Antropolog forsker på spøkelser
Underlige lyder på mobilen. Fjernsynet skifter kanal av seg selv. CD-spilleren spiller den samme sangen om og om igjen selv om eieren hadde slått den av. Også akademikere med høye grader ser ting som de har lært å ikke tro på. Antropolog Kirsten Marie Raahauge forsker på danskenes opplevelser av uforklarlige fenomener, melder videnskab.dk.
I en gruppe på 5-10 mennesker vil det nesten alltid være én, som har opplevd noe merkelig eller kjenner en annen som har sett spøkelser, forteller antropologen:
De ved ikke, hvad de skal gøre, for de regner med, at de er alene om deres erfaringer. Det er ganske normale mennesker fra alle samfundslag, som bliver påvirkede af at støde ind i først et spøgelse og siden et tabu.
I Afrika, Asien, Sydamerika og andre regioner for klassisk etnografisk feltarbejde er det helt normalt for lokalbefolkningen at tale om fænomener, som ligger ud over vores forståelse. Det er jo det stik modsatte af herhjemme, hvor vi gør et stort nummer ud af at holde det uforklarlige ude af vores liv.
Vi vil så gerne kategorisere verden, fordi den er langt mere kaotisk, end vi gerne ville have. Vi lægger ting i positivistiske kasser for at finde mening, også selvom kasserne ikke altid passer. Noget af det, der falder udenfor, kalder vi spøgelser.
I artikkelen får vi mange eksempler på spøkelser. De fins ikke bare på kirkegårder og gamle slott, men i et hvilket som helst hus. Spøkelsene lager gammel dansk mat på barnerommet, spiller tuba eller kaster marmorkuler over gulvet. Spøkelsene får enkelte familier til å flytte til et annet hus. Andre derimot tar opp kampen med dem.
Raahauges prosjekt “Hjemsøgte huse” er del av det større prosjektet “Fornuftens grænseflade” om magi i Danmark (sidene er nede for tida)
>> les hele saken på videnskab.dk
OPPDATERING 19.8.09: Dagbladet har tatt opp saken. Mina Hauge Nærland har skrevet en større sak i Magasinet, se Plaget av spøkelser under kjellertrappen
SE OGSÅ:
Magi og trolldom i Hallingdal: Pass deg for Haugafolket!
- Märthas tro på engler er ikke ekstrem
Antropolog: “På børsen driver en med magi og ritualer”
No feedback yet
Search
Døde lenker?
Nettsider har fått stadig kortere levetid og forsvinner fort igjen. I mange tilfeller finnes det en kopi i Internet Archive på web.archive.org.
Siste kommentarer
- hotwoman on Bedre arkitektur = bedre samfunn?
- lorenz on For mer kulturrelativisme
- Nargis Wolasmal on For mer kulturrelativisme
- Jan on Reindrift = samer mot nordmenn?
- David Brustad on Den romantiske kjærlighetens vanskelige kår på glesbygda
Leave a comment