KOPI! Artikkel ikke lenger tilgjengelig på nettet
Pakistanske unge siger fra
Af HENRIK VINTHER OLESEN, Jyllands-Posten 30.10.04
Unge pakistanere vælger i stigende grad deres egen ægtefælle og bryder dermed det traditionelle pakistanske mønster omkring ægteskaber. Det siger antropolog på Dansk Folkemindesamling Mikkel Rytter, der gennem interviews har forsket i ægteskabskulturen i det pakistanske samfund i Danmark, der tæller omkring 20.000 personer.
Pakistansk tradition byder, at man gifter sig inden for den klan, som man selv tilhører, men klanernes betydning er vigende.
»De unge kan henvise til flere og flere eksempler, hvor andre selv har fundet sin ægtefælle, og på den måde er det en selvforstærkende proces, men det er stadig i vid udstrækning ikke legitimt selv at finde sin ægtefælle,« siger Mikkel Rytter.
Ægtefælle i Danmark
Derfor vælger mange unge at bede forældrene om hjælp til at finde en ægtefælle, som flere og flere pakistanere i Danmark finder her i landet.
Uzma Andreasen er af pakistansk afstamning og tidligere formand for såvel indvandrerorganisationen POEM som den pakistanske studenter- og ungdomsorganisation OPSA. Hun bekræfter, at stadig flere finder deres ægtefælle i Danmark.
»De unge mødes i skolen eller på internet og kommer ofte deres forældre i forkøbet ved at præsentere en mulig ægtefælle, som helt eller delvis lever op til deres krav,« siger Uzma Andreasen.
Samtidig mener Mikkel Rytter, at tvangsægteskaber i stigende grad kan være på vej til Danmark i takt med, at de stramme danske regler for familiesammenføring har gjort det vanskeligere at hente en ægtefælle i udlandet.
Tvangsægteskaber
»De strammere regler for familiesammenføring har betydet et fald i antallet af tvangsægteskaber, hvor ægtefællen hentes i udlandet, og det er ikke utænkeligt, at det vil føre til, at flere tvangsægteskaber indgås i Danmark,« siger Mikkel Rytter, der understreger, at der er forskel på arrangerede ægteskaber og ulovlige tvangsægteskaber.
Uzma Andreasen tror ikke, at tvangsægteskaber er en stor trussel i Danmark.
»Trods strammere udlændingeregler finder tvangsægteskaber fortsat sted, men de unge siger i højere grad fra. Og om nødvendigt vælger de slet ikke at blive gift,« siger Uzma Andreasen.
http://www.jp.dk/pda_artikel:aid=2695772:sname=Indland