<< tilbake til antropologi.info /
KOPI! Originalen fjernet fra hjemmesiden til Fyens Stiftstidende
Somaliere vil væk fra Fyn
UDVANDRING: Somaliere vender ryggen til racisme og ledighed og får job i England
Af Tommy Byrne
De kom hertil som flygtninge, fik dansk pas og nu flygter de videre til England
Antallet af somaliere på Fyn er faldet de seneste tre år i træk, og der er stor fraflytning fra Odense Kommune, hvor flertallet bor.
- Vi oplever, at somaliere rejser, og at de i folkeregisteret står som udvandret. Men vi har ikke meget konkret viden om det, siger Connie Nøhr Larsen fra Odenses integrationsafdeling.
Det har Christina Jagd, der arbejder på en ph.d. afhandling om somaliernes integration på det danske arbejdsmarked:
- De ser England som et sted, hvor det er til at få et job og et sted, hvor der ikke er den samme hadske debat om indvandrere og flygtninge, som de oplever i Danmark, siger hun.
Uværdig kontanthjælp
Ironisk nok er somalierne parate til at droppe et dansk sikkerhedsnet til fordel for et mindre gavmildt kontanthjælpssystem i England.
- Somalierne synes ikke, at den sikkerhed, som de får i det danske samfund, er særlig attraktiv. Mindst 90 procent af dem, jeg har talt med, er stærkt motiverede for at få et arbejde. De synes, at det er uværdigt at modtage kontanthjælp. At modtage penge, som de ikke har gjort sig fortjent til, siger Christina Jagd.
Katrine Bang Nielsen er en af de få, der har viden om de danske somaliere, der allerede er rejst til England.
- De føler sig hetzet i den danske presse, og de kan ikke få et job, nævner hun som årsager til, at somalierne rejser.
Katrine Bang Nielsen er i gang med sit afsluttende speciale som antropolog og har lavet feltstudier blandt danske somaliere i England. Og det er ikke altid, at virkeligheden lever op til somaliernes drømme:Til toppen
- De fortæller, at de kan blive fyret stort set fra dag til dag, at boligforholdene er dårlige og at sundhedssystemet er dyrt. Alligevel er de lykkeligere. Friheden betyder meget for dem, siger Katrine Bang Nielsen.
De stærke rejser
Nogle vil nogle måske mene, at det er en fordel for landet, at den dårligst integrerede gruppe af indvandrere flygter. Så enkelt er det ikke:
- Der er en klar tendens til, at det er de stærkeste, der emigrerer. Der er mange højt uddannede, som ikke har kunnet få job i Danmark, og de har en bedre chance i England, siger hun.
Katrine Bang skønner, at cirka 2000 danske somaliere allerede er rejst til England.
Det er måske kun starten på en ren folkevandring ud af landet. Det er nemlig typisk manden, der tager af sted først, og når han har etableret sig, følger resten af familien med.
Det oplever LG Insight, der laver analyser af, hvordan indvandrergrupper klarer sig:
- Der kan være en langt større flyttetendens, end tallene viser. Der kan komme en såkaldt ketchupeffekt, når familie og andre pludselig følger med til for eksempel England, siger Lars Larsen fra LG Insight.
Der er 1887 somaliske indvandrere og efterkommere på Fyn.
http://www.fyens.dk/index.php?bfv_pageid=65&bfv_articleid=522651
<< tilbake til antropologi.info