Verdens sosiale forum er igang: Ønsker vi en annen verden?
Globalisering betyr ikke bare mer makt til tvilsomme multinasjonale konserner, men også framveksten av transnasjonale grasrotbevegelser som kjemper for en mer rettferdig verden. Verdens sosiale forum er i gang og finner for første gang sted i Afrika - nærmere bestemt Nairobi.
Media har stort sett ignorert disse kjempe-arrangementene selv om det hvert år kom rundt 100 000 mennesker fra hele verden. Journalistene reiste derimot til World Economic Forum - finanselitenes møteplass - som finner sted samtidig.
I en god kommentar i Aftenposten skriver Kathrine Aspaas:
Hvem har mest å tjene på å endre verdensordningen? De fattige. Hvem har mest å tjene på å opprettholde verdensordningen? De rike. Denne enkle sammenhengen er bakteppet når de to konferansene "World Social Forum"" og "World Economic Forum" braker løs i henholdsvis Kenya og Sveits.
Det økonomiske forumet i Davos glitrer i filmstjerner, big business og storpolitikk. Verdenspressen flokker seg rundt de røde løperne. Det sosiale forumet i Nairobi må nøye seg med de helt spesielt interesserte journalistene som våger å gå "Off Braodway", men tar igjen på deltagermassen: 150 000 mennesker er ventet til Nairobi i løpet av den fem dager lange konferansen, mens bare 2000 tar turen til Davos. (...)
Det handler om makt og avmakt. Om grenseløs rikdom og bunnløs fattigdom. Om hvordan vi innretter oss i en verden der FN har bestemt at slaveri er forbudt, mens menneskehandelen aldri har vært mer lukrativ. En verden der et lite knippe rike land sitter med økonomisk og politisk verdensherredømme, mens en drøy milliard mennesker lever under fattigdomsgrensen.
Hun avslutter kommentaren slik:
Det beste for verden ville sannsynligvis vært å sende halvparten av de eksklusive til Kenya og tusen Nairobi-deltagere til Davos. Da først kunne meningsbrytningene bli reelle, men det er ren ønsketenkning. Davos-folket har ikke lyst. De har det altfor godt sammen med sine egne i Sveits, og her er vi tilbake til den grunnleggende problemstillingen: Mennesker som nyter eksklusivitet, har få motiver for å endre tingenes tilstand.
Så sitter vi her, da. Med hvite menn på toppen og fargede kvinner på bunn. Slik sett har ikke verden forandret seg stort siden kolonitiden. Det store spørsmålet er om vi virkelig ønsker den annerledes.
>> les hele saken i Aftenposten "Fra Nairobi til Davos"
Det fins mye stoff om Verdens sosiale forum på nett. RORG har laget en nyttig oversikt og en første oppsummering. Som alltid fins det daglige oppdateringer på TerraViva.
Jeg har skrevet flere saker om tidligere arrangementer, blant annet Nordmenn, indere og afrikanere sammen mot Coca Cola, Bush og fattigdom. Verdens sosiale forum for første gang i India
En antropolog som ikke er glad i slike "motkulturelle" arrangementer er Dennis Nørmark. I en kronikk i Jyllands-Posten betegner han ideen om "motkultur" som "åndssvag" som bør studeres på samme måte som religion - som et irrasjonelr fenomen". Men han glemmer å nevne at det samme kan sies om tilhengere av nyliberalismen og markedet.
SE OGSÅ:
Den skjulte globaliseringen. Om boka “Globalisation. Studies in Anthropology” (2003)
Å skape et transnasjonalt fellesskap. En antropolog forsker på Attac-bevegelsen
- Viktig å studere kvinnenes rolle i sosiale bevegelser
Peru: - Grasrotorganisering gir håp
No feedback yet
Search
Døde lenker?
Nettsider har fått stadig kortere levetid og forsvinner fort igjen. I mange tilfeller finnes det en kopi i Internet Archive på web.archive.org.
Siste kommentarer
- hotwoman on Bedre arkitektur = bedre samfunn?
- lorenz on For mer kulturrelativisme
- Nargis Wolasmal on For mer kulturrelativisme
- Jan on Reindrift = samer mot nordmenn?
- David Brustad on Den romantiske kjærlighetens vanskelige kår på glesbygda
Leave a comment