Forskning=sant?
Gemini, NTNU
En av grunnforskningens irrganger er faren for at et fagmiljø heller konserverer kunnskap enn å drive nyutvikling. Rådende metoder og teorier oppfattes som sanne og ufravikelige. Grunnforskning har ikke økonomisk gevinst som mål, mens oppdragsforskning tar imot problemstillinger fra industri og myndigheter – som også betaler for jobben. Dette gir muligheter for manipulering. Forskeren kan tilpasse resultatene til oppdragsgiverens ønske.
Både Norges forskningsråd og Nifu (Norsk institutt for studier av forskning og utdanning) har gått ut i mediene og advart mot forvitring av forskerkompetanse: Forskningsinstituttene publiserer så få forskningsresultater at virksomheten grenser mot konsulentvirksomhet, hevder de.
Professor og direktør Roy Gabrielsen i Norges forskningsråd er en av dem som frykter at prinsippet om full åpenhet rundt forskning og resultater vil møte utfordringer framover idet universiteter og forskningsinstitusjoner knyttes sterkere opp mot økonomiske interesser. I prosjekter bestilt og betalt av industri og private aktører, kan forskerne selv tjene penger på sine resultater, og full åpenhet kan lett komme i konflikt med bedriftshemmeligheter og muligheter for egen vinning >> les mer
No feedback yet
Search
Døde lenker?
Nettsider har fått stadig kortere levetid og forsvinner fort igjen. I mange tilfeller finnes det en kopi i Internet Archive på web.archive.org.
Siste kommentarer
- hotwoman on Bedre arkitektur = bedre samfunn?
- lorenz on For mer kulturrelativisme
- Nargis Wolasmal on For mer kulturrelativisme
- Jan on Reindrift = samer mot nordmenn?
- David Brustad on Den romantiske kjærlighetens vanskelige kår på glesbygda
Leave a comment