<< tilbake til antropologi i nyhetene
KOPI! Teksten er blitt fjernet
Mobilen indtager de små klasser
Mobiltelefonen er et nødvendigt redskab for børn helt ned i otte- årsalderen, siger børneekspert. I 3.B på Åløkkeskolen i Odense er det for eksempel halvdelen af eleverne, der har egen mobiltelefon.
Af Benjamin Krasnik og Anne Schøning Christensen
“Jeg skriver cirka to sms’er om dagen, og det er mest til min mor for at høre, om jeg må besøge en veninde,” forklarer 9-årige Andrea.
Og Andrea og hendes kammerater i 3.B er langt fra en ualmindelig skoleklasse.
“For ganske få år siden var det et særsyn, at børn i 3. klasse havde en mobiltelefon. Det er det ikke længere. Mobilejerne bliver yngre og yngre,” siger Carsten Jessen, lektor ved Institut for Pædagogisk Antropologi i København.
Aftaler i hverdagen
Forklaringen på mobiltelefonens indmarch i de små klasser er, ifølge Carsten Jessen, at familiemønsteret har ændret sig.
“De traditionelle tætte forbindelser mellem medlemmerne i familien eksisterer ikke længere. I dag er de færreste børn sammen med deres forældre, men er i fritidshjem og sportsklubber. Deres hverdag bygger på aftaler,” siger Carsten Jessen.
Mobiltelefonen er derfor blevet forældrenes bedste mulighed for at holde styr på børnene, der farer frem og tilbage mellem skole, fritidsklubber, sportsforeninger og venner.
Samtidig mener børneeksperten, at mobiltelefonen er blevet et afgørende middel til at bevare kontakten med vennerne.
Fra 4. til 3.
Åse Bille er er klasselærer for 3.B, og hun er ikke bekymret over mobiltelefonerne.
“De er gode til at bruge mobiltelefonerne socialt. De viser hinanden, hvad telefonen kan og prøver hinandens spil,” siger hun.
“Tidligere fik børnene en mobil i fjerde klasse, når de skulle begynde i fritidsklub. Men det skrider lidt nu, når flere i de mindre klasser også har en mobil,” siger Åse Bille.
<< tilbake til antropologi i nyhetene