<< tilbake til antropologi i nyhetene
KOPI! Teksten er blitt fjernet
Terror giver flere studerende
Studier med fokus på terrorisme og Mellemøsten oplever en øget søgning efter 11. september 2001. Efterretningstjenesterne efterspørger akademikere med netop sådanne specialer.
Af SANNE GRAM og JESPER STEIN LARSEN, Jyllands-Posten
Terrorangrebet den 11. september 2001 og andre internationale katastrofer kan mærkes på landets studier med fokus på Mellemøsten, islamisk fundamentalisme og terrorisme. Antallet af ansøgere er steget markant, og hvor kandidaterne fra studierne før primært fik job i den akademiske verden, er der i dag nye jobmuligheder i efterretningstjenesterne.
I går opslog Politiets Efterretningstjeneste således et antal nye stillinger, som retter sig mod ansøgere med akademisk og analytisk baggrund.
På Center for Mellemøststudier på Syddansk Universitet er antallet af ansøgerne til arabisk mere end fordoblet siden 2001.
»De humanistiske studier har oplevet en vigende søgning de seneste par år, men der er en vedvarende interesse for vores studier,« siger institutleder på Center for Mellemøststudier, Peter Seeberg:
»Der er kommet meget fokus på islamisk fundamentalisme i løbet af 1990′erne, og de seneste par år er søgningen holdt ved lige på grund af 11. september.«
Også på Carsten Niebuhr-instituttet på Københavns Universitet er der sket en stigning i antallet af ansøgere til arabisk med 20 pct. siden 2001.
»Det skyldes det enorme fokus, der er på Mellemøsten og den arabiske verden generelt, men på nogle fag går det også længere tilbage end 11. september,« siger studieleder på Carsten Niebuhr Instituttet, Jakob Skovgaard-Petersen, som henviser til, at man kan se den samme eksplosive interesse for mellemøstlige studier i Norge.
Lektor ved Center for Mellemøststudier, Lars Erslev Andersen, der er en af landets flittigst brugte terroreksperter, har også oplevet den store interesse for sit område - både blandt studerende, som gæsteforelæser på andre universiteter og som offentlig foredragsholder.
»Der er en stærkt øget interesse for terrorisme, USA’s udenrigspolitik og forhold i Mellemøsten - ikke mindst i Golfen, som har trængt den israelsk-palæstinensiske konflikt lidt i baggrunden. Terrorisme var ikke noget, som jeg holdt offentlige foredrag om før 11. september, men det er det i høj grad i dag,« siger han.
Gensidig interesse
For to år siden søgte Forsvarets Efterretningstjeneste i annoncer i aviserne for første gang offentligt efter folk med analytiske evner, og Politiets Efterretningstjeneste (PET) ansatte kort tid efter 11. september 2001 flere akademikere med specialer i sprog, IT og udarbejdelse af analyser. I går slog PET så atter et antal stillinger op på tjenestens hjemmeside.
At Carsten Niebuhr Instituttet, Center for Mellemøstlige Studier, antropologi og de højere IT-uddannelser de seneste år har leveret kandidater til spiontjenesterne er almindeligt kendt i de akademiske miljøer, og institutleder på Carsten Niebuhr Instituttet, Jakob Skovgaard-Petersen, bekræfter, at studiet leverer flere kandidater til spiontjenesterne end tidligere.
Men ikke kun spiontjenesterne interesserer sig for de færdige kandidater. De studerende har også fået øjnene op for en fremtid med blåt skæg og briller.
»Jeg har fået en del henvendelser fra studerende, der gerne vil arbejde med den slags og spørger, om jeg har nogle fif til det. Det har jeg så ikke kunnet give dem, men det er da udtryk for, at de studerende ser de nye muligheder,« siger Lars Erslev Andersen.
Tilførsler efter Madrid
Chef for PET, Lars Findsen udtaler:
»Det er afgørende for PET, at vi har de kompetencer, der skal til for at løse de opgaver, som tjenesten står over for. Her kan personer med en anden uddannelsesmæssig baggrund, f.eks. analytikere med indsigt i samfundsforhold, sprog og kultur bidrage til at sikre et så bredt og nuanceret grundlag for tjenestens operative indsats. PET fik tilført yderligere ressourcer efter terrorhandlingerne i Madrid, og det har gjort det muligt yderligere at styrke tjenesten, både med flere politifolk og et pænt antal analytikere med anden uddannelsesmæssig baggrund.«
Af stillingsopslaget fra PET fremgår det, at analytikere i tjenesten blandt andet kommer til at arbejde med:
# PET’s operative og strategiske analysearbejde i forhold til bl.a. den globale og nationale sikkerhedssituation.
# Informationsindhentning, bearbejdning og formidling internt og eksternt.
# PET’s samarbejde med diverse samarbejdspartnere og interessenter, herunder relevante forskningsenheder.
# Konsulentvirksomhed, efteruddannelse og forskningsmæssige aktiviteter i PET.
sanne.gram@jp.dk