Avslørende fantasier om muslimske menn
Når man i Tyskland argumenterer for å fjerne “tabuet” mot å kritisere muslimene, snakker man egentlig om å fjerne tabuet mot å diskutere sin egen nasjonale identitet som en kilde til stolthet, skriver antropolog Katherine Pratt Ewing i en ny bok som blir anmeldt i de nyeste utgaven av Morgenbladet.
Islamdebatten i Tyskland skiller seg ikke noe særlig fra debatten vi har i Norge. Også der blir muslimske menn (de fleste har bakgrunn fra Tyrkia) framstilt som autoritære, kvinneundertrykkende og voldelige.
Debatten om “muslimske menn” sier minst like mye om tyskerne selv enn om de muslimske mennene. Forestillingene om “muslimske menn” er nemlig mer preget av majoritetsgefolkningens fantasier enn på den faktiske virkeligheten , skriver antropologen i Stolen Honor: Stigmatizing Muslim Men in Berlin.
De tyske debattene må etter antropologens oppfatning ses i sammenheng med tyskernes problematiske forhold til egen nasjonale identitet etter annen verdenskrig. Anmelderen i Morgenbladet, antropolog Berit Thorbjørnsrud, skriver:
Gjennom en kompleks analyse av tyskernes uforløste forhold til egen nære historie viser Pratt Ewing hvordan muslimene omdefineres til å representere hva tyskhet ikke er, og muslimske menn blir til hva tyske menn ikke er. Dermed produseres tyskhet som noe – gjennom en negasjon. Og dermed kan det gamle tabuet rundt «tyskhet» brytes.
Når man i Tyskland argumenterer for å fjerne tabuet mot å kritisere muslimene, snakker man egentlig, ifølge Pratt Ewing, om å fjerne tabuet mot å diskutere sin egen nasjonale identitet som en kilde til stolthet. Gjennom denne indirekte diskusjonen får muslimske menn altså en viktig funksjon, samtidig som denne gradvis undergraver deres legitime plass innenfor det tyske eller som borgere i Tyskland overhodet.
En lignende konklusjon trakk religionshistoriker Elise Skarsaune i sin masteroppgave om muslimske menn i Oslo. “Den muslimske mannen” er blitt bæreren av alle egenskapene som norske menn ikke lenger skal ha. Hun innførte derfor begrepet maskulinitetsorientalisme. I et intervju med meg sa hun:
– “Den muslimske mannen” har blitt den nye ‘Andre’ som man definierer seg opp mot. Han er blitt bæreren av alle egenskapene som norske menn ikke lenger skal ha. Han er sjåvinistisk, kvinneundertrykkende, han er voldelig, han er potensielt terrorist. Det er en konstruksjon som også sier noe om oss, om hvordan vi ønsker å se oss selv. Det er det jeg vil si med begrepet. Det er ikke bare en måte å se de andre på, men også en måte å konstruere oss på -gjennom konstruksjonen av dem.
Og statsviter Ulrik Pram Gad mener at Islam skaper danskhet
SE OGSÅ:
No feedback yet
Search
Døde lenker?
Nettsider har fått stadig kortere levetid og forsvinner fort igjen. I mange tilfeller finnes det en kopi i Internet Archive på web.archive.org.
Siste kommentarer
- hotwoman on Bedre arkitektur = bedre samfunn?
- lorenz on For mer kulturrelativisme
- Nargis Wolasmal on For mer kulturrelativisme
- Jan on Reindrift = samer mot nordmenn?
- David Brustad on Den romantiske kjærlighetens vanskelige kår på glesbygda
Leave a comment