kristne palestina-araberne under det ottomanske rikets dager fikk en såkalt dhimmi-status, noe som blant annet innebar at de ble beskyttet som minoritet, men at de hadde begrenset eiendomsrett og ikke hadde rett til å bære våpen.
- Dette stimulerte deres økonomiske kreatvitet, og de klarte å bygge opp en kultur som har vart helt til vår tid. Derfor tilhører de kristne palestinerne gjerne den utdannede middelklassen, forklarte Kårtveit som påpekte at utvandringen har tiltatt nokså betydelig de siste årene.
- 8 av 10 unge palestinere på Vestbredden ville reist til USA eller Europa hvis de kunne, og dette gjelder både kristne og muslimer. Forskjellen er at flere av de kristne muligheter til å gjøre dette på grunn av sin økonomiske situasjon og sine internasjonale kontakter. Hvis ikke denne utviklingen stopper, vil den kristne palestinske befolkningen om noen tiår være redusert til noen små isolerte klostersamfunn og utenlandske misjonærer, sa Kårtveit.
Et religiøst Disneyland
I forbindelse med sin masteroppgave i sosialantropologi gjennomførte han et syv måneders feltarbeid på Vestbredden, områdene Bibelen omtaler som Judea og Samaria. I sitt foredrag presenterte han en rekke statistiske opplysninger om den demografiske utviklingen blant de kristne palestina-araberne.
- Det finnes 450.000 kristne palestinere, og de utgjør 6 prosent av den totale befolkningen. Omtrent 50.000 av disse bor på Vestbredden, og dette tallet inkluderer 2.000 i Gaza. Den kontinuerlige migrasjonen gjør det vanskelig å telle nøyaktig, men rundt 125.000 kristne palestinere bor i Israel. Resten bor i USA, Canada og Latin-Amerika.
- I Palestina finnes det 16 kirkesamfunn hvor det gresk-katolske er det største. Flere av disse gruppene har bodd i området siden før den arabiske erobringen på 600-tallet. Så når kristne sionister støtter den israelske okkupasjonen, støtter de utslettingen av noen av de eldste kirkesamfunnene i verden. Etter hvert kan de kristne bevegelsene i Palestina være redusert til et Disneyland av helligdommer uten levende samfunn, mener Kårtveit.
Samhold og solidaritet
Forskeren hevdet at relasjonene stort sett er gode mellom kristne og muslimer i de omstridte områdene vest for Jordan-elven.
- Forholdet mellom kristne og muslimske palestinere har stort sett vært preget av samhold og solidaritet. Blant annet har man noen steder samlet inn penger til å bygge både kirke og moske. De kristne utgjør 2 prosent av befolkningen på Vestbredden og i Gaza, men 6 av 88 seter i den palestinske lovgivende forsamlingen er reservert kristne, og tradisjonelt kristne byer har flere ganger hatt kristne borgermestere, sa Kårtveit. Han påpekte imidlertid også at Hamas ved enkelte anledninger har skutt raketter mot Israel fra områder som er bebodd av kristne palestina-arabere, vel vitende om at Israel vil gjengjelde mot de områdene rakettene kommer fra. Blant annet har en del hus blitt revet etter slike hendelser.
Opprinnelig kilde: http://www.dagen.no/show_art.cgi?art=7459