Fengslende frihet - GEMINI om det nye arbeidslivet
Til tross for at teknologi og arbeidsgivere har gitt oss fleksibilitet til å styre tida sjøl, jobber mange av oss 60 timers uke. Det kreves, dersom man vil opp og fram, leser vi i den nyeste utgaven av forskningsmagasinet GEMINI ved NTNU Trondheim.
En av de forskerne som har studert det morderne arbeidslivet er antropologen Tian Sørhaug :
Tradisjonelt har arbeidslivet vært opptatt av å være «on time», nå handler det om å være online. Arbeid har blitt et personlig frigjøringsprosjekt der alle er kapitalister. Kunnskap er vår nye kapital.
Trenden med å være travel ser ikke ut til å være på vei ut. Det er ikke alltid noe galt i det, mener han. Men det er et faresignal når familielivet oppleves som en endeløs og knapp logistikkabal, mens jobben er stedet man blomstrer:
Jeg sa som fleip for 15 år siden at trenden var at familielivet var i ferd med å bli rasjonalisert, mens arbeidslivet blir erotisert. Det er der man får anerkjennelse, klappen på skuldra som er så viktig for oss. Nå må jeg si at jeg fikk rett.
Effektivitetsjaget som er bærebjelken i det nye arbeidslivet, er lite bærekraftig, mener psykolog Arnulf Kolstad. fordi det gradvis raserer miljø og natur og fremmer en individualisme som går på bekostning av fellesskap og solidaritet.
Interessant: Psykologkollega Sven Svebak fant ut at vi ikke klarer å være planmessig, målrettet og seriøst engasjert i mer enn 20 minutter. Hjernen til et normalt menneske vil da ta over styringen og kreve et mentalt femminutt med litt tull og tøys på impuls:
Det moderne arbeidslivet tar i liten grad hensyn til at vår menneskenatur faktisk er nesten uendret gjennom de siste tusener av år. Slutt å koble selvbildet til lønnet virksomhet. Jo mer man gjør det, dess mer sårbar blir man.
>> les hele saken om det nye arbeidslivet: Fengslende frihet
SE OGSÅ:
Tian Sørhaug: Arbetet blir familjärt och familjen ett arbete (Axess 1/2005)
Forskning på ledelse: Tian Sørhaugs bok Managementalitet og autoritetenes forvandling
No feedback yet
Search
Døde lenker?
Nettsider har fått stadig kortere levetid og forsvinner fort igjen. I mange tilfeller finnes det en kopi i Internet Archive på web.archive.org.
Siste kommentarer
- hotwoman on Bedre arkitektur = bedre samfunn?
- lorenz on For mer kulturrelativisme
- Nargis Wolasmal on For mer kulturrelativisme
- Jan on Reindrift = samer mot nordmenn?
- David Brustad on Den romantiske kjærlighetens vanskelige kår på glesbygda
Leave a comment