Antropolog undersøger lederkulturen i Aaskov Kommune
Sidst ændret: 27-04-2005
Lederkulturen har været under lup i Aaskov Kommune, der ligesom alle landets kommuner står overfor store ledelsesmæssige udfordringer i den nærmeste fremtid. Lederne har fået indblik i egne styrker og svagheder, og det er med til at ruste dem til kommunesammenlægningen med tre andre kommuner, blandt andre Herning Kommune.
”Lad os få fokus på, hvorfor vi er her”, siger cheferne.
”Lad os få noget mere tid”, siger institutionslederne.
”Lad os få noget arbejdsro”, siger koordinatorerne i forvaltningen.
De tre udsagn er udtryk for, at der er flere forskellige lederkulturer i Aaskov Kommune.
De tre typer ledere i Aaskov har dog fælles værdier, som f.eks. at behandle hinanden ordentligt og arbejde professionelt med de mål, der er sat.
I Aaskov Kommune er der store forskelle mellem kulturerne, og forskellene er blevet brugt til at skabe dialog, så der bliver mulighed for at lære af hinandens forskelligheder.
Dialogen om ens eget og andres ståsted og værdier hjælper lederne til at overskue, manøvre i og udvikle sig i en foranderlig verden. Og det er en væsentlig del af det forarbejde, som Aaskov Kommune er i gang med forud for den store kommunesammenlægning.
For at kunne tackle forskellighederne og den turbulente tid, der kommer, er det vigtigt at være forberedt.
Kommunaldirektør Jan Fanøe siger: ”Verden er kompleks og uforudsigelig, og lederne skal udvikle sig i takt med forandringerne. Vi har kigget indad og fundet ud af, hvor vi er gode, og hvor vores svagheder er. Det giver selvtillid og forhandlingsstyrke at kende sit ståsted.”
KULTURANALYSEN
Kulturen i én virksomhed kan måske beskrives som et topmoderne parcelhus med alle de nye elektroniske hjælpemidler, hvor der er en afslappet stemning. En anden virksomhed er måske en gammel herregård, hvor alt fungerer efter 'sådan-har-vi-altid-gjort-princippet', hvor der hersker en højtidelig atmosfære.
Kulturanalysens grundantagelse er, at det er i brudfladerne, at menneskers holdninger og handlinger bliver synlige. Og dermed også styrker og svagheder.
Og det er forskellene, der er det mest interessante.
Kulturerne i Aaskov Kommune er beskrevet i antropolog Vibeke Hedemann Schmidts rapport, der nærmere beskriver en række kendetegn ved en dansk kommune i 2004.
RESULTATERNE SKAL BRUGES
Lederne i Aaskov Kommune anvender resultaterne af analysen som grundlag for at udforme en lederpolitik på linie med medarbejderpolitikken.
Lederpolitikken er ikke det endelige resultat, men et værktøj, der er en del af processen med at forbedre ledelsen, så borgerne fortsat sikres et højt serviceniveau. Også i den kommende storkommune.
Aaskov Kommune valgte en antropolog til at foretage kulturundersøgelsen for at få en ny og anderledes vinkel på ledernes arbejde. Antropologen har blandt andet interviewet alle lederne og været observatør på møder for at udforske den forskel, der er mellem, hvad folk siger de gør, og hvad de rent faktisk gør. Kulturundersøgelsen er en del af et 3-årigt lederudviklingsprogram, der ruster lederne til at blive bedre ledere i de forestående forandringer.
Kilde: http://www.aaskov.dk/showpage.php?pageid=96§ion=48