Antropress: For mer antropologi på blogger, YouTube og Twitter!
Den jevne antropologiske monografi har rundt 200 lesere. Antropologen Michael Wesch har derimot mer enn 7000 followers på Twitter og YouTube-videoene sine er biltt sett mange millioner ganger, påpeker Eivind Eggen i den nyeste utgaven av Antropress, tidsskriftet til antropologistudentene i Oslo.
Hvorfor publisere kun på papir når man kan nå flere mennesker på nett? Dette spørsmålet stilles av flere og flere antropologer internasjonalt. Nå også i Norge. “Jeg oppfordrer og utfordrer herved alle det måtte gjelde om å (som det så fint ble sagt) “be present in the social media”, skriver Eggen.
Han nevner flere eksempler på vellykket kunnskapsformidling på nett. Men til tross for at vitendeling og publisering aldri har vært så enkelt som nå, fortsetter de fleste antropologer å publisere i vanskelig tilgjengelige papirtidsskrifter. Dette gjør tilgangen til antropologisk kunnskap unødvendig vanskelig.
Eivind Eggen nevner et godt eksempel. Engang prøvde han å få tak i en artikkel av Christian Krohn-Hansen fra samme institutt som han selv. Det var langt mer komplisert enn å google:
I min søken etter en tilfeldig artikkel av Christian Krohn-Hansen måtte jeg kalle inn alle mine bibliotekarkunnskaper (noe som innebære å ringe en bekjent som er bibliotekar). Ja, den er publisert i Norsk antropologisk tidsskrift og jeg kan kjøpe den fra en database, men for en fattig student er 50 kroner for noen skarve sider ganske drøyt. Jeg kan låne utgivelsen på biblioteket eller lese den på internett når jeg er på Blindern, men ikke alle har denne muligheten.
Jeg vil ikke kritisere Krohn-Hansen her eller noen av dere andre, men trekke oppmerksomheten mot antropologer som har tatt saken i egne hender. Danah Boyd har på bloggen sin publisert alle artiklene hun har skrevet, og som nevnt blogger Michael Wesch og hans studenter om sin forskning.
>> les hele saken i Antropress
Antropologi på nett er også et tema i den nyeste utgaven av Kula Kula, tidsskriftet til antropologistudentene i Bergen. Karstein Noremark forklarer fordelene med å gjøre akademisk kunnskap gratis tilgjengelig på nett. Og i den nyeste utgaven av den lukkete papirpublikasjonen Norsk antropologisk tidsskrift argumenterer Frode Storaas for mer multimedia-antropologi på nett.
Snart arrangerer American Anthropological Association (AAA) sin årskonferanse. Den kommer sannsynligvis til å bli en av den mest omtalte antropologikonferansene noensinne. Vanligvis er konferanser en intern sak. Lite av det som blir sagt blir videreformidlet til offentligheten.
Les derimot dette innlegget på AAA sin blogg:
If you plan on blogging or tweeting the upcoming AAA annual meeting in Philadelphia, please email Brian Estes (bestes AT aaanet DOT org) with your name (optional) and a link to your site or twitter feed. In the interest of providing the most comprehensive meeting coverage possible–particularly for those who are unable to attend–we would be happy to link to your content, including session write-ups, event photos and more. Twitterers can use hashtag #AAA09 when posting meeting related content.
SE OGSÅ:
Michael Wesch: How collaborative technologies change scholarship
Frode Storaas: Derfor trenger vi multimedia-antropologi på nett
Hvordan lage et akademisk tidsskrift som appellerer til flere?
Forskere boikotter forlagene, vil ha gratis tilgang til forskning på nett
Conference Podcasting: Anthropologists thrilled to have their speeches recorded
Via YouTube: Anthropology students’ work draws more than a million viewers
Blogger får Universitetets formidlingspris
Thomas Hylland Eriksen: Antropologer må bli flinkere til å bruke nettet
No feedback yet
Search
Døde lenker?
Nettsider har fått stadig kortere levetid og forsvinner fort igjen. I mange tilfeller finnes det en kopi i Internet Archive på web.archive.org.
Siste kommentarer
- hotwoman on Bedre arkitektur = bedre samfunn?
- lorenz on For mer kulturrelativisme
- Nargis Wolasmal on For mer kulturrelativisme
- Jan on Reindrift = samer mot nordmenn?
- David Brustad on Den romantiske kjærlighetens vanskelige kår på glesbygda
Leave a comment