Att köpa sig ett bättre liv

Efter några år av prestigehets och lyxdrömmar närmar vi oss ett trendskifte. Det tror socialantropologen Anneli Ståhlberg.

Anneli Ståhlberg har gått från vad som förefaller vara den ena extremen till den andra, från att studera nordamerikanska indianer till att kartlägga den engelska överklassen.

- Fast stambeteendet och riterna finns i båda grupperna.

Nästa år hoppas hon lägga fram sin doktorsavhandling vid Lunds universitet. Den handlar om social och materiell prestige och vad den fyller för funktion.

- Materiell prestige handlar inte bara om föremål utan om att vi vill köpa in oss på ett bättre liv. Det finns forskning som visar att man får en kick när man går och handlar - blodtrycket och pulsen ökar och feromonerna flödar. Metafysiskt känner vi oss som bättre människor.

???

- Jag är övertygad om att människor som har mycket pengar tycker att de är lite bättre. De har möjlighet att vidga sina vyer och kan uppfatta andra som inskränkta.

Anneli Ståhlberg har gjort flera fältstudier i England. Hon har minglat på travbanan Ascot, på poloklubbar och prestigeskolan Eton. Hon har intervjuat skräddare på Saville Row, Rolls-Royce-försäljare och butikspersonal på Harrods.

- Det är stor diskrepans mellan de två grupperna och deras synsätt. De som inte glorifierar lyxen och ser den som något eftersträvansvärt, något att drömma sig bort till.

- De som har mycket pengar ser det som en naturlig del i livet och kan ha svårt att upprätthålla lycka och förnöjsamhet. De har inget att se fram emot.

Den som har både social prestige och pengar konsumerar annorlunda än den som är nyrik. Den engelska överklassen väljer ofta det nedtonade framför det vräkiga. De köper till exempel skräddarsytt hellre än designerkläder med stora loggor.

- De handlar på Saville Row för att de vet att de får enormt god kvalitet och för att de inte har något att bevisa. Och är man inte insatt så känner man inte igen de diskreta prestigemarkörerna.

Den som själv har skrapat ihop sin förmögenhet tenderar att vilja visa upp sin rikedom på ett annat sätt. Anneli Ståhlberg nämner miljonärsmässan i Cannes, där besökarna bland annat kunde köpa diamanttäckta mobiltelefoner.

- Och vem är det som förväntas köpa det? Inte tror jag att det är drottning Elizabeth.

Anneli Ståhlberg menar att det goda livet har blivit närmast mytomspunnet och upphöjt till ideal i medierna. Tv-serien "Sex and the city" handlade till exempel till stor del om shopping.

- Aktiemarknaden har gått bra och vi har fått mer pengar att röra oss med. Folk har lånat och i vissa fall överspenderat. Det har handlat mycket om att tanklöst tillgodogöra sig det lätta och ytliga.

Samtidigt förutspår hon ett trendskifte.

- Jag tror att ekonomin kommer att vända och prestigehetsen avta. Ett litet tecken är Luis Vittons senaste kollektion där loggorna tonats ned och blivit mindre.

Malin Henrikson, Hallands Nyheter