Antropolog avslører: Slik blir au pairer utnyttet
Først må de betale store summer til formidlere for å komme til Danmark. Så kan de opplever urimelige arbeidsforhold i deres vertsfamilier. I rapporten “Au Pair og Menneskehandlet?” viser antropolog Trine Mygind Korsby at mange au-pairer i Danmark har det ganske ille, spesielt filipinske jenter.
Antropologen har intervjuet 27 au-pairer fra Filippinene, Hviterussland, Ukraine, Serbia, Nepal og Kenya. I et intervju med Berlingske Tidende sier hun at mange au-pairer må betale store summer til au-pair-formidlere:
»Man ved, at problemet eksisterer, men rekrutteringsmønstret er meget broget, og det foregår på et utal af forskellige måder. Nogle formidlere er bosat i Danmark og bruger så bl.a. familiemedlemmer i Filippinerne til at rekruttere og sige til folk: »Du kan komme til Danmark og arbejde, men du skal så betale os for det.« Nogle historier tyder på, at det er en business blandt nogle filippinere, men i andre sager er det mindre organiseret.
»Pengeopkrævningen kan ses som en udnyttelse af den danske ordning. Den er jo ikke lavet for, at nogle skal tjene penge på den. Og så sætter det au pair-personerne i en sårbar og udsat position, at de starter deres ophold i gæld. Og for at få gælden hurtigere ud af verden vælger nogle af dem så at arbejde sort.
Jentene setter sjeldent spørsmålstegn ved situasjonen. De fleste aksepterer prisen:
»De ved ikke, at man ikke behøver eller bør betale, men mange af dem accepterer det, når de så er her. For de siger, at hvis ikke det var for formidleren, så var de aldrig kommet til Danmark, og man skal huske, at for de her mennesker er det en fantastisk mulighed for at komme hertil og skabe bedre forhold for deres familier og dem selv. Så der står rigtig meget på spil.«
Utnyttelsen som er mulig i au pair-feltet, henger uløselig sammen med au pair-feltets endrede vesen, skriver antropologen i rapporten. Au-pair-ordningen dreier seg ikke lenger om kulturutveksling, men om arbeidsmigrasjon: De fleste er i Danmark for å tjene penger og hjelpe familiene sine. “Dette betyder, at disse au pairs udgør en sårbar og udsat gruppe, som på deres videre migrationsfærd rundt i verden vil kunne udnyttes på forskellige måder – muligvis også af menneskehandelsbagmænd", påpeker antropologen og foreslår opprettselsen av en ’non-profit-formidlingsorganisation’ for au pairs og vertsfamilier.
>> Intervju i Berlingske Tidende
Vi har hatt en lignende diskusjon i Norge ifjor, se bl.a. Intervju med Cecilie Øien (Kilden 5.11.09) og omtale av Fafo-rapport i Dagbladet: Norske familier vil ha hushjelp — ikke en au pair (Dagbladet, 20.8.09) og Tok passet og truet med å sende henne hjem (Dagbladet 21.8.09)
No feedback yet
Search
Døde lenker?
Nettsider har fått stadig kortere levetid og forsvinner fort igjen. I mange tilfeller finnes det en kopi i Internet Archive på web.archive.org.
Siste kommentarer
- hotwoman on Bedre arkitektur = bedre samfunn?
- lorenz on For mer kulturrelativisme
- Nargis Wolasmal on For mer kulturrelativisme
- Jan on Reindrift = samer mot nordmenn?
- David Brustad on Den romantiske kjærlighetens vanskelige kår på glesbygda
Leave a comment