Den store reisen: Null forståelse for antropologenes kritikk
Tidligere hadde vi Völkerschauen, der såkalte stammefolk ble utstilt i dyreparker. Idag har vi programmer som Den store reisen. Budskapet er det samme: De er primitive, vi er moderne.
Antropologer har kritisert NRKs framstilling av menneskene i serien mange ganger. Nå har NRK begynt å reagere på kritikken av seriens andre runde. “Antropologene raser mot NRK-serien “Den store reisen” der stammefolk går rundt nakne", skriver NRK Nordland:
Seerne blir lurt, fordommer vedlikeholdes og serien formidler veldig forenkla og heilt feil stereotypier om at folk lever veldig tradisjonelt. Det mener en rekke norske sosialantropologer som har studert nettopp samfunn på Vanuatu i flere tiår.
NRK viser til en sak om antropologenes kritikk i publikasjonene På Høyden og Hubro ved Universitetet i Bergen: Den store reisebløffen.
NRK har også snakket med Thorgeir Kolshus. Kolshus hadde tidligere kritisert filmen Avatar fordi den “bekrefter forestillingen om den hvite manns fortreffelighet".
Til NRK sier han:
– Folket der er like kompetente til å takle nye utfordringer som oss. De blir framstilt som autentiske så lenge de er nakne. Vertskapet for den norske familien får ikke være med å definere møtet, men de gjør alt for å innfri våre forventinger.
– Vertskapet gjør hva de kan for å oppfylle forventningene om å være annerledes. De gjennomfører blant annet en regndans. Det er en ting man plukker ut fra tegneserien Sølvpilen, den har ingenting i Stillehavet å gjøre.
I TV-serien kommer det fram at namar-folket skal ha levd på samme vis i tusenvis av år. Dette er selvfølgelig feil. Som alle andre folkeslag her i verden har også Namarfolket en historie. Det “tradisjonelle livet” er show. Dette viser de fram i en landsby som de har bygd for å ta i mot turister. Sitt vanlige liv lever de i en en annen landsby “med DVD-spiller og armbåndsur” og sannsynligvis også med iphone og twitter.
Dette vet produksjonsfirmaet Strix selvfølgelig. Til NRK sier daglig leder Jørgen Hermansen:
- Vi har valgt bort klokker og DVD-spillere for å gjøre at møtet mellom kulturer blir så rent som mulig.
Likevel tilbakeviser produsenten kritikken. Det de gjør er ikke forskningsformidling, men underholdning. Samme svar ga NRK ifjor etter lanseringen av første runden der de ble kritisert for å betale indianere for å kle seg naken.
Som så mange ganger før, så har journalistene liten forståelse for antropologenes kritikk. Problemet er etter mitt inntrykk at journalister ikke reflekterer over konsekvensene av det de gjør. “Det er jo bare underholdning", sier de. Javisst, Men det er slik fordommer skapes og opprettholdes.
På samme måte som man snakker om banal nasjonalisme, kan vi kanskje snakke om banal rasisme i Den store reisen. Banal nasjonalisme, et begrep fra Michael Billig, er tilsynelatende banale detaljer i hverdagen som minner oss om nasjonens betydning og dermed reproduserer nasjonen. Et eksempel norske flagg på juletreet. NRKs Den store reisen er også tilsynelatende banal, men sørger for å bekrefte forestillinger om “vår overlegenhet.”
SE OGSÅ:
Den store reisen: Primitive indianere eller primitive journalister?
“Den store reisen 2″: NRK fortsetter med eksotiseringen?
Vestens lengsel etter “ukontaktede indianere”
Headhunting as expression of indigenousness
“Good story about cannibals. Pity it’s not even close to the truth”
No feedback yet
Search
Døde lenker?
Nettsider har fått stadig kortere levetid og forsvinner fort igjen. I mange tilfeller finnes det en kopi i Internet Archive på web.archive.org.
Siste kommentarer
- hotwoman on Bedre arkitektur = bedre samfunn?
- lorenz on For mer kulturrelativisme
- Nargis Wolasmal on For mer kulturrelativisme
- Jan on Reindrift = samer mot nordmenn?
- David Brustad on Den romantiske kjærlighetens vanskelige kår på glesbygda
Leave a comment