Er OL-fanatismen typisk norsk?
- Spør du en nordmann hva han er stolt av, så er det ikke velferdsstaten, kunst eller litteratur, men sport. Vinteridretten har en stor plass i nordmenns hjerter og hjerner. Den er med på å løfte landet opp og frem, sier sosialpsykolog Arnulf Kolstad til Aftenposten. Imorgen begynner Vinter-OL i Torino.
Sosialantropolog Arne Martin Klausen, forfatter av boken "Lillehammer-OL og olympismen" mener ikke at OL-fanatismen er typisk norsk:
- Vi bruker skiidretten som et nasjonalt ikon. Det går en rød tråd frem til i dag fra den største av dem alle, Nansen. Paradoksalt var han ikke begeistret for eliteidrettens idé.
(...)
- Interessen og iveren er ikke typisk norsk. Man må se hvilken rolle idrett har i verden. Fotball har jo for eksempel ført til krigslignende tilstander, og sportsinteresse er noe av det mest typiske for det moderne samfunnet. Den er på sitt mest markante annet hvert år, hver gang det er OL. Da ofres tid, penger, krefter og ressurser på et gigantisk ritual. De økonomiske overskridelsene vi opplevde på Lillehammer ville vært utenkelig i alle andre arenaer enn idrettens.
>> les hele saken i Aftenposten
SE OGSÅ:
Sjåvinisme eller fellesskap? Anmeldelse av Arne Martin Klausens bok "Lillehammer-OL og olympismen" (Dagbladet, 11.12.96)
Ski-VM er vårt karneval - Lang lunsj med Arne Martin Klausen (NRK, 27.2.03)
Olympismen & norskheten (Bladet Forskning 1/94)
Norsk selvfølelse bygges på sportsresultater. Blir Norge en nasjon av tapere om glansen fra gullmedaljene forsvinner? (UnderDusken, 28.1.04)
No feedback yet
Search
Døde lenker?
Nettsider har fått stadig kortere levetid og forsvinner fort igjen. I mange tilfeller finnes det en kopi i Internet Archive på web.archive.org.
Siste kommentarer
- hotwoman on Bedre arkitektur = bedre samfunn?
- lorenz on For mer kulturrelativisme
- Nargis Wolasmal on For mer kulturrelativisme
- Jan on Reindrift = samer mot nordmenn?
- David Brustad on Den romantiske kjærlighetens vanskelige kår på glesbygda
Leave a comment