Antropolog om Avatar: "Bekrefter forestillingen om den hvite manns fortreffelighet"
5 comments
Comment from: Johannes Wilm
Comment from: lorenz
hehe ja, enig. Jeg trodde jeg var den eneste som ikke har sett filmen. De fleste som jeg kjenner oppfattet den først og fremst som kritikk av vår måte å leve på, på tide at jeg får sett den
Comment from: Johannes Wilm
Så nå har jeg sett den. Jo Torgeir har tak i noe. Det realistiske aspektet er at antropologene ikke riktig gjør sge noen tanker hva forskningen deres skal brukes til.
det som er urealistisk er at de bestemmer seg for å gjøre noe aktivt (ut over å snakke) for å hindre det, når de har funnet ut av det.
Men jeg mener fortsatt at det å “gjøre noe spesielt” er man mer i posisjon til å gjøre når man er en som har krysset kultur-grenser.
Comment from: lorenz
Nå har jeg endelig sett filmen og må si at jeg tolker filmen helt annerledes enn Thorgeir Kolshus - og er litt overrasket over det.
Det er ikke på grunn av den hvite helten at naviene vant - og uansett kan det diskuteres om det var noen som vant i det hele tatt siden alt ble ødelagt inkl livets tre og det var mange døde. Uten navi-kvinnen ville de hvite kapitalistene ha drept “helten". Som en venn påpekte, var det kanskje heller naturen og dyrene som seiret over inntrengerne. Javisst, var det en hvit leder, men han var kompetent fordi han behersket begge “kulturer". Det er som du sier Johannes, “det å “gjøre noe spesielt” er man mer i posisjon til å gjøre når man er en som har krysset kulturgrenser.”
De hvite imperalistene blir ikke framstilt på en positiv måte. Det eneste de kan er å skyte. “We fight terror with terror” sa sjefen og det var klart hva og hvem sitatet siktet til.
Men det er jo det interessante med filmen og sannsynligvis tegn på god kunst at budskapet ikke er entydig.
Jeg reagerer fort på romantisering, men synes ikke at filmen idylliserer noen “nobel savages” heller. Jeg oppfatter Avatar som et vakkert eventyr.
Comment from: lorenz
Nettopp oppdaget Slavoj Zizeks kommentar. Han skriver noe lignende i Information:
Disse tre elementer i Avatar – troskab over for den gamle formel for parskabelse, fuld tillid til fantasien, naiv overtagelse af den gamle topos om den hvide mand, som gifter sig med den indfødte prinsesse og bliver konge – gør det ideologisk set til en såre konservativ og gammeldags film.
Dens overvældende tekniske genialitet skal tjene til at dække over denne grundlæggende konservativisme. Det er, under de indlysende politisk korrekte temaer (den ærlige hvide fyr, som tager parti for de økologisk korrekte aboriginer imod den imperialistiske invasions ’militærindustrielle kompleks’), let at få øje på en række brutale racistiske motiver, der drejer om temaet »Manden der ville være konge«: En forkrøblet udstødt fra Jorden er god nok til at vinde den lokale smukke prinsesses hånd og at hjælpe aboriginerne til at vinde deres afgørende sejr.
Desuden tilslører det idylliske portræt af de blå aboriginer helt deres egne undertrykkende hierarkier, der givetvis må være der, siden de har en prinsesse. Filmens lære er derfor klar: Det eneste valg, aboriginerne har, er at blive reddet af mennesker, eller at blive tilintetgjort af dem – uanset hvad er de et stykke legetøj i menneskets hænder. Med andre ord, kan de vælge enten at være det brutale offer for den imperialistiske virkelighed eller at spille deres tildelte rolle i den hvide mands fantasi.
Han fikk bl.a. denne kommentareren:
(…) Ang. Avatar har han måske også en pointe; kunne det måske også tænkes, at den forkrøblede soldat netop genkender sig selv som udstødt i Na’viernes udstødthed. Og netop derfor tilslutter han sig dem - mod menneskenes invasion, og undertrykkelse af dem. Han vælger at blive een af dem og kæmpe mod sine egne. Det er en pointe, som den slovenske filosof slet ikke har blik for. Han fremturer blot med at hvid (imperialistisk) mand kommer til naturfolk, bliver Konge? og hjælper dem med at smide undertrykkerne ud. Underforstået, at naturfolk ikke selv kan smide de invaderende menneskehære ud….
Men så vidt jeg, starter Na’vierne selv oprøret? mod mineselskabet…inden den tidligere soldat vælger at gå med dem…
Uten å ha sett filmen – hva med muligheten at det ligger hemmelige beskjeder i den filmen eller at 3D-opplegget har bieffekter man ikke har tenkt på? Det har vært såpass mange folk som har sagt at det var den beste film de noensinne har sett og andre som fikk depresjoner etterpå at det virker noe fishy, synes nå jeg.
Men uansett. Tror kritikken av hvite anti-imperialister kan gå for langt. Det at man kommer fra utenfor et samfunn gjør en ofte nettopp bedre i stand til å gjøre noe stort/spesielt. Det gjelder vite liksom ikke-hvite (men deres aksjonsradius begrenses av rasismen i samfunent de befinner seg). I tillegg er det jo ikke enhver som tør krysse grensa til en annen kultur.
Men kan godt være han har rett. Skal prøve å finne en 2D-versjon som ikke får folk til å bli deppa…