Ny doktoravhandling: Nordsvenske ungkarers jakt etter kjærligheten
"Det är en fängslande bok om vad, hur och varför kärlek är och bör vara, något som inte bara ensamstående män i inlandet funderar över", skriver Svenska Dagbladet om doktoravhandlingen "Man ska ju vara två. Män och kärlekslängtan i norrländsk glesbygd" av sosialantropologen Lissa Nordin.
Nordin har i to år vært på feltarbeid blant ensomme single menn i Norrland, vært med på fisketurer, dans og sjekketurer til St Petersburg. Hun har vært blant menn som er dobbelt marginaliserte: De bor i utkanten - i "glesbygden" og i tillegg er de ugifte - en livsform som ikke er like akseptert i glesbygden som det er i byen.
Avhandlingens styrke er ifølge SvD at antropologen ikke har bidratt til en ytterlige stereotypisering av mennene i Nord-Sverige. Det er samfunnets forestillinger om det gode liv som gjør disse mennene til outsidere. Ifølge disse normene må en være gift for å være lykkelig:
Hon visar hur männen hela tiden måste parera mot olika ”felaktiga” mansroller i sin strävan efter kärlek och tvåsamhet. I ord och handling söker männen konstruera sig själva som ”riktiga” och ”bra” män, trots att den avgörande ingrediensen saknas, nämligen den kärleksfulla tvåsamheten med en kvinna.
(...)
Lissa Nordin konstaterar att det inte finns några "singelmän" i Västerbottens inland - bara ungkarlar och gammpojkar som måste förhålla sig till det faktum att de är levande stereotyper.
I en tidligere artikkel i samme avis om Nordins forskning leser vi:
Hon menar att de här männen inte är undantagen som behöver förklaras. I stället använder hon sig av ett perspektiv där hon kritiskt granskar den heterosexuella normen, heteronormativiteten. Då framkommer en helt annan bild.
Det handlar istället om ett system som producerar de här männen. Männen är i sin tur en förutsättning för att det här systemet ska fungera. De behövs för att andra ska kunna definiera sig som normala gentemot de här männen som ses som avvikare. Det är alla de krav och förväntningar som ryms inom det heteronormativa som gör att de här männen agerar som de gör.
Idealet er dessuten at kjærlighet ikke skal være arrangert. Derfor er det fortsatt mange som syns at sjekking på nett eller en tur til St.Petersburg er moralsk tvilsom. "Men hur", spør Nordin, "ska männen då bete sig för att träffa kvinnor?"
>> les hele saken i SvD: Att bygga en mansroll i Norrland
>> les mer om studien i SvD: "Ett hus utan en kvinna är inget hem"
>> pressemelding fra Stockholms universitet
Avhandlingen kom ut som bok. Det er vel derfor at den ikke er tilgjengelig som pdf.
Antropologen har under feltarbeidet vært intendent på Vindelfjällens Forskningsstation "mitt i den nordsvenska vildmarken" i Ammarnäs:
Min dröm ar att kunna locka hit samhällsvetare och humanister, att samla många vetenskaper under samma tak och väcka både nationella och internationella intressen för forskning om och i dessa trakter.
(...)
Av stor vikt år också att få till stånd ett längre forskningsprojekt, gärna med lokalbefolkningen involverad. Idag försvinner ofta forskningen med sin utövare.- Det hör till forskningsvärldens realiteter. Folk blir klara, till exempel med sina avhandlingar, och sedan upphör verksamheten.
>> les hele saken: "Forskning vid vägens ände. Med mångvetenskapen som mål och glesbygdens över"
SE OGSÅ:
"Normalitet" og "Trygghet" - Thomas Hylland Eriksen med to nye bøker
No feedback yet
Search
Døde lenker?
Nettsider har fått stadig kortere levetid og forsvinner fort igjen. I mange tilfeller finnes det en kopi i Internet Archive på web.archive.org.
Siste kommentarer
- hotwoman on Bedre arkitektur = bedre samfunn?
- lorenz on For mer kulturrelativisme
- Nargis Wolasmal on For mer kulturrelativisme
- Jan on Reindrift = samer mot nordmenn?
- David Brustad on Den romantiske kjærlighetens vanskelige kår på glesbygda
Leave a comment