KOPI: Ikke lenger tilgjengelig på nettet. Kilde: http://www.jp.dk/login?url=indland/artikel:aid=2913932


Offentliggjort 26. februar 2005 22:30  /  Opdateret 27. februar 2005 00:34

Dokumentation: Imam Raêd Hliehels fredagsbøn

Fredagsbøn (khutbah) i Det Islamiske Trossamfund, Dortheavej i København, fredag den 18. 02. 2005. Imam: Raêd Hleihel er normalt imam ved moskeen på Grimhøjvej i Århus Vest.

»Allah siger til Profeten Muhammad, fred være med ham: "Oh Profet, sig til dine hustruer, dine døtre og de muslimske kvinder, at de skal forlænge deres klæder, således at de ikke skal blive genkendt og generet. Din Gud er mild og barmhjertig".

Dette vers, kære venner, fortæller os om en tid, hvor bagvaskelse, sladder og høje røster oplades både her og der og fylder meget i de muslimske samfund samt i resten af verden. Dette har bl.a. til formål at bringe mistillid til lovmæssigheden af (den muslimske kvindes) tilsløring, om end denne er en del af religionen. Ondsindede røster, der bliver stadig mere skingre, og som signalerer svaghed over for det omgivende samfund, og som tilkendegiver, at muslimerne føler sig trængt af dem, som ikke er muslimer, og derfor forsøger at finde en genvej mellem ret og uret og forsøger at finde en metode for at vise, at de stadig er med Allah, men samtidigt vil de modsætte sig Allahs love. De vil protestere mod Allahs love og lægge afstand til Allahs religion.

Vi hører disse røster, der erklærer, at tilsløring kun er en gammel tradition, som intet har med religion at gøre og ikke har basis i den profetiske tradition - at det hverken kommer fra hadith (fortællingerne fra profetens liv) eller fra Allahs tegn (Koranen).

Desværre er der dem i de vestlige lande, som taler muslimernes sag, og som ønsker at følge de bestemmelser, som har til formål at fjerne den muslimske kvindes tørklæde, og således ønsker at fortælle dem: Ja, I har intet imod, at kvinden smider tørklædet iblandt de ikke-troende i vesten og de ikke-muslimske lande. Man må spørge sig selv, hvorfor de gør dette? De iler med at tilfredsstille Allahs fjender, men det eneste de gør, er at bringe Allahs vrede over sig selv, og de har end ikke tilfredsstillet deres fjender.

Allah siger i Koranen: "Jøderne og de kristne kommer ikke til at acceptere dig, indtil du følger deres tro". Det er ikke nok for dem, at vi lader vores døtre smide tørklædet og ej heller, at vi holder os tilbage fra ting, som før var naturlige i vores religion, sådan som vi beklageligvis ser det i dag. Vi holder ikke fast ved vores religion, og derfor er det os, der er nede. Det er os, der har tilladt og accepteret at lade det ske, fordi vi ønsker at fortælle verden, at vi er det bedste til at bevise, at vi følger det vestlige demokrati. Vi ønsker at sige til verden, at vi har tilpasset os, mens vi i vores stræben efter sekularisering har glemt alt fra vores religion. Vi lader dette spørgsmål (om tilsløring) stå åbent til efterforskning, selv om den sharia-befalede tilsløring er befalet, er der nogle rebeller, der påstår, at det hverken står i Koranen eller Sunnah. At der ikke er et påbud til kvinden om at dække sig, om end det har til formål at beskytte hendes ære.

Jeg spørger jeg ved Allahs navn: Hvis tørklædet ikke er et tegn på beskyttelse af kvindens ære, som det er påbudt af Allah og den profetiske sunnah, hvordan vil en muslimsk kvindes ære bevares, hvis hun holder sig væk fra Allahs påbud og love og ikke overholder Allahs vejledning?

Dette vers (som han indledte med, oversætters bem.), er helt afgørende og afsluttende for diskussionen i forhold til misforståelser, og det viser tydeligt, at tilsløringen er en sharia-mæssig regel og en guddommelig ordre, der kommer fra Allah til det bedste menneske, Profeten Muhammad, fred være med ham. Påbudet gælder ikke alene hans hustruer og ej heller alene hans døtre, men alle muslimske kvinder.

Allah sagde: Oh Profet, Sig til dine hustruer! Ja, en mand kan ikke være en troende muslim og samtidigt ikke påbyde kvinderne i hans hus at følge Allahs påbud. Det første, Allah vil spørge dig om, for så vidt angår dem, som er under din varetægt, er din kone, idet uanset hvad hun gør, så er hun under dit ansvar og skal følge dine råd, så længe du ikke beordrer hende til oprørskhed mod Allah.

Denne udtalelse fra Profeten er en hentydning til os, om at vi ikke må gå i seng en eneste nat, før vi har taget Allahs påbud til os, som Han siger det: "Beskyt jer selv og jeres familie mod ilden..."

Det er nødvendigt at beskytte vore kvinder og vore døtre og frem for alt vore hustruer fra alt, der kan bringe dem nærmere til ilden, må Allah holde os fri fra den. Allah sagde: "Sig til dine hustruer og dine døtre", og derefter sagde Han: "og de muslimske kvinder". Hvilken kvinde vil acceptere ikke at beskrives som værende en muslimsk kvinde?

Ja. Sig til hende, at hun skal bevare sit tørklæde og følge Allahs påbud. Til hver en troende kvinde, der ønsker at være en del af denne udtalelse, vil jeg sige: Ja, denne udtalelse vedrører også dig. Det at Allah taler til os gennem Profeten, må være den højeste ære. Han siger: "Sig til dem, oh Muhammad, at de skal forlænge deres klædning, holde sig fra stramtsiddende tøj, gennemsigtigt tøj og tøj, der viser kroppens kontur. Den klædning, som her nævnes, er ifølge det arabiske sprog, en vid klædning, som dækker kroppen fra kvindens hoved til hendes fødder. Dette er på trods af, hvad alle siger, og der skal ikke ændres eller pyntes på det.

Klædningen er så den lange klædning, en kvinde skal have på, som skal dække hende fra top til tå. Så mine kære brødre og ærede søstre, lad os følge Allahs ord og befalinger i stedet for at lytte til udtalelser, som vi ikke ved hvilke djævle, der kommer med. Jeg ønsker for en muslimsk pige at nævne en himmelsk lærd mand, som tillod hende at efterlade sin tækkelige klædning og gøre grin med sig selv og samfundet ved at nøjes med et let tørklæde hen over håret og så kalde sig selv tilsløret på trods af at hendes krop er synlig. Hvad er sløret? Når en person er sløret over for andre mennesker, er man tildækket og lader ikke nogen se en.

En kvinde, som vil kalde sig troende, skal tildække sig helt, således som det er korrekt ifølge sharia reglerne og befalingerne og ikke som visse TV kanaler påstår, om end de udgiver sig for at være arabiske, islamiske eller nationalistiske, blot for at faldbyde deres programmer.

I går var der på en af kanalerne et program, hvor en pige som ikke kunne pynte sig, blev pyntet og ordnet i et stykke tid, og til sidst blev hun bragt frem som den smukkeste i verden. Desværre er der programmer rettede mod tildækkede kvinder i denne strøm, som tilskynder dem til at smide deres tørklæde og følge med i denne trang til at pynte sig.

Senere skal de så fremvises i forretninger, hvor der tales dårligt om tildækningen som værende hård og formørket og er med til at give et dårligt billede. Hvad synes du om denne lyse farve? Hvad synes du om blomstermønster og andre pyntende farver? Og så kalde sig tildækket? Ved Allah, hvis hun smider tøjet og går nøgen på gaden, vil ingen se på hende. Men at hun pynter sig så meget og påstår at være tildækket... Hvad betyder denne tildækning?

Hvorfor, mine muslimske brødre? Jeres Profet, må Allah velsigne ham, sad og talte med sin hustru Aisha, og Asma kom ind iklædt noget tyndt tøj. Hvem er Asma? Hun er datter af Abu Bakr og søster til Aisha, men Profeten vendte sig bort ved synet af hende.

Oh mine muslimske brødre, I som sidder og pjatter med jeres hustruers søstre. I pjatter med dem og siger, de er tabu for jer. Det er rigtigt, at de er tabu for jer, men kun så længe hustruen lever eller ikke er skilt fra jer. Men den dag ,hun dør eller I bliver skilt, så er søstrene ikke tabu længere.

Der er også kvinder, som smider sløret i deres søstres nærvær og giver hånd, når de hilser, og de bruger den samme undskyldning om, at det er tabu - også når det gælder om (for en kvinde) at være alene med en mand, så siger hun, at han er tabu for hende.

Profeten, fred være med ham, sagde til Asma, da hun kom ind med det lette tøj: "Asma, når en kvinde når til menstruationsalderen, må det kun tillades, at man kan se denne og denne (her peger han formentlig på hænderne og ansigtet). Denne fortælling har der været talt meget om, og den beviser, at selv synet af en kvindes ansigt er en alvorlig sag, og det må der ikke tages let på. Der taltes meget om sagen af profetens efterfølger og af de fromme lærde siden hen, så der skal ikke tages let på kravet om tildækning, som er ifølge sharia. Ingen skal se ned på denne praksis eller sige, at den er gammeldags.

Profeten har påbudt, at kvinder kun må vise sine to hænder og ansigtet, men alt der er udover det er ikke tilladt for hende at vise, så resten skal tildækkes fuldstændigt og ikke, som vi ser det i dag. Ved Allah, jeg siger jer, når en kvinde går ud i tynde klæder af nylon eller bomuld, og hendes bryster kan ses gennem tøjet, vil man så sige, at hun er tildækket? Sådan en påklædning kalder man ikke at være tildækket.

Lyt sammen med mig til Fatima Azzahra, Profetens datter, når hun taler til Asma: "Oh Asma, jeg er ikke glad for, hvad der sker med kvinder. Her taler hun om de døde kvinder, som bliver tildækket med deres rober (løse klædninger), når de dør. Hun vaskes og gøres klar til begravelse af familien og af andre kvinder, men alligevel gør det ondt på Fatima at se. Dette var Fatimas følelser for de døde kvinder, men i dag går lyslevende kvinder ud i tøj, som viser næsten hele kroppens kontur og regner stadig med, at de er tildækkede.

Asma svarede Fatima og sagde.... (utydeligt og ikke forstået)...

Derpå svarede Fatima: "Når jeg dør, vil jeg ønske, at du og Ali (hendes mand) skal vaske mig. Så er jeg sikker på, at ingen ser mig." Det er derfor, når man står i den store moske i Mekka, og der kommer en død person, er der ikke meget tildækning, hvis det er en mand, men hvis det er en kvinde, lægges der et ekstra dække hen over. Man skal tildække kvinderne, selv efter døden.

Der skal således forstås, at kvinden altid skal tildække hele kroppen, undtagen hænderne og ansigtet, og om dette er der ingen tvivl.

Der kom en dame til Profeten og spurgte ham omkring beklædning ved den daglige bøn. Han svarede, at hele kroppen samt fødderne skal være tildækket, også når man knæler. Der er kvinder i dag, som går i bukser, og andre som går i korte kjoler, så hvis de bøjer sig, kan man se mere af hende, og så påstår de, at de er tildækkede. Ved Allah, det er ikke at være tildækket.

Der er en hadith om Profeten, i hvilken han siger, at kvinder tilrådes at klæde sig i bukser under deres robe (løse klædning), således at - i fald de falder - ses der ikke noget, som ikke må ses. Gud velsigner og tilgiver kvinder, som af god tro og frygt for sin ære iklæder sig bukser under deres lange klædning.

Den form for tildækning, vi i dag ser, kan jeg kun kalde for europæisk tildækning, for denne tildækning stemmer overens med profetens ord, i hvilke han siger, at der vil komme en tid, hvor kvinder vil være tildækkede og samtidigt nøgne. Kvinder må heller ikke bruge stærke parfumer, når de færdes ude i det offentlige rum, således at de kan duftes på afstand.

Hvad betyder det, når man siger, at kvinder er tildækkede og nøgne på en gang? En kvinde, som klæder sig sådan, at kroppen tydeligt vises frem gennem tøjet, er nøgen og påklædt. Dette er ikke tildækning, hverken hos Allah eller hos Profeten.

Profeten sagde, at mændene skal klæde sig til ankelen. Derpå spurgte en kvinde om, hvordan en kvinde skal klæde sig, hvorpå han svarede: "Læg en håndspan til" (længden fra tommelfingerens spids til lillefingerens spids, når hånden er åben).

Profeten vågnede en dag forskrækket og sagde: Araberne kunne vente dag en kommende onde tid, han tilføjede, kvinderne kan være iklædt i live, men nøgne derefter, dem som er påklædt, men alligevel synes at være nøgne.

Kvinderne i dag, pynter sig meget, går til frisør, bruger sminke. Jeg sværger ved Allah, at de ikke kommer i himlen. Hvad betyder det at være påklædt og nøgen? Det er, når en kvinde har tøj på men alligevel kan man ane hendes krops kontur i detaljer. Dette her er ikke tildækning, hverken i Allahs, profetens eller de troendes øjne. Det er i orden for kvinder at overdrive i deres tildækning, det er endda påkrævet, at de gøre det. Det vigtigste er, at intet må ses af hendes krop, ikke engang hendes fødder. En dag en mand kom ud af moskeen. På vejen så han en kvinde i færd med at tage sko på, han kom tilfældigt til at se hendes hæl og følte, at han havde gjort noget forkert. Han gik til imamen og fortalt om hændelsen. Imamen sagde, at han har syndet. Her i dag kan vi se mere, meget mere af det der, vi må og ikke må se.

Oh, du muslimske kvinde, tildæk dig og adlyd Allah. Allah sagde: Sig til de troende kvinde at holde synet nede, og beskytte deres ære og ikke vise pynt.

Nogle kvinder tror, at det er nok at tildække håret, så de dækker håret bag ørerne og lader ørerne synlige. Man kan tydelig se hendes krops detaljer og ørerne. De påstår, at de er tildækkede på trods af, at de bor i Vesten. Hvilke tildækning er dette? Kroppen skal tildækkes helt, således at man intet kan se. Når der blev sagt, at kvinderne skal ikke vise deres pynt - hvad er deres pynt, spørger man. Deres pynt er deres tøj. Kvinder skal være helt tildækket, så selv deres tøj ikke må ses. Men det, som ufrivilligt kommer til syne, skal hun ikke bebrejdes for. Kvinde skal have pænt tøj, også når de er sammen med andre kvinder. I dag sidder kvinder sammen i deres nyeste tøj og sidste mode og påstår, at når der er kun kvinde, der er til stede, så er det ikke nødvendigt med tildækning. Hvor har de den ide fra? Kvinder skal være helt tildækkede, også når de er alene med andre kvinder. Der skal ikke være stramt tøj, nedringede eller ærmeløse kjoler eller minikorte kjoler/nederdele, dvs. Hun skal vise kun ansigtet og hænderne og uden guld og smykker. Disse ting må hun kun vise til hendes mand, far, bror, søn og alle dem, der er hende tabu. Hun må slet ikke vise noget til fremmede personer.

I skal vide at, hvis vi ser nøje på visdommen bag tilsløringen, vil vi opdage, at Allah har favoriseret kvinderne. Nogle vil sige, at det er diskrimination mod kvinder, at de skal tilsløres. Tværtimod mine brødre, dette er det højeste ophøjelse for kvinderne, at hun er smuk, at hun er elegant og dannet, derfor ønsker Allah at beskytte hende og bevare hende, derfor har Allah befalet, at de skal tilsløres. Men vi mænd, med vore grimme skægge og ansigter, behøver ikke at tildækkes. Kvinderne kan være Satans instrument mod mænd. Når en kvinde er ude, følger Satan hende og prøver ihærdigt at friste og lokke hende til hans udåd. Derfor skal der ikke tages let på tilsløringen. Kvinders tilsløring er en højagtelse. Nogle vil synes, der er noget glat med mig. De vil sige, at vi er i Danmark - ikke i Mekka eller Medina, og at jeg skulle vågne op. Mit svar er: Ja, vi er i Danmark, men Allahs befalinger skal følges alle vegne. Allah sagde til kvinderne, at de ikke skal besmykke sig som de vantro ((i profetens tid)). Hvilken besmykning havde de den gang i forhold til det, vi har i dag? Det vi ser i dag, eksisterede ikke dengang. Derfor skal kvinder afholde sig fra besmykningen. I fald kvinder skal ude, skal de sørge, at de er respektfuld tildækket, så intet kan ses af hendes krop.

Jeg vil derfor, bede jer mine kære brødre og søstre at tage disse oplysninger med hjem og give dem videre til familie, døtre og venner og lære dem at følge Sharias love og profetens Sunnah.

For at beskytte kvinder har Allah befalet, at hvis man ønskede at tale med profetens hustruer, så skulle man tale med dem med en skillevæg imellem dem. Denne befaling fra Allah er ikke alene beskyttelse for hustruerne, men også for mændene, så de ikke falder for fristelsen. De mænd, som fulgte profeten, også kaldes for SAHABAH, er de bedste, man kunne tænke sig, men alligevel skal de følge befalingen. Hvilken muslimsk mand eller kvinde kan i dag sammenligne sig selv med Shabah eller profetens hustruer?

Jeg siger til jer kvinder: Uanset hvilke tilsløring I har på her i Vesten, vil de ikke synes om jer, de vil ønske, at I smider jeres tilsløring fra jer. Derfor er den lette tilsløring er ikke god, og I skal have den komplette tilsløring, hvis I ikke skal bebrejdes det både i live og efter døden. I skal vide, at Allah har skabt os for at tilbede og adlyde ham. Vi ønsker intet herpå jorden, hverken penge eller position. Vi ønsker kun Allahs accept og tilgivelse. Hvis I ønsker Allahs accept, skal I have den fulde tildækning, for her hos dem er I de samme, om I har tildækning eller går i bukser, og så længe I har noget på hovedet, der dækker jer. Derfor skal I være ærbare og undgå Satan og hans fristelser og udåd, da han vil forsøge på alle mulige kneb at få jer i hans magt.

Hvis vi i dag, her i Vesten, tillader vore hustruer at smide lidt af tildækningen til side, hvad skal vore døtre så gøre i fremtiden? Jeg ved, at der her iblandt os er nogle, som lider, fordi de ikke tør at befale deres døtre at tage tildækningen på, som Allah har befalet.

Profeten havde en dag foræret en mand en kjortel. Manden kom hjem med den, men da hans kone så den, bad hun om at få den. Manden gav hende kjortlen. Få dage efter mødte profeten manden, og han spurgte ham, hvad der blev af kjortlen. Manden svarede, at han gav den til konen. Profeten sagde til ham, at han skal befale konen at sy noget for i kjortlen, således at man ikke kan se hendes detaljer, når hun går ud.

Vi skal altid følge profetens vejledning. De lærde har ud fra hans vejledninger givet visse specifikationer til en påklædning til kvinder. Først at den skal dække hele kvindens krop, men ansigtet og hænderne må godt ses. Dernæst skal kvindens påklædning ikke ligne mandens, og hun skal ikke være parfumeret. Påklædningen skal både dække kroppen og vise ærbarhed. Profeten har sagt, at når kvinden skal til moskeen, skal hun ikke være parfumeret - også når hun skal andre steder. Hvis hun sveder, skal hun vaske sig, inden hun går ud, for at fjerne lugten, men ikke parfumeres, og at kvindens tøj ikke skal være tiltrækkende. Alt dette er forbudt ifølge de lærdes vejledning.

I skal vide, at der kommer en dag, hvor det er svært at holde på sin tro og religion. Det vil være som at holde gløder i hånden. Det er tilladt os at rejse og bo i de ikke islamiske lande, så længe vi kan holde fast ved vor tro og religion. I skal vide, at tildækningen er en regel i Islam, som vi skal holde fast ved. En regel, som også beviser, at kvinder som følger den, adlyder Allahs befalinger. Allah har sagt til profeten at befale kvinderne at forlænge deres robe, og det skal alle kvinder følger.«

(Efter dette fortsatte imamen med den traditionelle bøn om tilgivelse og forbøn for Profeten Muhammad og hans familie og følgere.)