En nytt marked for arbeidsmigrasjon: Helsepersonell som eksport"vare"
Kilden, Forskningsrådet
Det er ikke noe nytt at mange flytter på seg, men motivasjonen for å gjøre det har endret seg. – Underskuddet på omsorgsarbeidere i Vesten har skapt et stort marked for arbeidsmigrasjon, forteller sosiolog Widding Isaksen. Hun leder et prosjekt som ser på arbeidsmigrasjon fra Kerala i India til Midtøsten, fra Polen til Sør-Italia og Norge, og fra Latvia til Norge. Verdens helseorganisasjon (WHO) er bekymret for at eksporten av helsepersonell til rike land tapper fattige land for viktige ressurspersoner.
Som et eksempel nevner Widding Isaksen at filippinske myndigheter anser utdannet helsepersonell som sin nye eksportvare. – 50 prosent av dem som får Green Card til USA er helsepersonell, forteller sosiologen. Andre land løser omsorgsproblemet på en annen måte: i Japan er det vanlig å sende pleie- og omsorgstrengende til Thailand, hvor arbeidskraften er billigere.
Det kulturelle synet på helsepersonell er en viktig del av dette. I Midtøsten ses sykepleie på som urent, og import av sykepleiere fra Kerala i India er derfor en grei måte å løse omsorgsproblemet på. >> les mer
1 comment
Comment from: Lars Hendrik Hausken
Search
Døde lenker?
Nettsider har fått stadig kortere levetid og forsvinner fort igjen. I mange tilfeller finnes det en kopi i Internet Archive på web.archive.org.
Siste kommentarer
- hotwoman on Bedre arkitektur = bedre samfunn?
- lorenz on For mer kulturrelativisme
- Nargis Wolasmal on For mer kulturrelativisme
- Jan on Reindrift = samer mot nordmenn?
- David Brustad on Den romantiske kjærlighetens vanskelige kår på glesbygda
Samfunnsøkonomene i Norge får oppfylt sitt ønske om å holde lønningene i norsk helsevesen lave, og renta med det, gjennom å ha stor arbeidsinnvandring til eldreomsorgen.
Dette fører til drenasje av kompetanse i U-landenes egne helsevesen.
Sånn er det med den saken :-)