Hvordan studere og forstå lidelse?
Kan vi forstå menneskenes lidelse gjennom å betrakte den på avstand, med forskningens nøkterne blikk? Medisinsk antropolog Lisbeth Sachs har i Svenska Dagbladet skrevet en fin tekst om en heller uvanlig artikkel i fagtidsskriftet Lancet.
Der har nemlig en av de store innen medisinantropologien, Arthur Kleinman, skrevet om sitt forhold til sin kone som har Alzheimer og forsvinner mer og mer i en verden han ikke lenger kan forstå. Hun kan ikke lenger lese, skrive, fortelle historier, kjenne igjen mennesker eller orientere seg i tid og rum.
“Den griper tag i läsaren på ett sätt som är ovanligt vid läsning av denna tidskrift, inriktad mot rapportering av medicinska forskningsresultat", skriver Lisbeth Sachs:
Det Arthur Kleinman vill berätta är hur han långsamt lärt sig att bli en vårdare genom att vårda sin Alzheimersjuka hustru. I sin artikel skriver han om personer som i likhet med honom vårdar sina nära som lider av svagheter vid ålderdom, grava oförmågor, terminal sjukdom och de konsekvenser som hälsokatastrofer vid stroke och demens innebär.
(…)
Budskapet i Kleinmans berättelse om sin hustru Joan är att han inte kunnat tillgodogöra sig någon erfarenhet genom sin profession som psykiatriker och medicinsk antropolog kring hur det är att vårda. Det är endast genom att vara den vårdande parten i sitt äktenskap som han lärt sig vad det innebär. Som han säger, är det endast genom att vårda en älskad nära människa som han har lärt sig att bli en vårdande människa.Det är inte förrän vi ställs inför den nära upplevelsen som vi inser det vetenskapliga kunskapssökandets begränsningar. Vi kan inte få en fördjupad förståelse av lidande genom att betrakta det på avstånd. Det som gör oss mänskligare är när vi deltar, agerar, svarar på det direkta tilltalet från vår omedelbara närhet.
Kleinmans nyeste bok heter What Really Matters: Living a Moral Life amidst Uncertainty and Danger. Der fins det en reproduksjon av Pablo Picassos bilde som viser en medisinstudent med et lukket og et åpent øye. Både medisinstudenten og antropologen bør derimot ha begge øyne åpne, mener Kleinman:
Kleinman gör iakttagelsen att en medicinsk student lär sig att ha ett öga öppet för patienters smärta och lidande men också att stänga det andra för att skydda sin egen sårbarhet inför smärta och lidande.
Även antropologen har sin reträtt, sitt slutna öga, då han lämnar bakom sig lidandet för att med distans beskriva det. Kanske är det så, föreslår Kleinman, att Picasso, som i flera av sina bilder låter ett öga se och det andra vara stängt, har kommit fram till en oroande moralisk insikt? Det Arthur Kleinman berättar om i sin artikel är hursomhelt hur han endast genom erfarenheten av att vårda en älskad människa lärt sig se lidandet med båda ögonen öppna.
>> les hele saken i Svenska Dagbladet
Lancet-artikkelen kan lastes ned gratis hvis man registrerer seg som bruker (gratis).
Det er noen få artikler av Kleinman på nett, bl.a. Anthropology in the Clinic: The Problem of Cultural Competency and How to Fix It. Han er blitt intervjuet av Boston Globe. Og på nettsiden til Durban University gir han skrivetips.
SE OGSÅ:
For en kultursensitiv psykiatri: “Hør på syke mennesker!”
Antropolog: Sykepleiere må kjenne pasientenes hverdag
Kulturens forakt for svakhet - eller: Hva er normalt?
Medicine as power: “Creates new categories of sick people”
Going native - part of the darker arts of fieldworkers’ repertoir?
Panic, joy and tears during fieldwork: Anthropology Matters 1/2007 about emotions
1 comment
Comment from: svartengel som ønsker å fly
Search
Døde lenker?
Nettsider har fått stadig kortere levetid og forsvinner fort igjen. I mange tilfeller finnes det en kopi i Internet Archive på web.archive.org.
Siste kommentarer
- hotwoman on Bedre arkitektur = bedre samfunn?
- lorenz on For mer kulturrelativisme
- Nargis Wolasmal on For mer kulturrelativisme
- Jan on Reindrift = samer mot nordmenn?
- David Brustad on Den romantiske kjærlighetens vanskelige kår på glesbygda
jeg har slitt og sliter psykisk,
noen ting jeg har slitt og sliter med er:
overgreps problematikk (PTSD)
angst, deprisjon, personlighetsforstyrrelse, spiseforstyrrelse (en type anorexi)
selvskading, alkohol i familien,
selvmordstanker - planer og mange forsøk,
jeg har i tilleg slitt mye fysisk og hatt mange operasjoner fra tili i tennårene, påvisket ikke min psyke positivt vetfall
og mye mer,
jeg har lyst til å dra rundt på høgskoler, universitet, og elles der di utdanner folk som skal inn i helse vesenet, eller ha mye med mennesker å gjøre i sitt arbeid, eller snakked folk som jobber på instutisjoner, legevakter, i organisasjoner og der det elles ville være ønskelig.
men slipper ikke til.
jeg som meg kan ikke snakke utifra noe annet enn meg selv og mitt liv mine erfaringer på godt og vondt,
en som har vert igjennom mye, har livserfaringer og informasjon som studentene ikke får hjennom bøkene, eller selvstude,
livserfarninger får man på den vanskeligeste og tøffeste skolen, den uten bøker, 100% riktig veiledning, og totalt uten fasit, vi feiler å lykkes i forsøk på å komme igjennom ting, vi finner veiene som er riktige for oss. ¨
hvorfor er ikke slik konsnskap og vår erfaring, noe å satse på, høre på, eller brukende i utdanning ol.?
er alt vi/jeg har oppleved og jobberg oss/meg igjennom til ingen nytte?
mennesker som har slitt eler sliter er di som kan formidle ting best, som kan fortelle fra innsiden hvordan det er, det kan ikke bøker og andre dokumenter.
Hvorfor er det inger som ser hva vi/jeg sitter inne med?
Hilsen jente som vil formidle livserfaringer fra livets harde skole…