Medisinsk antropolog: Det sjuka äventyret säljer bra
Lisbeth Sachs, medicinsk antropolog, Svenska Dagbladet
Under senare år har böcker som berättar om människors upplevelser av sjukdom blivit bästsäljare. Frågorna som ställs handlar om allt från de myter, attityder och antaganden som ligger bakom hur vi i västvärlden tänker och handlar i samband med sjukdom till en diskussion av samtida praktik inom medicinsk verksamhet. De så kallade patografierna kan därutöver tjäna som kunskapskällor för forskare och läkare.
En återkommande struktur i många av patografierna är det antropologerna kallar för rite de passage, övergångsritualer mellan ett socialt tillstånd till ett annat. Det kan i begreppets grundbetydelse gälla övergången mellan barndom och vuxenvärld, mellan ogift och hustru, barnlös och mor etcetera. Övergångsritualer finns med när en frisk person lämnar sitt friska liv och övergår till ett liv som sjuk, som patient.
Patografier som vår samtid förser det medicinska etablissemanget med bör tas på allvar och berika den bild som varje sådan berättelse ger av sjukdom som en del av livet. >> les mer
SE OGSÅ
Lisbeth Sachs: Immunsystemet en fråga om själens hälsa (SvD)
Lisbeth Sachs: Lidandet har blivit en global handelsvara (SvD)
Kommunikasjon mellom lege og passient: Når livet blir til en defekt kroppsdel (Apollon, UiO)
No feedback yet
Search
Døde lenker?
Nettsider har fått stadig kortere levetid og forsvinner fort igjen. I mange tilfeller finnes det en kopi i Internet Archive på web.archive.org.
Siste kommentarer
- hotwoman on Bedre arkitektur = bedre samfunn?
- lorenz on For mer kulturrelativisme
- Nargis Wolasmal on For mer kulturrelativisme
- Jan on Reindrift = samer mot nordmenn?
- David Brustad on Den romantiske kjærlighetens vanskelige kår på glesbygda
Leave a comment