Antropolog fikk Microsoft til å tenke nytt
“Sosialantropolog fjernet Microsofts skylapper” melder digi og skriver om Norges forskningsrådets BIA-dag om brukerstyrt forskning, der antropolog Anne Kirah var viktigste trekkplaster. – Den viktigste regel for alle som skal selge tjenester eller ideer, er å fri seg fra sine egne oppfatninger og prøve å se det fra den andre siden, sier hun.
Antropologen jobbet åtte år i Microsoft og hadde en sterk påvirkning på utformingen av brukergrensesnittet i Windows XP. Hun er amerikansk, vokste opp i Kina og studerte antropologi i Oslo.
Den første store oppgaven var å få Microsoft selv til å fri seg fra skylappene og hjelpe dem til å tenke på hvordan folk flest oppfatter produktet. Hun erfarte at det var et stort sprik mellom hvordan Microsofts profesjonelle programmerere tenkte og hvordan produktet ble oppfattet av den vanlige mannen i gata.
Kirah fikk i oppdrag å observere 40 familier i Redmond (byen der Microsoft har sitt hovedkvarter) og kartlegge alt fra forbrukeres kjøp ute i butikken til hvor lang tid de brukte på å installere produktet.
På BIA-dagen kritiserte hun IT-bransjens holdning til utlendinger. Selv om IT-bransjen er kjent for å være en innovativ og i høyeste grad internasjonal med kontorer over hele verden, vegrer fortsatt bedrifter fra lille Norge å ansette faste IT-eksperter fra fjerne land.
IT-bransjen vil sakke akterut hvis de ikke ansetter utlendinger, mener hun. Innovasjon springer ut av kaos og ubehag, for det er gjennom dette man lærer seg å se ting med nye øyne. Like barn leker kanskje best, men de lærer ingenting, sa hun.
Jeg har skrevet flere ganger om Kirah før, se bl.a. Microsofts husantropolog: Vi kan bare glemme normalarbeidsdagen og - Vi bør fjerne skillet mellom virtuelt og virkelighet og Popular IT-anthropologists: Observe families until they go to bed.
Hun er blitt intervjuet om Microsoft-jobben på bloggen Putting People First og portrettert i Business Week. På nettet fins det også en video med henne og lydopptak av et foredrag
No feedback yet
Search
Døde lenker?
Nettsider har fått stadig kortere levetid og forsvinner fort igjen. I mange tilfeller finnes det en kopi i Internet Archive på web.archive.org.
Siste kommentarer
- hotwoman on Bedre arkitektur = bedre samfunn?
- lorenz on For mer kulturrelativisme
- Nargis Wolasmal on For mer kulturrelativisme
- Jan on Reindrift = samer mot nordmenn?
- David Brustad on Den romantiske kjærlighetens vanskelige kår på glesbygda
Leave a comment