"Våre religioner bunner i universelle behov og lengsler"
I en kronikk i Aftenposten går Bjørn Vassnes inn for et nytt syn på religion. Han skriver om den nye religionsforskningen som ikke lenger ser på religion som noe vi får servert utenfra (fra Gud, eller fra kulturen): Religion er mer enn tekstene og det prestene sier. Forskerne ser derfor på religion som noe som springer ut av vår egen hjerne, eller den menneskelige natur: "Som teologen Loyal Rue sier det: Religion handler ikke om Gud, men om oss selv", skriver Vassnes:
Religion var viktig for å skape fellesskap som var større enn familien, og religionenes suksess har hengt sammen med deres evne til å sveise folk sammen i forhold til et "høyere" formål. For mange er dette aspektet det viktigste ved religionen, og man har ment at religion har vært nødvendig for moralen, fordi "uten Gud er alt lov". Men det interessante er at de grunnleggende moralske forestillingene er de samme uansett kultur eller religion:
Alle religioner fordømmer løgn, tyveri, utroskap, vold og drap (uten i visse situasjoner). Alle religioner har også sin versjon av "den gylne regel": "Vær mot andre som du vil at de skal være mot deg!" De har også sine forestillinger om renhet, om det religiøse fellesskapet som en familie, med Gud som øverste "far", med mer.
Et slikt perspektiv på religion gjør det ifølge Vassnes lettere å forstå både oss selv og "de andre":
Det gjøres et stort vesen av de skriftlærdes uoverensstemmelser, selv om disse betyr lite for 95 prosent av de troende. Dette fordi man etter den klassiske modellen tror at religion er et intellektuelt system som stappes ned i hjerner som er tomme i utgangspunktet. Derfor tror man for eksempel at dersom muslimer skal kunne leve sammen med resten av verden, må det skje en reformasjon "ovenfra", islam må "moderniseres".
Det man overser, er at det innen islam alltid har eksistert retninger som har hatt det man etterlyser: toleranse og humanisme. Men i en religionsforståelse som fokuserer på læren, forsvinner sufismen og andre ikke-dogmatiske religionsformer - de som legger vekt på det fellesmenneskelige.
Vassnes skriver regelmessig i Klassekampen og har nå vært med på å starte opp tidsskriftet Marg - et interessant prosjekt.
SE OGSÅ:
Religion - et ankerfeste for nasjonen? Hvorfor så mange debatter om religion for tiden?
Religion redder flyktninger fra Rwanda
No feedback yet
Search
Døde lenker?
Nettsider har fått stadig kortere levetid og forsvinner fort igjen. I mange tilfeller finnes det en kopi i Internet Archive på web.archive.org.
Siste kommentarer
- hotwoman on Bedre arkitektur = bedre samfunn?
- lorenz on For mer kulturrelativisme
- Nargis Wolasmal on For mer kulturrelativisme
- Jan on Reindrift = samer mot nordmenn?
- David Brustad on Den romantiske kjærlighetens vanskelige kår på glesbygda
Leave a comment