Claude Levi-Strauss' død får liten oppmerksomhet i Norden
En av det 20.århundrets største tenkere døde forrige helg. Men nyheten om Claude Levi Strauss’ død vakte ikke mye oppmerksomhet i nordiske medier. Både Dagbladet, NRK, Jyllands-Posten og Sveriges Radio gjengir kun korte byråmeldinger.
Et unntak er Ludvig Hertzberg som i Svenska Dagbladets Under Strecket-bloggen går mer i dybden i teksten 100 år i civilisationskritikens tjänst – Claude Lévi-Strauss 1908–2009. I samme avis har forresten for få dager siden Torgny Nordin anmeldt en ny bok om Claude Levi Strauss “Samhället som tanke. Claude Lévi-Strauss och den franska strukturalismen” av Christer Lindberg.
Men utenfor Norden er de fleste avisene allerede fylt med til dels svært lange nekrologer, se oversikt over nekrologer i engelskspråklige medier og i tyskspråklige medier
OPPDATERING (7.11.09) Jeg hadde egentlig regnet med oppslag i både Klassekampen og Morgenbladet, men der tok jeg feil. Derimot fant jeg et mer eller mindre ironisk innslag på smuglesning.no der de intervjuet antropologistudent Sara Rismyhr Engelund: Kongen er død
OPPDATERING (22.11.09) Den første store saken om hans død: Thomas Hylland Eriksen skriver om Levi-Strauss i Morgenbladet: Ut av tiden
OPPDATERING (17.11.09) Antropolog Marjut Anttonen gir via epost et overblikk over reaksjonene i Finland:
3.11. var den korte internasjonale byråmeldingen i mange finske aviser, på nettsider, og på YLE (som motsvarer den norske NRK)
3.11. Helsingin Sanomat (landets störste avis) hadde byråmeldingen samme dag: Claude Lévi-Strauss on kuollut men på nettsiden hadde de også link til en större artikkel som var publisert i forbindelse av 100 års bursdagen (28.11.08) Eero Tarasti: Strukturalismin isä toi villin ajattelun tieteeseen ("Strukturalismens far brakte vill tenkning inn i vitenskap” skrevet av prof. Eero Tarasti. Han er kjent som den mest prominente finske forskeren som studerte hos Lévi-Strauss.)
5.11. Helsingin Sanomat i vanlig papirutgave var det en större nekrolog med evaluering av L-S sin livsarbeid, betydning osv.
5.11. YLE hadde på nettsiden en större nyhet om “Claude Lévi-Strauss kombinerte vitenskap og eventyrlyst“. De har intervjuet sosiologen Tiina Arppe som er spesialist på fransk sosiologi. Hun forteller om L-S sin betydning for vitenskap og om reaksjoner i Frankrike etter hans död.
I tillegg har noen forskere skrevet om L-S i sine blogg-sider. For ett år siden var det en del seminarer og tilsvarende festligheter i forbindelse med 100 års-feiringen.
2 comments
Comment from: Fred Rune Rahm
Comment from: lorenz
Jeg er heller ikke særlig overrasket. Har også lagt merke til en viss anti-intellektualisme i Norge, samtidig får (norske) forskere mye spalteplass i mediene. Regner med at det kommer en større sak i Morgenbladet imorgen
Search
Døde lenker?
Nettsider har fått stadig kortere levetid og forsvinner fort igjen. I mange tilfeller finnes det en kopi i Internet Archive på web.archive.org.
Siste kommentarer
- hotwoman on Bedre arkitektur = bedre samfunn?
- lorenz on For mer kulturrelativisme
- Nargis Wolasmal on For mer kulturrelativisme
- Jan on Reindrift = samer mot nordmenn?
- David Brustad on Den romantiske kjærlighetens vanskelige kår på glesbygda
Ikke overraskende egentlig. Det er noe uforklarlig provinsielt over Norge og nordmenn, en slags økonomisk overlegenhet som gjør oss litt arrogante overfor andre. Og ikke minst gjør det oss kanskje litt anti-intellektuelle?