Elfenbenstårn akademia: Lav interesse for publisering på nettet
Mange forskere er som folk flest kritisk mot privatisering av utdanning og forskning, men velger likevel å publisere i dyre private tidsskrifter som bare en liten elite har tilgang til. På Høyden skriver at interessen for å publisere artikler i UiBs åpne elektroniske arkiv BORA er lav:
"Flere uttrykker også redsel for å publisere i åpne tidsskrift fordi disse i hovedsak er lavt rangert og dermed gir liten uttelling."
Situasjonen innen akademia er ikke så forskjellig fra musikk-, mediabransjen generelt som har fått mye mer oppmerksomhet:
Her er det et lite antall aktører som kontrollerer markedet, og universitetene har måttet bite i det sure eplet og betale store summer for å få tilgang på forskning gjort ved egen institusjon. De siste femten årene har prisen på de største tidsskriftene økt med 200 prosent, mens prisindeksen bare har steget med 57 prosent. Mye kunnskap er dermed forbeholdt brukere i vesten som er vant til at institusjonene betaler abonnementet.
Open Access (eller Åpen fulltekst på norsk) bevegelsen ønsker å gjøre noe med det. Flere universiteter har oppretta egne elektroniske arkiv. På Høyden forklarer:
Bergen Open Research Archive (BORA) åpnet i november 2004, og inneholder nå 318 titler, flest forskningsartikler, men også doktorgradsavhandlinger, masteroppgaver og bøker. Biblioteket henvender seg i dag til alle doktorgradskandidatene og oppfordrer dem til å legge ut avhandlingene sine.
En del av skylden har den mye kritiserte nye finanseringsmodellen for universitetene:
Fra og med årets budsjett har det blitt knyttet en poengsum til hver artikkel avhengig av hvor den er blitt publisert. Dokumentasjonssystemet bygger i hovedsak på det allerede etablerte tidsskriftshierarkiet, og dermed er det blitt påstått at dette hindrer utviklingen av de åpne løsningene.
Som jeg tidligere skrev, glimter antropologiske tekster ved sitt fravær i BORA.
SE OGSÅ:
Digitale arkiv ved norske universitetet i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø
Mer gratis publisering på nettet! Bibliotekene ønsker forskeropprør
Del viten på nettet! Antropologer for fri tilgang til kunnskap
No feedback yet
Search
Døde lenker?
Nettsider har fått stadig kortere levetid og forsvinner fort igjen. I mange tilfeller finnes det en kopi i Internet Archive på web.archive.org.
Siste kommentarer
- hotwoman on Bedre arkitektur = bedre samfunn?
- lorenz on For mer kulturrelativisme
- Nargis Wolasmal on For mer kulturrelativisme
- Jan on Reindrift = samer mot nordmenn?
- David Brustad on Den romantiske kjærlighetens vanskelige kår på glesbygda
Leave a comment