www.antropologi.info

KOPI! Teksten ikke tilgjengelig på Morgenbladets nettside

MORGENBLADET



Innvandring og «Brain Drain».

Thomas Hylland Eriksen gir i Morgenbladet den 15. oktober et viktig løft til den norske innvandringspolitikken, og det var på høy tid denne ble løftet ut av Frps klamme hender og opp på et noe mer akademisk nivå. Jeg deler langt på vei Hylland Eriksens argumenter for en økt innvandring, dog har jeg en viktig innvending, og jeg er strengt tatt ganske forbauset over at Hylland Eriksen ikke tar med dette momentet i sin argumentasjon, min innvending er «brain drain». Hylland Eriksen vil ha «nigerianske professorer og pakistanske ingeniører» og påpeker at kvoten på 10 000 innvandrerer med spesielle kvalifikasjoner aldri blir fylt. «Brain drain»-argumentet har i de siste år mistet noe av sin kraft, blant annet fordi man har stilt opp motargumentet at disse spesielt kvalifiserte som drar utenlands sender hjem penger, noe som bidrar til vesentlig velstand i mottagerfamiliene. Dette er jeg redd har vært et blindspor, disse økonomiske overføringene er vel og bra, men de løser ikke et grunnleggende problem alle utviklingsland står overfor, nemlig mangelen på ekspertise, på kvalifisert arbeidskraft, på nettopp ingeniører og professorer.
La oss belyse denne problematikken ved å se på helsesektoren. I 2000 opprettet WHO, under ledelse av Gro Harlem Brundtland, en Commission on Macroeconomics and Health, kommisjonen bestod av eksperter fra en lang rekke land og var ledet av Dr. Jeffrey D. Sachs, de la frem sin rapport i slutten av 2001 og konklusjonen var krystallklar. Et lands økonomiske utvikling er like fundamentalt knyttet til helse som det er til utdanning. Et lands helse er naturligvis fundamentalt knyttet til landets helseressurser og da spesielt menneskelige ressurser i form av leger, sykepleiere, jordmødre og lignende. Det finnes i dag en lang rekke programmer som fokuserer på å bedre helsesituasjonen i utviklingslandene (WHO, GAVI, GFATM, STP-TB for å nevne noen), nesten ingen av disse ser på de menneskelige ressursene – og i den grad noen gjør det er det ukoordinerte treningsprogrammer – resultatet av dette er nedslående. Utviklingsland spesielt i Afrika har opplevd og opplever en massive «brain drain», dette har etterlatt et helsevesen i fragmenter som mer eller mindre er ute av stand til å svare på utfordringen fra blant annet aids og malaria. Konsekvensene dette har for befolkningen i afrikanske land burde være innlysende, i mange er forventet levealder synkende og i Sør-Afrika har flere internasjonale selskaper uttalt at deres største problem er at ansatte dør av aids.
Litt statistikk: I det gjennomsnittlige «i-land» har man 320 leger per 100 000 innbyggere, gjennomsnittet for afrikanske land sør for Sahara er ti per 100 000, halvparten av det WHO anbefaler som er absolutt minimum. Nå hvorfor blir dette et problem i innvandringsøyemed? For å begrunne dette vender jeg blikket mot Nigeria. I enkelte Nigerianske stater har så mye som 60 prosent av leger på undersøkelser svart at de ønsker å dra utenlands for å jobbe, den laveste prosentandelen som ville dette fant man i Kano (som er nord i landet) hvor 24 prosent uttalte et slikt ønske. Poenget her er at et «svinn» på bare 24 prosent vil være katastrofalt for et land som allerede lider under en prekær mangel på leger. I 1998 ble cirka. 160 nigerianske sykepleiere registrert arbeidende i Storbritannia, i 2003 var man opp i over 500 nyregistreringer – altså en eksplosjon på bare fem år; et eksempel på katastrofal «brain drain».
Grunnene til dette fenomenet er naturligvis mange, men et svar går igjen, penger. Potensiell lønn er, rett og slett, latterlig mye høyere i i-land enn i utviklingsland. Konklusjonen bør derfor vær grei: arbeidsinnvandring er en god ting, men man må være veldig forsiktig men hvilke ressurser man tapper «avsenderlandene» for. Uansett hvor mye penger som blir sendt tilbake kan det aldri gjøre opp for en denne prekære mangelen på kvalifisert arbeidskraft som altså finnes i helsevesenet, og sikkert også innenfor andre sektorer. Jeg hilser med glede velkommen 1,5 millioner innvandrere, og jeg mener ikke at vi skal ta inn 1,5 millioner vaskehjelper og søppeltømmere, men faktisk «løser vi ikke den tredje verdens problemer ved å sende befolkningen hit.» (sitat Arne Næss, gjengitt i Hylland Eriksens kronikk).


Håvard M Nygård
Student, Sammenlignende Politikk ved UiB

Publisert 22. oktober 2004

www.antropologi.info