Ny utgave av Axess: Den seiglivande nationen
Globalisering, transnasjonalisme og flytende identiteter er moteord innen samfunnsvitenskapen. Den nye utgaven av tidsskriftet Axess ser nærmere på "den seiglivande nationen": Hvorfor er nasjonen fortsatt så viktig for en del mennesker? Et svar kunne jo være oppdragelsen, den daglige konstruksjonen av nasjonen i aviser og ikke minst tregheten i systemet ("cultural lag") osv. Hva mener skribentene?
"En förkrossande majoritet av världens invånare är fast förankrade i sina lokalt avgränsade existenser och kommer så att förbli. (...) Vetskapen om att höra hemma någonstans ger en självklar trygghet", mener etnolog Karl-Olov Arnstberg. "Etnisk och nationell tillhörighet uppfattas som något beständigt och ”äkta” i en alltmer föränderlig och relativiserad värld". Men det utelukker ikke at det som oppfattes som "eget" og "typisk for nasjonen" ikke forandres:
De symboler vi hyllar behöver inte alls vara svenska för att fungera stärkande på den svenska identiteten. Sport på elitnivå är ett bra exempel. Ishockey är ingen svensk uppfinning eller särskilt förknippat med Sverige, lika lite som slalom och tennis. De som tävlar för Sverige är inte alltid födda och uppvuxna i Sverige. Ändå fungerar sportens idoler i nationellt avseende såväl integrerande som stärkande. (...) Globalisering och lokalisering är inte motställda begrepp, utan länkas samman och formar på så sätt framtiden.
>> les hele teksten: "Det typiskt svenska behöver inte vara svenskt"
Flere tekster i Axess:
Anthony D. Smith: Nationella identiteter består eftersom de förändras
Lisa Irenius: Socialpatriotism växer sig stark i det gränslösa Europa
No feedback yet
Search
Døde lenker?
Nettsider har fått stadig kortere levetid og forsvinner fort igjen. I mange tilfeller finnes det en kopi i Internet Archive på web.archive.org.
Siste kommentarer
- hotwoman on Bedre arkitektur = bedre samfunn?
- lorenz on For mer kulturrelativisme
- Nargis Wolasmal on For mer kulturrelativisme
- Jan on Reindrift = samer mot nordmenn?
- David Brustad on Den romantiske kjærlighetens vanskelige kår på glesbygda
Leave a comment