04.08.05: Nyhetsklippet har flyttet til www.antropologi.info/blog/nyheter/.
Her er de nyeste sakene fra den nye siden:
Thursday, September 23, 2004, 19:48
Sigurd Allern, Morgenbladet
I en ny bok om kriminalitetsforebygging og gjengbekjempelse i innvandringsmiljøene («Ugripelig ung», NIBR-rapport 2004:14) hever antropolog Inger-Lise Lien en anklagende finger og skriver at «ved taushet unngår man å utvikle en ansvarlig og effektiv politikk». Hvor har Lien og hennes meningsfeller befunnet seg de siste femten årene? Leser de ikke aviser? Ser de aldri en tv-debatt?
Carl I. Hagen og Leif A. Lier er ikke lenger ensomme på barrikadene når VG eller Dagbladet trenger en tolkningsramme der det kriminalpolitiske perspektivet dreier seg om etniske særtrekk.
I ly av dette kan våre virkelig profesjonelle gangstere, som samarbeider friksjonsfritt i sine nettverk uten å skotte til nasjonalitet, statsborgerskap eller hudfarge, le hele veien til den neste banken. Når skal antropologene oppdage at de her finner et av de mest vellykkete eksemplene på samarbeid og integrasjon? >> les mer
SE OGSÅ:
Forskningsrapport: Innvandrerorganisasjoner bekjemper gjengdannelse
Thursday, September 23, 2004, 13:39
forskning.no
Sammen med historiker Eldrid Mageli og førsteamanuensis Arild Engelsen Ruud ved Institutt for østeuropeiske og orientalske studier, UiO, har historieprofessor Pamela Price beskrevet dynamikken mellom samfunn, religion og statsdannelse fra sivilisasjonene i Indus-dalen flere tusen år før vår tidsregning frem til handelsavtaler som ble inngått 2003.
Faren ved historieløsheten Price beskriver, er blant annet synet på konflikten mellom indiske muslimer og hinduister.
- Mange tror at hinduister og muslimer alltid har vært fiender. Når vi går tilbake i tid, ser vi at det i perioder har vært et produktivt og fint forhold mellom disse gruppene. Fiendligheten er et forholdsvis nytt fenomen, dette er viktig å vite hvis man ønsker å gå inn i problematikken, sier Price. >> les mer
Thursday, September 23, 2004, 08:00
forskning.se
– Samhället behöver livaktig humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning – och vi måste samla våra krafter för att visa det! säger Bengt Hansson, huvudsekreterare vid ämnesrådet för humaniora och samhällsvetenskap, Vetenskapsrådet.
Därför görs nu en nysatsning på den 25-åriga tidskriften Tvärsnitt. En ny redaktör och ett utökat innehåll ska stärka tidskriftens ursprungsidé: att vara ett tvärsnitt av forskning inom humaniora och samhällsvetenskap. >> les mer
Wednesday, September 22, 2004, 09:29
Sarpsborg Arbeiderblad
Sosialantropologistudent Elisabeth Saxvik Hatlem fra Greåker tilbrakte sommeren i Shanghai for lære hvordan man starter bedrift i et av verdens tøffeste markeder. Hun er en "gründerskolestudent", det vil si utvalgt av Innovasjon Norge og Universitetet i Oslo, som en mulig bedriftoppstarter.
Hun har arbeidet for et nyoppstartet firma som vil selge konsulenttjenester til kinesiske bedrifter som vil forstå vestlig kultur og vestlige bedrifter som vil forstå kinesisk.
"Gründerskolen" er et program som finansieres av Innovasjon Norge (tidligere Eksportrådet og SND). Målet er å finne talenter med bedriftsideer, og kurse dem i hvordan de kan lykkes. >> les mer
Wednesday, September 22, 2004, 08:02
Sosialantropolog Kari-Anne Ulfsnes i Nationen
Det er prisverdig at Nationen retter oppmerksomhet mot positive sider ved tilstedeværelsen av asylsøkere i norske bygdesamfunn. Men også positiv omtale kan formidles på måter som bekrefter stereotypier og fordommer om «de andre», om mennesker som kommer fra den såkalte ikke-vestlige del av verden.
Det går frem av artikkelen at arbeidsgiverne er veldig fornøyde med og takknemlige for den jobben de fire gjør. Men måten journalisten beskriver gjeterne på i artikkelen, hvordan deres muntlige tale gjensgis og hvordan artikkelen er utformet i forhold til bildebruk og bildetekster bidrar ikke til å bekrefte at dette er voksne folk som vet hva de holder på med.
«Liten ulv, baby-ulv, prøvde å drepe baby-ku», forteller en av gjeterne, etter å ha møtt journalisten med «høye brøl og veivende armer». Artikkelen føyer seg inn i en lang tradisjon når det gjelder fremstillinger og forståelser av «de andre» som naive, enkle, barnslige og følelsesmessig ukontrollerte. >> les mer
Tuesday, September 21, 2004, 11:22
"HUMSAM - kulturell kompleksitet i det nye Norge" heter et nytt forskningsprosjekt ved UiO, der antropologer samarbeider med musikkvitere, teologer, filosofer etc (se tidligere omtale her).
Igår holdt teolog Oddbjørn Leirvik et innlegg om såkalte interreligiøse studier som skal være en del av HUMSAM-prosjektet: Hittil har en studert hver religion hver for seg. Men hva skjer i møtet mellom forskjellige religioner? Det burde også forskes på hvordan religiøs identitet formes i en tid med økt religiøs pluralisme der "sjeler er på vandring".
Et viktig emne er endringsprosesser, Religionene blir mer og mer polarisert. Det gjelder ikke forholdene mellom kristne og muslimer, mellom innenfor hver religion. I Europa har det dessuten utviklet seg en såkalt "Euro-Islam". Han mener en kan også skimte utviklingen av en skandinavisk form for islam, der kvinnene har en sentral posisjon.
LES MER
Oddbjørn Leirvik: KONTEKSTUELL RELIGIONSDIALOG – i spenninga mellom liberal multikulturalisme og tverr-religiøs aktivisme
Oddbjørn Leirviks spennende hjemmeside med mange tekster om interreligiøs dialog inkl nyhetsklipp
Religionsdialog på norsk - bokanmeldelse
Tuesday, September 21, 2004, 09:39
På Høyden, UiB
- Vi ønskjer å sjå på årsakene til at fattigdommen i land i den tredje verda ikkje vert redusert trass i tjukke bunkar med handlingsplanar og politiske vedtak.
- Mellom anna vil vi undersøke om verdsbanken er dominert av ei marknadstenkning som ikkje er forenlig med kulturen i samfunna der dei skal drive bistand, seier professor i internasjonal fattigdomsforsking, Vigdis Broch-Due, som leiar det treårige prosjektet kalla ”Poverty politics: Current approaches to its production and reduction”.
Hovudtyngda av dei som blir involvert i prosjektet er antropologar, historikarar og statsvitarar. Prosjektet vil også ha partnarar i samarbeidslanda.
Antropologar har lang tradisjon for å studere ”de fattige”. I følgje Vigdis Broch-Due er det eit paradoks at dei har teke mindre fatt i korleis den globaliserte verda grip inn i lokalmiljøet og skapar føringar lokalt. >> les mer
Tuesday, September 21, 2004, 08:03
Sámi Radio
Den nya skrivningen erkänner samerna som ett folk, inte bara som en minoritet. Och det här innebär även att Sverige måste skriva in samerna som ett folk i grundlagen. >> les mer
LES OGSÅ
Samiske sedvaner har plass i landets rett (Aftenposten, 17.9.04)
Monday, September 20, 2004, 08:00
Fredrik Barth: - Uvitenhet i Vesten holder liv i Taliban
Aftenposten
- Vi behøver ikke akseptere det vi finner andre steder, men vi må vite og forstå. Det er ikke toleranse vi trenger, det er elementær kunnskap, sa Barth. Sosialantropologen er hovedforeleser på Skjervheimseminaret, som holdes til minne om filosofen Hans Skjervheim.
Ifølge Barth ville Taliban vært utryddet for lenge siden, hadde det ikke vært for Vestens intervensjon. - Vi kan ikke fortsette å tro at vestlig tradisjon har løsninger som skal gripe rett inn i andre steder i verden, sa Barth.
- Skal vi bygge en bro over juvet utenfor vinduene her, har vi akseptert at vi må kjenne forholdene, og kartlegge geologien på stedet, før vi setter i gang. Vi vet at vi ikke kan bruke kunnskapen vi fikk da vi bygde bro på pongtonger over en elv. >> les mer
Saturday, September 18, 2004, 12:15
Antropolog Fredrik Barth holder Skjervheim-forelesningen 2004 på Voss idag. Jon Hustad intervjuet Barth for avisa Klassekampen. Barth sa bl.a. følgende:
- Under samtalen oppdaget arrangørene at et av mine tidligere feltarbeider var i Taliban-land. Så formulerte de en slags oppgave: "Vårt møte med Midtøsten". Den har jeg forandret til "Verden sett fra et sted i Midtøsten". Det vi først må etablere, er en slags kunnskap om hvor de er, hvor de står, hvordan verden ser ut for dem. Vi må samle kunnskap om deres verden. Da blir mye av det truende kanskje mindre truende.
- Hver og en av oss, også amerikanere, har et stående tilbud fra nesten alle mennesker som bor i Midtøsten. Dette er de villig til å gjøre for deg: I det øyeblikket du dukker opp forutsetningsløs, så er de alltid villige til å slippe deg inn på seg. Alltid. Herregud - la oss gjøre det da! Hvorfor skal vi tro at vi må manipulere og skape arenaer. De tilbyr oss jo arenaer! Bruk dem!
(Klassekampen, 18.9., side 10/11, ikke tilgjengelig online)
SE OGSÅ:
Portrett av Fredrik Barth (Bladet Forskning 7, 1994)
Friday, September 17, 2004, 08:00
Sosialantropolog Eyolf Jul-Larsen, Morgenbladet
Jeg deler langt på vei Hylland Eriksens ønske om økt arbeidsinnvandring til landet. For tiden arbeider jeg med en studie om fordeling av verdier skapt i gullgruvene i Mali. Når diasporaene virkelig begynner å påvirke landsbyer og regioner med henhold til organisasjonsformer, verdensanskuelser, normer og maktforhold, skapes et nytt og spennende rom for økonomisk og sosial utvikling – mye mer spennende enn det den tradisjonelle bistanden til nå har klart å skape.
Men Hylland Eriksens argument om at «forskning viser en tydelig sammenheng mellom innvandring og økonomisk vekst» blir altfor unyansert. Noen skal betale prisen for denne veksten. Alt fra boligproblemer, konkurranse om arbeid, økt kriminalitet og problemer knyttet til forvaltning av velferdsstatens fellesgoder er reelle problemer som ulike grupper i mottakerlandet tvinges å forholde seg til.
Hylland Eriksen overser at en norsk politikk basert på høy arbeidsinnvandring som samtidig skal bidra til utvikling i fattige land, i stor grad må etableres og legitimeres i et solidaritetsperspektiv. Denne solidaritetsforståelsen forutsetter at storsamfunnet er villig til å støtte dem som betaler den høyeste prisen. >> les mer
SE OGSÅ:
Hylland-Eriksen: Sett at vi tok inn halvannen million innvandrere
Thursday, September 16, 2004, 09:25
forskning.no
Frank Meyer er professor ved Høgskolen i Oslos Senter for flerkulturelt og internasjonalt arbeid, og har studert brev og andre skriftlige kilder etter de tyske flyktningene som kom til Skandinavia på 1930-tallet som et utgangspunkt for å se på kulturforskjellene mellom de skandinaviske landene. >> les mer
LES OGSÅ
Frank Meyer: Arkivene mellom enkulturell og flerkulturell nasjonsbygging (Høgskolen i Oslo / Morgenbladet)
Wednesday, September 15, 2004, 10:33
Forskningsdagene begynner
forskningsdagene.no
Forskningsdagene er en nasjonal, årlig festival der alle typer forsknings- og kunnskapsbaserte institusjoner inviteres til å vise fram sin virksomhet for folk flest.
Eksempler:
Volda: Erfaringer med inkludering av innvandrere i det lokale miljøet og bosetting fra asylmottak
Volda: Love & Peace: Islam in a Multicultural Society – a Malaysian Citizen's Perspective
Tromsø: "Å henge gatelangs" i Kabelvåg og i Kamerun
Drammen: Den flerkulturelle barnehagen og skolen
Oslo: Innvandrer? Ikke så spesielt! - i over tusen år har det kommet "fremmede" folk til Norge
Oslo: Hvorfor er det så kult med KULTUR- kollisjoner?
>> se hele programmet
Tuesday, September 14, 2004, 10:27
Tromsøflaket, UiTø
Det nye samiske kultursenteret ved Universitetet i Tromsø, Árdna, ble offisielt åpnet mandag. Árdna, som betyr ”skatt” eller ”det som er verdifullt” skal huse tradisjonelle samiske kulturaktiviteter og er bygd i henhold til samisk byggeskikk. >> les mer
LES OGSÅ:
Samisk trippel-feiring (Nordlys)
Tuesday, September 14, 2004, 09:04
Thomas Hylland Eriksen, Dagbladet
I SOMMER BLE JEG kontaktet av en radiojournalist som ville ha meg til å kommentere noen refleksjoner Berthold Grünfeld hadde gjort seg i kjølvannet av «trikkedrapet» i Oslo. Jeg hadde en lang samtale med den sympatiske journalisten, med betydelige innslag av høyttenkning. Båndet gikk.
Så gikk det en stund, og jeg tenkte ikke mer over saken, helt til jeg ble kontaktet av en rekke radio- og tv-stasjoner sist torsdag. De kunne meddele at jeg stod bak et «utspill» som var blitt kringkastet samme morgen, og at jeg værsågod fikk se å hoppe på mediekarusellen for å svare på angrep umiddelbart. Jeg var imidlertid travelt opptatt på en vitenskapelig konferanse i et annet land, og hadde begrensede muligheter til å forholde meg til norske medier. Følgelig har noen av dem på egen hånd funnet ut hvilken ramme synspunktene skulle tolkes inn i.
Norge skal selvfølgelig ikke ta inn færre innvandrere i fremtiden enn i dag. Tvert imot, faktisk. Det er mange argumenter for dette, og jeg har i perioder vært ganske alene om å fremføre dem her i landet. Ikke minst derfor er det bortimot tragikomisk å bli tildelt rollen som «Fremskrittspartiets nyttige idiot» to dager på rad. >> les mer
LES OGSÅ
Hylland Eriksen: Sett at vi tok inn halvannen million innvandrere
Monday, September 13, 2004, 11:16
En undersøkelse av nettsidene til antropologiske institutter i Tyskland viste at nettsidene ikke blir brukt til å formidle forskningen til verden utenfor.
Et forbilde kan være Umeå Universitet. Siden høsten 2003 publiseres alle avhandlinger ved Umeå Universitet på nettet i fulltekst (pdf). I menyvalget pressemeldinger kan en lese en kort oppsummering. Dessverre er ikke mange antropologiske avhandlinger i databasen.
>> gå til pressemeldingene
>> Eksempel: Avhandling "Turism i Sameland – hot eller möjlighet?"
Saturday, September 11, 2004, 09:35
Derfor piper de mot landslaget - en antropolog forklarer
Aftenposten
Hans Hognestad er sosialantropolog på Norges Idrettshøgskole. Han har forsket på supportere og identitet, og er ikke overrasket over reaksjonene på landslagsarenaen. - På Ullevaal er folk mer likegyldige enn hverdagssupporterne. Publikum har en overfladisk tilhørighet til Norge. Her ser de spillere komme og gå til hver kamp, og reagerer med skadefryd i motgang. Ullevaal oppleves som en arena der "drittkasting" er legitimert. >> les mer
LES OGSÅ
Bryne-hets gir doktorgrad i sosialantropologi (Stavanger Aftenblad)
Friday, September 10, 2004, 11:05
En av de få avisene som ikke applauderte Grünfelds krav om assimilering og en hardere innvandringspolitikk er Dagbladet:
"Innvandrere som får bli, sliter som best de kan for å skaffe seg jobb de er kvalifisert for, men møter veggen av skepsis og rasisme. Å kalle dette snillisme er grotesk. Naivt er det heller ikke. Kynisk er nok ordet." >> les mer
Aftenposten roser utspillet: "Berthold Grünfeld skal ha ros for sitt utvetydige innlegg i innvandringsdebatten. Han mener at innvandrere må ta til seg norske verdier og holdninger og legge ned en langt større egeninnsats. >> les mer
Også Avisa Nordland roser professorenes "usedvanlig klare tale" og mener at det er "på tide at alle norske politiske partier tar opp innvandringspolitikken" >> les mer
Dag og Tid lurer på hvorfor Hylland-Eriksens "Ja til 1,5 millioner innvandrere "ikkje resulterte i den heilt store smellen" >> les mer
I lørdagsutgaven skriver Dagsavisen om en "asyldebatt på gamle avveier": "Vi hadde ærlig talt ventet noe annet og bedre av de to vanligvis oppegående samfunnsdebattantene." >> les mer
Utspillet nådde til og med USA, se artikkelen Immigration reform urged in Norway i Washington Times.
OPPDATERING: Se Hylland Eriksen føler seg misbrukt av NRK (14.9.04)
Friday, September 10, 2004, 08:25
Att leva som kurd i Sverige: diasporiska erfarenheter
forskning.se
Kurdernas erfarenhet av Sverige är komplex. De upplever å ena sidan vardagsrasism och utanförskap som kurder och som invandrare och å andra sidan demokrati, politisk frihet och sociala rättigheter som medborgare/invånare, visar en doktorsavhandling i sociologi av Minoo Alinia.
Kvinnor som kollektiv blir betraktade av det svenska samhället som offer, medan männen som kollektiv betraktas som deras förtryckare. I egenskap av att vara kvinnor gynnas de kurdiska kvinnorna av samhället medan männen känner sig mer utsatta för diskriminering och rasism. Detta gör kurdiska kvinnor mer positiva och mer öppna gentemot samhället än de kurdiska männen. >> les mer
Thursday, September 09, 2004, 13:24
Russlands urfolk: Fra tanke til tundra og tilbake
Utropia, UiTø
Russlands urfolk har ifølge ny nasjonal lovgivning ikke lenger krav på gratis bruk av tradisjonelle landområder. Nå går de en usikker framtid i møte. >> les mer
« 1 26 27 28 29 30 31 » XML
Admin login | Script by Alex