<< tilbake til antropologi i nyhetene

KOPI! Teksten er blitt fjernet

Et stigende antal somaliere ender på gaden

Antallet af hjemløse somaliere på herberg er det højeste nogensinde. Problemet forklares med arbejdsløshed, skilsmisser og khat-misbrug.

Af KRISTOFFER PINHOLT, Jyllands-Posten, 16.3.05

For somaliere i København er dansk grund under fødderne ikke nødvendigvis lig med tag over hovedet. Flere somaliere end nogensinde før bliver sat på gaden og er dermed henvist til en tilværelse på herberg og andre væresteder.

Alene fra 2003 til 2004 mistede 37 somaliere deres hjem, og antallet af hjemløse somaliere i Københavns Kommune steg derfor fra 118 til 155, hvilket svarer til en stigning på 31 pct. Det viser de nyeste tal fra Københavns Kommune.

»Vi oplever, at der er flere somaliere, som kommer hos os for at få et sted at sove. Det er en udvikling, som vi har set over de seneste par år,« siger leder af Sundholms Herberg Erik Buch Hemmingsen.

Skævvridning
Selv om somalierne kun udgør 0.8 pct. af Københavnerne, er næsten 9 pct. af Københavns hjemløse somaliere. Og til trods for, at somalierne kun er den syvendestørste gruppe indvandrere i København, er det den gruppe indvandrere, som har flest hjemløse.

Koordinator og formand for det somaliske netværk i Danmark Mohammed Gelle peger på, at det er en kombination af flere problemer, som fører til, at somalierne mister deres bolig.

»De hjemløse somaliere er ofte dårligt integreret og traumatiserede, og mange af dem er misbrugere af planten khat, som er somaliernes svar på sydamerikanernes coca-blade,« siger Mohammed Gelle.

En anden forklaring er, at somaliernes familiemønstre er ved at ændre sig, og at det er blevet mere socialt acceptabelt at lade sig skille. Det mener antropolog og ph.d.-studerende Christina Bækkelund Jagd, som har lavet et syv måneders feltstudie af somaliere i København.

»Konen bliver i lejligheden med børnene, mens manden må finde et nyt sted at bo. Det er svært, for der er generel boligmangel i København, og de fleste somaliere har ikke penge til at købe et sted at bo,« siger Christina Bækkelund Jagd.

Arbejdsløse
Arbejdsløshed er et stort problem for mange somaliere over hele landet. Ifølge Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration har kun 17 pct. af somalierne et fast arbejde, og det er dermed »den gruppe blandt flygtninge og indvandrere i Danmark, hvor færrest er aktive på arbejdsmarkedet.«

Direktør for foreningen Nydanskere Torben Møller Hansen er ikke i tvivl om, at den store arbejdsløshed har indflydelse på somaliernes chancer for at få en bolig og for at blive integreret i det danske samfund.

»Deres renommé på arbejdsmarkedet er dårligt, og det er med til at gøre deres livssituation værre. Forældrene bliver marginaliserede, og det forplanter sig til børnene, som har det svært i skolen. Desuden er deres selvværd ofte i bund, hvis de ikke har noget arbejde, og derfor bliver det at klare hverdagen en kamp,« siger Torben Møller Hansen.

Somaliernes boligsituation i København skal diskuteres på et møde i familie- og arbejdsmarkedsudvalget i dag.

Jyllands-Posten, 16.3.05





<< tilbake til antropologi i nyhetene