Thomas Hylland Eriksen: "Tiden er inne for en kosmopolitisk kulturradikalisme"
Thomas Hylland Eriksen og Halvor Finess Tretvoll kommer til uka med en ny bok som heter Kosmopolitikk. I Dagbladet forklarer Thomas Hylland Eriksen bokas tema. Forfatterne går inn for en kosmopolitisk kulturradikalisme - for en kurs som både forsvarer minoriteters rettigheter og de kulturradikale verdiene. Eriksen skriver:
Kulturradikalismen gikk inn for kvinners rettigheter og seksuell frigjøring, men var også radikalt individualistisk og sekularistisk. I dag vil en ukritisk videreføring av dette prosjektet skape konflikt, på tross av at verdiene har en del for seg.
Både kosmopolitanismen og kulturradikalismen forholder seg til balansen mellom det partikulære og det universelle, men nærmer seg problemet fra ulike sider. Svaret vårt ligger i en kombinasjon: En kosmopolitikk som er seg bevisst toleransens grenser, og en kulturradikalisme med større følsomhet overfor variasjon.
Et slikt prerspektiv er nødvendig for å unngå en økende polarisering, skriver han:
Det ropes opp om trusler mot ytringsfriheten, om antisemittisme - eller om islamhets - raskere enn før. Krigen i Libanon har forsterket frontene. Ett år etter tegningene, og fem år etter terrorangrepet mot USA, er få tendenser farligere. Ideen om sivilisasjonskonflikter kan vise seg å bli en selvoppfyllende profeti, ikke bare tomt prat. For å unngå dette, er det nødvendig å bryte med polariseringens destruktive logikk.
Og i Morgenbladet argumenterer Thomas Hylland Eriksen og Halvor Finess Tretvoll for mer overnasjonalitet og kritiserer bl.a. ATTACs "manglende vilje til ny politikkutvikling":
Som George Monbiot sier: Alt ser ut til å ha blitt globalisert, unntatt demokratiet. Vi kunne legge til miljø-, lønns- og arbeidsrettigheter. Skal vi løse det 21. århundrets problemer er det imidlertid nødvendig med slike bindende reguleringer på globalt nivå. Og det er nødvendig med sanksjoner mot dem som bryter med dem. Med andre ord: Vi trenger mer overnasjonalitet.
>> les hele saken i Morgenbladet
>> utdrag av boka (publisert i Klassekampen 16.9.06)
>> kritisk kommentar i Klassekampen
I bloggosfæren er innleggene kun blitt debattert på sosialisme.no. Mimir Kristjansson kaller innlegget for "Kaffe latte-vrøvl fra Hylland-Eriksen" og går selv inn for "mer egoistisk venstreside i Norge". De fleste lesere av denne bloggen ser ut til å være enige i Kristjansson - til tross for at hans argumentasjon ikke akkurat er overbevisende, men heller vitner om anti-intellektualisme. >> les innlegget
OPPDATERING (5.10.06)
To kommentarer av Ronny Kjeldsberg (tidligere publisert i Klassekampen):
40 pluss i snøfonna - et oppgjør med «globalvenstre» og En misantrops bekjennelser. Han skriver blant annet:
Har Tretvoll og Eriksen overtatt høyresidas filantropi-ideologi? De har i alle fall en merkelig tendens til å angripe norske grupper som allerede er under press, og å la de som virkelig sitter på makta og ressursene gå fri.
Den overnasjonaliteten «globalvenstre» ser for seg, vil i vår verden aldri bli annet enn de mektiges overnasjonalitet til å undertrykke de svake. Skal vi skape en demokratisk internasjonal makt, må den komme nedenfra. De sosiale bevegelsene må samarbeide globalt – noe de har begynt å gjøre. Fagbevegelsen må også bli internasjonal, og LO hjelper til med utbygging av fagbevegelse i u-land. Ja til Via Campesina, nei til et USA/EU-styrt WTO.
Og i teksten Kosmopolitisk avsporing kritiserer Eivind Archer forfatternes reaksjon på kritikken de har fått:
I sin lanseringstale i Klassekampen den 16 september proklamerer Finess Tretvoll og Hylland Eriksen at ”Kosmopolitisme handler ikke om hvilke meninger man har, men måten man har dem på. (...) det handler om å ta andre på alvor, og å ha tvisyn”. Nok en gang har det vist seg at det å etterleve egne idealer kan være en hard dyd å utholde.
Thomas Hylland Eriksen og Halvor Finess Tretvoll har svart på tidligere kritikk:
Nærstad er nærsynt (Morgenbladet, 29.9.06)
Et par spørsmål til Anfindsen (Dagbladet, 28.9.06)
SE OGSÅ:
Thomas Hylland Eriksen: Cosmopolitanism is like respecting the ban on smoking in the public
Fram med den dagligdagse kosmopolitismen
For mer kosmopolitisme - ny bok: "Verdensborgeren som pædagogisk ideal"
For an Anthropology of Cosmopolitanism
Interview with Arjun Appadurai: "An increasing and irrational fear of the minorities"
George Monbiot: Without global democracy, national democracy is impossible
2 comments
Comment from: lorenz
Takk! Har oppdatert saken
Search
Døde lenker?
Nettsider har fått stadig kortere levetid og forsvinner fort igjen. I mange tilfeller finnes det en kopi i Internet Archive på web.archive.org.
Siste kommentarer
- hotwoman on Bedre arkitektur = bedre samfunn?
- lorenz on For mer kulturrelativisme
- Nargis Wolasmal on For mer kulturrelativisme
- Jan on Reindrift = samer mot nordmenn?
- David Brustad on Den romantiske kjærlighetens vanskelige kår på glesbygda
Du har glemt en lenke:
http://www.omicronline.org/site/archives/00000172.shtml