www.antropologi.info

KOPI! Teksten ikke tilgjengelig på Morgenbladets nettside

MORGENBLADETSamenes flagg i byen med det store hjertet
En av Oslo-skolene har gått til det oppsiktsvekkende skritt å kjøpe inn 16 store samiske flagg. Skolen planlegger å skifte ut hele flaggborgen sin i årets 17. mai-tog. Som demonstrativ handling er dette helt briljant. Måtte bare motet stå skolen bi når nasjonaldagen opprinner!
Bård Folke Fredriksen, Høyres gruppeleder i Oslo bystyre, har uttalt i Aftenposten at det er unaturlig å markere forskjeller på en dag som Grunnlovsdagen. Og Rune Gerhardsen har allerede skrevet seg inn i historien med sitt utsagn: "Vi er ett folk med ett flagg." Det forundrer ikke det minste at mange som fortsatt minnes fortiden, tolker det siste som vulgærnasjonalisme og det som verre er. Med uttalelser som dette in mente vil vi derfor anbefale flest mulig å haste av sted til sin lokale flaggbutikk. La oss med lyst sinn bryte hovedstadens påbud om bare norske flagg i årets 17. mai-tog, og frimodig utstyre oss med norske, samiske, pakistanske, somaliske og vietnamesiske tekstiler – og således feire at vi er mange folk, mange flagg og én nasjon i en liten verden.
Signalene fra andre byer er verdt å merke seg. I Tromsø ler man av hele problemstillingen, og lurer på hva som er så truende med det samiske flagget. Og i Trondheim uttaler lederen for 17.mai-komiteen Rita Kumar: "Oslotilstander ønsker vi ikke her! Vi er svært inkluderende i vår feiring. Alle skal ha lov til å bære sitt nasjonale flagg om de ønsker det." Det kan i det hele tatt synes som om langt flere enn planlagt kommer til å bære samiske og andre flagg i Oslo. Det er godt. For også det norske flagget vaier vakrest ved siden av andre.

Alf van der Hagen

Publisert 13. mai 2005

www.antropologi.info