<< tilbake til antropologi i nyhetene

KOPI! Teksten er blitt fjernet


Somaliske mænd bliver overflødige

For mange somaliske mænd er hverdagen fyldt med skam, skyld og ydmygelse. De har hverken job eller penge, og deres koner forlader dem på stribe. Mændene har ikke været så gode til at tilpasse sig til Danmark, som deres koner har, og de har svært ved at leve op til kravene fra deres koner, som har udviklet nye behov i Danmark.

Af Gülsen Fidan
lokal@stiften.dk

Det mener antropolog Christine Bækkelund Jagd fra Københavns Universitetet.

- I Danmark er somaliske mænd og kvinder økonomisk uafhængige af hinanden, da de begge modtager kontanthjælp, hvis de er arbejdsløse. Det giver et grundlag for, at det overhovedet er muligt for kvinden at blive skilt og overleve uden sin mand i modsætning til i Somalia.

- Mændene bliver overflødige. Der er simpelthen ikke brug for dem på hjemmefronten, siger Christine Bækkelund Jagd.

Integrationskonsulent Kambiz Harmoozi fra Center for Integration og Forskning i Århus kender til mange sager, hvor somaliske kvinder vil skilles, når de finder ud af, at de kan have et godt liv uden mandens indtægt.

- Han har jo heller ikke nogen indtægt. Arbejdsløsheden blandt somaliere er over 80 procent, siger Kambiz Harmoozi, som mener, at ledigheden er familielykkens største fjende.

Dobbelttab
Uanset, hvilken identitet og status de somaliske mænd har haft i Somalia, har de den ikke længere. Deres nye land byder dem ikke en stormende velkomst. Samtidig bliver hovedparten udstødt af familien.

- Mændene har mistet deres identitet. Livet er hårdt i Danmark, især når man ikke kan sproget. Der er direkte eller indirekte diskrimination, og deres kvalifikationer svarer ikke til, hvad arbejdsgiverne efterspørger. Oven på borgerkrigen har mændene oplevet, at ingen vil have dem. Hverken deres koner eller arbejdsgiverne, siger Christine Bækkelund Jagd.

Ændrede kønsroller
Arbejdsløsheden er hovedårsagen til mange nænds problemer, men kravet fra kvinden om at deltage i det huslige arbejde og børnepasning, der ved at vinde indpas i de somaliske hjem, skaber også konflikter.

- Mange somaliske kvinder bliver hurtigt bevidste om, at de gerne vil have deres mænd til at deltage i de huslige pligter, fordi familierne ikke har det samme netværk at trække på, som de har haft i Somalia. Pludselig står familien alene med fire børn, som skal afleveres og hentes i institutioner. Derfor begynder kvinderne at stille krav om, at mændene skal være med til de daglige gøremål. Og det krav har mændene svært ved at opfylde, siger Christine Bækkelund Jagd.

Kambiz Hormoozi er enig med hende og tilføjer, at skilsmisse og en tilværelse som enlig mor er mere accepteret i Danmark, og somaliske kvinder overtager værtslandets værdier og normer.

- Men det kan næppe kaldes integration, siger Kambiz Hormoozi.

Mange af de somaliske skilsmisser er nøje planlagte. Kvinderne tror, at de kan få en økonomisk fordel ved at blive skilt, mener Osman Farah, som er politolog og fuldmægtig ved Urbanprojektet i Århus.

- Men det er et stort problem, at mange somaliske kvinder er alene med deres børn. Kvinderne har svært ved at styre især drengebørn, som ender i kriminalitet. Det koster en formue at få børnene tilbage på det rette spor. Jeg vil derfor opfordre myndighederne til at yde rådgivning til de par, der vil gå fra hinanden. Rent økonomisk vil samfundet tjene på at opretholde familierne, siger Osman Farah.

http://www.stiften-aarhus.dk/aarhus/artikel:aid=212398







<< tilbake til antropologi i nyhetene