:: antropologi.info ::

nordisk nyhetsklipp

Søk antropologi.info
Utvidet søk
News
Nordisk nyhetsklipp
Ethnologie in den Nachrichten
- vor 18.Juni 2004
Social & Cultural Anthropology in the News
Magasin
AntroMag: kronikker, intervjuer, anmeldelser
Open Access and Open Source Anthropology: Initiativer for antropologisk vitendeling på nett
Corporate Anthropology - Antropologer utenfor akademia
Interaktiv
Gjestebok
Forum: diskuter og spør!
Kalender
Nyhetsbrev
Kontaktinformasjon
Linker
Gumsagumlao.dk: dansk antropologi-portal (oppstart: september 2004)
Anthrobase.com - Vitenskapelig artikkelsamling
04.08.05: Nyhetsklippet har flyttet til www.antropologi.info/blog/nyheter/. Her er de nyeste sakene fra den nye siden:
 

Wednesday, October 13, 2004, 08:00

Finnmark Dagblad

Det er nå Honningsvåg-deklarasjonen som skal danne grunnlag for Samerådets arbeid de neste fire årene. Leder Geir Tommy Pedersen ser det som et viktig veiskille når de her fastslår samenes rettigheter til havområder. Deklarasjonen som ble vedtatt på den 18. Samekonferanse som ble avsluttet i Honningsvåg lørdag, er et omfattende dokument.

Arbeidet med en nordisk samekonvensjon blir sett på som et viktig skritt i retning av å redusere landegrensenes negative konsekvenser for det samiske samfunnet. Et punkt i Honningsvåg-deklarasjonen går også på at det må opprettes en egen urfolksregion. Dette for å sikre et effektivt vern av samiske rettigheter og interesser i de fire landene og innenfor Den europeiske union. >> les mer


LES OGSÅ:
- Samekonvensjonen vil bety mye (Sami Radio)

[ No comments / Skriv kommentar ]

 

Tuesday, October 12, 2004, 10:00

Sami Radio

Urfolksledere i verden er skuffet over at Wangari Maathai fikk Nobels fredspris. Dette fordi hun ikke anerkjenner urfolk.

- Jeg har vanskeligheter med å forstå begrepet og konseptet urfolk. Dette fordi vi alle er urfolk, sier fredprisvinneren til NRK Sámi Radio. Wangari Maathai mener det ikke er rett å dele opp befolkningen.

- Min personlige synspunkt er at vi alle, svarte mennesker, i dette landet, i dette kontinentet – er urfolk. Men vi har ulike levesett, fortsetter Wangari Maathai. Maathai er visemiljøvernminister i Kenya og avviser at masaier er urfolk i hennes land. >> les mer


LES OGSÅ
Ole Henrik Magga: - Hun skuffer meg (Sami Radio)
Forsvarer Maathai (Sami Radio)

[ No comments / Skriv kommentar ]

 

Tuesday, October 12, 2004, 08:00

- Lite kunnskap om muslimenes hverdagsliv

HUMSAM prosjektet ved UiO om kulturell kompleksitet i det nye Norge kartlegger hvite flekker i forskningen om det flerkulturelle Norge (se tidligere omtale). I gårsdagens mandagsseminar fortale Berit Thorbjørnsrud, sosialantropolog og førsteamanuensis ved institutt for kulturstudier (IKS) i Oslo, hvor lite det ble forsket på de troendes hverdagsliv - det være seg muslimer, katolikker etc og at en bok er i arbeid.

Kunnskapsmangelen blir tydelig i lovforslag som den nye ekteskapsloven som ble vedtatt ifjor sommer. Endringene går blant annet ut på at brudefolk hver for seg skal erklære at ekteskapet er inngått av fri vilje, og at de anerkjenner hverandres like rett til skilsmisse.

Jøder, hinduer, sikher, katolikker og muslimer oppfatter stortingsvedtakene som et klart inngrep i religionsfriheten - og bruker begreper som kunnskapsløst, naivt, en fornærmelse, bortkastet og en skam. Det fant Thorbjørnsrud ut som på oppdrag fra Kommunal og regionaldepartementet har intervjuet representanter for ulike trossamfunn. >> les mer i en artikkel i forskningsmagasinet KILDEN


SE OGSÅ:

Nyhetssamling om endringene i ekteskapsloven (katolsk.no)

"Det muliges kunst - En utredning om mulige tiltak for å sikre alle "like, religiøse som lovmessige retter til skilsmisse" - Av Berit Thorbjørnsrud (katolsk.no)

[ No comments / Skriv kommentar ]

 

Monday, October 11, 2004, 08:06

Thomas Hylland Eriksen, Morgenbladet

Yngvar Ustvedts bok med den glimrende tittelen "Verre enn sitt rykte" handler om hvordan vikingene ble oppfattet av folkene som ble rammet av dem. Riktignok dokumenterer Ustvedt at vikingene ble romantisert av diktere tidlig på 1800-tallet, og at det også i nyere tid har vært historierevisjonister som har beskrevet vikingene som «primært handelsfolk». Han omtaler også kommersialiseringen av vikingene; som kjent finnes det blant annet et fotballag, et statlig hasardspill og en produsent av gummistøvler som kaller seg Viking.

Men Ustvedts viktigste bidrag består etter min oppfatning i å beskrive vikingene og deres samtidige skandinaver som en fremmed kultur.

Yngvar Ustvedt er en storartet forteller. Til forskjell fra mange andre som skriver historie her i landet har han en sunn distanse til nasjonalistisk historieskrivning. Vikingene har, når det kommer til stykket, mer felles med forrige århundres sjørøvere fra Sulawesi enn med dagens norskinger. >> les mer

[ No comments / Skriv kommentar ]

 

Monday, October 11, 2004, 08:00

Fyens Stiftstidende

De kom hertil som flygtninge, fik dansk pas og nu flygter de videre til England. Ironisk nok er somalierne parate til at droppe et dansk sikkerhedsnet til fordel for et mindre gavmildt kontanthjælpssystem i England.

- Somalierne synes ikke, at den sikkerhed, som de får i det danske samfund, er særlig attraktiv. Mindst 90 procent af dem, jeg har talt med, er stærkt motiverede for at få et arbejde. De synes, at det er uværdigt at modtage kontanthjælp. At modtage penge, som de ikke har gjort sig fortjent til, siger Christina Jagd, der arbejder på en ph.d. afhandling om somaliernes integration på det danske arbejdsmarked.

Katrine Bang Nielsen er i gang med sit afsluttende speciale som antropolog og har lavet feltstudier blandt danske somaliere i England. - Der er en klar tendens til, at det er de stærkeste, der emigrerer. Der er mange højt uddannede, som ikke har kunnet få job i Danmark, og de har en bedre chance i England, siger hun. >> les mer (KOPI, link oppdatert 16.3.05)

[ No comments / Skriv kommentar ]

 

Saturday, October 09, 2004, 09:00

Gunn-Helen Øye har overtatt Hylland Eriksens posisjon som den mest siterte sosialantropolog i media. Journalistene ringer Øye stadig vekk, sist angående en artikkel om badstuedører >> les artikkelen i Aftenposten

Øye jobber som trendanalytiker i Prognosesenteret (lite brukervennlig nettsted - en må bruke Microsoft Internet Explorer) og har skrevet hovedoppgave om norsk bokultur, med tittelen "Det Norske Hus" >> les portrett i Aftenposten "Øye ser deg"

[ No comments / Skriv kommentar ]

 

Friday, October 08, 2004, 10:51

Thomas Hylland Eriksen, utrop.no

Det er nødvendig å tenke globalt og helhetlig om både migrasjon og bistand. Det finnes nå skoler for norske barn i Spania. Er det ikke på tide at man vurderer muligheten av å opprette tilsvarende skoler i Pakistan, med tanke på norskpakistanske barn som tilbringer måneder av gangen i familiens hjemland?

Og likeledes: Er det ikke på tide at vi erkjenner at flyktningproblematikken er global, at det er lenge siden det var meningsfylt å si at fenomenet ”Norge” slutter ved landets grenser, og at en offensiv migrasjonspolitikk ikke bare interesserer seg for ”integrering” i Norge, men også for regionene innvandrerne kommer fra? >> les mer

[ No comments / Skriv kommentar ]

 

Thursday, October 07, 2004, 09:32

Universitetet forgubbes, studieplasser kuttes, stipendiatstillingene halveres

På Høyden, UiB

Syv av ti professorer og førsteamanuenser ved Universitetet i Bergen (UiB) er nå over 50 år. Gjennomsnittsalderen for professorer var i 2003 på 55 år, mens førsteamanuensene har noen flere år å gå på med en gjennomsnittsalder på knappe 50 år. Alle universitetene i Norge er i samme situasjon med omtrent like høy gjennomsnittalder blant de vitenskapelig ansatte. Det viser tall fra Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste (NSD) og UiB som På Høyden har gjennomgått.

I forslag til statsbudsjett for 2005, som ble lagt fram onsdag 6. oktober er det lagt opp til en halvering av nyopprettede stipendiatstillinger i forhold til i år. Leder i Norsk Forskerforbund, Kolbjørn Hagen, mener rekrutteringen er for dårlig til å møte det store generasjonsskiftet. >> les mer


LES OGSÅ:

Regjeringen foreslår å kutte 4000 studieplasser på landsbasis
- Ingen opptrapping for forskningen (forskning.no)

[ No comments / Skriv kommentar ]

 

Thursday, October 07, 2004, 08:59

Aftenposten

Folkeskikk er hett tema om dagen, og nordmenn oppfattes lett som uhøflige. Sosialantropolog Anh Nga Longva ser store forskjeller mellom Norge og andre land når det gjelder høflighet.

Nordmenn sier ikke "vær så snill", "unnskyld" og "takk" i det offentlige rom, slik folk fra andre kulturer er vant til, og oppfattes derfor lett som uhøflige. Hun mener nordmenn er opptatt av å være så autentiske som mulig og ikke si noe de ikke mener oppriktig, sier Anh Nga Longva, som skrev artikkelen "Nordmenn, høflighet og kunsten å omgås fremmede" i Norsk Antropologisk Tidsskrift.

Hun er førsteamanuensis i sosialantropologi ved Universitetet i Bergen og presiserer at Norge og nordmenn ikke er hennes hovedforskningstema. Midtøsten-spørsmål og det norske sosialdemokratis forhold til kjønn og etnisitet er hennes felt. >> les mer


SE TIDLIGERE OMTALE

Skrev en avhandling om nordmenns uhøflighet (17.8.04)

[ No comments / Skriv kommentar ]

 

Thursday, October 07, 2004, 08:00

Tromsø-antropologen Brigt Dale har nå lagt ut hele hovedoppgaven ("LIVES IN-BETWEEN: Encountering Men in a Tobagonian Village"), prøveforelesningen ("Anthropology as a comparative project: Some recent challenges") samt to tekster som han har skrevet for sosialantropologenes årbok, ut på nettet
>> til tekstene
>> se også bildene fra Tobago

Dessuten har han startet en egen blog med tittelen "inntastet - film, litteratur, musikk, antropologi, politikk, spill og hissige angrep på all verdens fordomsfullhet" >> gå til bloggen

[ No comments / Skriv kommentar ]

 

Wednesday, October 06, 2004, 22:03

Utropia, UiTø

Vi i SSSR (Sámi Studeanttaid Searvi Romssas) arrangerte ”åpen gamme” i Joho Niillas Goahti en ettermiddag i høst. En journalist som sa hun var interessert i samiske forhold kom også innom denne dagen. Hun ville intervjue flere av oss til sin reportasje.

Journalisten innledet hvert eneste intervju med spørsmålet; ”Føler du det er populært å være same i dag?” Det fikk oss til å tenke…populært? Spør denne journalisten om det er populært å være meg? Så hva skal man svare? >> les mer

[ No comments / Skriv kommentar ]

 

Wednesday, October 06, 2004, 08:00

Tromsøflaket, UiTø

”Alle sier det er viktig å ta hensyn til kultur, men ingen sier noe om hvordan man kan gjøre det”. Dette hjertesukket fra folk som jobber innenfor barnevernet i Nord-Norge, gjorde at Merete Saus ble inspirert til å skrive den første doktorgradsavhandlingen om samisk barnevern. Hun er tilknyttet Institutt for pedagogikk ved Universitetet i Tromsø.

Ett av hennes forslag er at barnevernet må bli flinkere til å få tak i beskrivelser av det lokalsamfunnet den samiske familien er medlem av, for å kunne gjøre et fullgodt arbeid. Ofte beskrives den samiske kulturen som én kultur med overordnende trekk. I virkeligheten er kan det være store kulturforskjeller mellom ulike samiske bygder. >> les mer


SE OGSÅ
Informasjon om forskningsprosjektet "Barnevern i det flerkulturelle Nord-Norge" (Forskningsrådet)
Mer om Merete Saus

[ No comments / Skriv kommentar ]

 

Tuesday, October 05, 2004, 08:41

Fredriksstad Blad

Visst vil østfoldinger jobbe frivillig! 80-90 nye kvinner og menn har meldt seg som flyktningguide til Marie Lindén i høst.

Marie Lindén skriver også hovedoppgave i sosialantropologi om frivillig arbeide.
– For den som er frivillig er det viktig å føle at man deltar sosialt og at man har betydning for noen.
– Videre vil vi gjerne skape oss et bilde av å være et godt menneske, et bilde som jeg tror vi faktisk trenger i hverdagen, sier Lindén. >> les mer

[ No comments / Skriv kommentar ]

 

Tuesday, October 05, 2004, 08:05

Glimt fra et pakistansk bryllup

Marianne Bjerklund, Antropress (UiO)

For et par uker siden var jeg så heldig å bli invitert i et pakistansk bryllup. Jeg hadde en fantastisk helg og koste meg masse, men fikk også oppleve hvordan det er å føle seg ”litt” annerledes enn alle de andre.

For de som tror at et pakistansk bryllup er stivt og høytidelig, må dere tro om igjen, her er det litt av hvert som foregår. Her skal dere få et liten smakebit på mine opplevelser og erfaringer fra ”felten…” >> les mer

[ No comments / Skriv kommentar ]

 

Monday, October 04, 2004, 16:16

Forsvarte doktoravhandling om fotball og identitet

Dagens Næringsliv / Norsk antropologisk forening

Sosialantropolog Hans Hognestad er sannsynligvis den her i landet som vet mest om fotballens betydning for kulturell tilhørighet. Onsdag denne uken forsvarte han som førstemann i Norge en doktoravhandling om fotball og identitet - "Norway between Bergen and Middlesbrough - football identities in motion".

- Nasjonen mister sin kraft som privilegert identitetsmarkør i fotball. Mange fotballfans stiller seg likegyldige til landslaget og lever i et lidenskapelig eksil i det engelske fotballuniverset. Fotballen er noe av det mest globaliserte som finnes. Et mangfold av folk med forskjellige kulturelle, sosiale bakgrunner - fra alle kanter av verden - bidrar til dannelsen av fotballidentiteter. Det handler ikke om nasjonalitet. Det handler om "club community", sier han. >> les mer


SE TIDLIGERE OMTALE

Derfor piper de mot landslaget - en antropolog forklarer (11.9.04)

[ No comments / Skriv kommentar ]

 

Monday, October 04, 2004, 08:03

Universitas, UiO

Ett år etter innføringen av Kvalitetsreformen vurderer de største fakultetene å kutte ned på undervisningen. Færre seminargrupper, færre emner å velge mellom og større undervisningsgrupper kan bli den nye hverdagen for samfunnsvitenskapsstudentene.

Ved SV kan budsjettreduseringen også føre til at undervisningen blir mindre forskningsbasert, da dyre professorer og førsteamanuenser kan bli byttet ut med studenter og timelærere utenfra. >> les mer

[ No comments / Skriv kommentar ]

 

Monday, October 04, 2004, 08:01

Feltarbejde hos velhaverne

Danmarks Radio

Hvor ville man vælge at bosætte sig hvis man havde penge nok til at vælge frit? Det spørgsmål kan man søge svar på hos dem der falktisk bor i velhaverkvartererne. Og det har antropologen Kirsten Marie Raahauge gjort.

Hun har været på såkaldt feltarbejde blandt de rige i Århus, nemlig i Skåde Bakker syd for byen og på Fedet nord for byen >> les mer / intervju (lydfil)


(funnet via Gumsagumlao.dk)

[ No comments / Skriv kommentar ]

 

Saturday, October 02, 2004, 12:40

Tromsøflaket

Statsråd Kristin Clemet åpnet onsdag en internasjonal konferanse om urfolks fremtid. Fremtredende urfolksrepresentanter og forskere fra alle verdensdeler var tilstede.

Mange urfolks språk er i ferd med å forsvinne og med det forsvinner også tradisjonell kunnskap. Denne kunnskapen kan være livsviktig for naturens bæreevne. I tillegg har morsmålet stor betydning for følelsen av identitet.

Et av spørsmålene som skal drøftes på konferansen, er om det er realistisk å kreve at alle urfolk skal få grunnleggende utdanning på eget språk - Les mer



SE OGSÅ
Åpningstalen av Sametingets president Sven-Roald Nystø

[ No comments / Skriv kommentar ]

 

Tuesday, September 28, 2004, 11:05

Sosialantropolog Asle Jøssang, Fedrelandsvennen

Det byr på perspektiver at nye runder med innvandrer-debatt faller sammen med inngangen til feiringen av Norge som selvstendig stat i 100 år. Vi bør utfordres på om vi er modne - og siviliserte - nok til å være trygge på egen identitet, og samtidig se at Norge og norskhet står i et dynamisk forhold til resten av verden.

For alle befolkningsgrupper faller det naturlig å hegne om sitt. Men alle levende samfunn tar kontinuerlig opp i seg folk, praksiser, objekter osv. utenfra. Når integreringen ikke oppleves truende, blir prosessen nærmest usynlig. Det er pussig og litt ironisk at mye av det som i dag forsvares som norsk, egentlig har utenlandsk opprinnelse.

Den siden ved fornorskningen som dessverre får altfor liten oppmerksomhet, er hvordan vi selv, som oftest ubevisst, hele tiden flytter på grensene for norskheten. Språkutviklingen er det mest opplagte eksempelet. Ser vi etter, er det norske mye mer flerfoldig og romslig enn vi tror. - Les mer

[ No comments / Skriv kommentar ]

 

Monday, September 27, 2004, 12:48

Bergens Tidende

Amerikas indianere har endelig fått eget nasjonalt museum nedenfor Kongressbygningen i hjertet av Washington. Det er en moderne skildring av indianernes forhold i et bygg som trekker til seg besøkende som et fluepapir. >> Les mer


SE OGSA TIDLIGERE OMTALE
History's New Look - an Unusual Approach to the Story of Native Americans (Washington Post)

[ No comments / Skriv kommentar ]

« 1 25 26 27 28 29 30 »  XML

Admin login | Script by Alex

:: antropologi.info - antropologisk kunnskap på ett sted ::