KOPI! Teksten ikke lenger på Morgenbladets nettsider


Sponsor fikk forelese

Av Sten Inge Jørgensen (Morgenbladet, 19-11-2004)

En representant for salgsavdelingen til den italienske helikopter-produsenten Agusta foreleste over luftfartens historie i Italia på Universitetet i Oslo denne uken.

Morgenbladet fikk denne uken en henvendelse fra en student som følger kurset i «italiensk historie og politikk», og som hadde reagert på at det var så mye snakk om helikoptre under en forelesning. Etterpå fant vedkommende ut at foreleseren var ansatt i salgs- og markedsføringsavdelingen til den italienske helikopterprodusenten Agusta, som også sponser faget.

Dette skjer etter en universitetsreform hvor fagene selv pålegges å hente inn mer ekstern finansiering, og hvor det er uttrykt frykt for hva som vil skje med undervisningstilbudet når markedskreftene får større makt.

Fagansvarlig for kurset i italiensk historie og politikk ved Klassisk og romansk institutt, Elisabetta Cassina Wolff, bekrefter overfor Morgenbladet at forelesningen inngikk som en del av den ordinære undervisningen:
– Vi skulle se på et tema som jeg selv ikke har utdypet i undervisningen, fordi jeg ikke har kompetanse til det. Derfor valgte vi en ekstern til å snakke om det. Det er viktig å få folk fra det virkelige livet til å fortelle om Italia i dag, at vi ikke bare forholder oss til historiske figurer.
– Du synes ikke det er betenkelig at en sponsor foreleser for dere?
– Nei. Jeg vurderte jo hva han skulle si, han fikk ikke komme hit og snakke om hva som helst. Han måtte forholde seg til vår undervisningsplan, opplegget skulle passe inn i kurset.

7000 euro

Instituttbestyrer Marianne Hobæk Haff opplyser overfor Morgenbladet at Agusta sponser kurset med 7000 euro, og at dette har vært avgjørende for å holde kurset:
– På italiensk har vi hatt veldig dårlig med lærerkrefter, mange har gått av med pensjon og fakultetet ga oss ikke anledning til å erstatte dem. Uten ekstern støtte hadde vi ikke vært i stand til å få til dette kurset,
– Synes du det er betenkelig at en ansatt i et firma som sponser faget også underviser?
– Jeg var ikke selv til stede under forelesningen, men det hadde selvfølgelig ikke vært riktig dersom han hadde ført en ren reklamekampanje. Men emnet han foreleste over, om industrialiseringen av Italia, faller naturlig inn i kurset og er ikke den vanlige foreleserens felt.
– Betrakter du det som vanlig praksis å ha en sponsor på denne måten?
– Jeg vet ikke om dette er så utbredt på historisk-filosofisk fakultet, våre fag er ikke så interessante for næringslivet. Men nå skal jo også vi bli mer selvfinansierte og skaffe midler eksternt. Dette er ikke noe vi har bestemt selv, det er myndighetene som forutsetter det og personlig er jeg imot det.
Hobæk Haff legger til at de ikke selv oppsøkte Agusta for å få penger, men at det var den italienske ambassaden som formidlet kontakten.

Mer sponsing

Dekan ved Historisk-filosofisk fakultet, Bjarne Rogan, understreker at det er viktig at det faglige tilbudet til studentene skjer på universitetets egne vilkår:
– Vi er veldig takknemlige for at den italienske ambassaden fikk ordnet denne støtten til oss, men det er litt spesielt at de som har gitt pengene også holder en forelesning. Jeg har fått forståelse av at det ble gjort klart for vedkommende at han bare skulle snakke om teknologiutvikling i Italia og ikke sitt eget firma. Vi skal nå gå inn i denne saken og se om betingelsene ble overholdt.

Rogan forteller at fakultetet til stadighet får tilbud om ekstern sponsing, men at de sier nei til alt som ikke er på deres egne premisser:
– Vi er nå pålagt å holde samfunnskontakt og søke mer ekstern finansiering, og dermed må vi være mer oppmerksomme på problematikken knyttet til sponsing. Dette er et arbeid vi nå er i gang med, blant annet ved å utvikle etiske retningslinjer.
– Er det nå slik at et fag som sliter kan reddes ved å finne en sponsor?
– Ja, men denne sponsoren må godkjennes av universitetet på våre premisser. Vi sa nylig nei til et gjesteprofessorat hvor personen var utpekt på forhånd.
– Blir det faglige tilbudet da mer avhengig av markedskrefter? Om det var et studium i albansk som hadde lite ressurser, ville det vel ikke være like lett å finne en sponsor?
– Nei. Vårt tilbud er ikke slik at vi legger ned det som ikke svarer seg økonomisk, og vi kjører heller ikke ekstra mye undervisning i et fag bare fordi det kaster mye av seg.
– Men italienskkurset ville ikke eksistert uten støtten fra Agusta?
– Det er nok riktig, når det gjelder dette seminaret. Men vår ordinære italienskundervisning løper uavhengig av dette.
– Tror du en forelesning om luftfartens teknologiske utvikling i Italia ville vært inkludert i kurset «italiensk historie og politikk» også uten Agustas tilstedeværelse?
– Jeg er ingen Italia-kjenner, men jeg vet at bil-, scooter-, og luftfartsindustrien har spilt en stor rolle i Italias økonomiske og politiske historie, så dette virker som et naturlig tema. Hva er vel amerikansk politikk uten romfartshistorien?

Uklarhet

Rektor ved Universitetet i Oslo, Arild Underdal, hevder overfor Morgenbladet at han ikke er kjent med Agustas sponsing av kurset i italiensk historie og politikk.
– Vi selger en del kurs som er tilrettelagt spesielt for næringslivet, men jeg vil betegne det som uvanlig at et privat selskap sponser et ordinært undervisningstilbud.
Underdal bemerker samtidig at når det gjelder italienskfaget, har det lenge vært økonomiske problemer:
– Det har vært en del snakk om å legge ned faget. I den forbindelse har det også vært noen samtaler med den italienske ambassadøren, som tok kontakt med oss for å drøfte situasjonen. Han er ikke den eneste ambassadøren som ønsker at Universitetet i Oslo skal dekke hjemlandets kultur.
– Instituttbestyreren sier at pengene var avgjørende for å holde kurset. Er dette noe instituttet selv kan bestemme, at de kan ta inn ubegrenset med penger og holde et ubegrenset antall kurs?
– Nei, dette skal godkjennes.
– Synes du det er betenkelig at en ansatt i selskapet som sponset kurset også holdt en forelesning der?
– Jeg må vite mer om denne saken før jeg kan uttale meg om det.
– Men sagt på en annen måte, tror du en forelesning om luftfartens teknologiske utvikling i Italia i etterkrigstiden ville kommet i stand dersom det ikke var for Agusta? Dette er vel ganske smalt tatt i betraktning at man skal gjennom italiensk historie og politikk på forholdsvis kort tid, og mye viktig derfor må velges bort?
– Den vurderingen er jeg enig i.

Regelbrudd?

Når det gjelder den generelle utviklingen på universitetet nå som instituttene i større grad må finne ekstern finansiering, vil ikke Underdal trekke en klar linje til det som har skjedd på italienskkurset:
– Det er ikke meningen at vi skal finne finansiering eksternt for ordinære undervisningstiltak. Det instituttene kan gjøre er å tilrettelegge spesielle tilbud til næringslivet. Vi skal ha den fulle faglige styringen av undervisningen. Sponsede tiltak av denne typen er ganske uvanlig.
– Uvanlig, men ikke et brudd på reglene?
– Det avhenger av flere ting. Det finnes mange forskjellige typer avtaler, og vi må inn og se konkret på dette. Jeg vil undersøke saken nærmere og ikke felle noen forhåndsdom.


Økonomiske interesser

Morgenbladet får opplyst fra flere hold at Agusta har store økonomiske interesser i det norske markedet, i forbindelse med planlagte kjøp av nye helikoptre både til forsvaret og redningstjenesten. Agusta er blant annet en av tre kandidater til å levere ti nye sivile redningshelikoptre til staten til en verdi av to milliarder kroner.
Knivingen mellom kandidatene betegnes som svært skarp, og har mobilisert politikere i produsentenes hjemland. Den amerikanske ambassadøren til Norge, John Doyle Ong, skrev nylig et omstridt brev til justisminister Odd Einar Dørum, hvor han kritiserte regjeringen for at de ikke hadde lagt opp til en åpen og rettferdig konkurranse om leveransen av helikoptrene. Norge valgte nemlig først å benytte en opsjon på kjøp av helikoptre fra et fransk selskap, men dette er nå klaget inn til ESA, overvåkningsorganet for EØS-avtalen. ESA forventes å konkludere nå i høst.

http://www.morgenbladet.no/index.php?show_front=1009702