Månedens antropolog: Fra "positiv" konsulent til "ettertenksom" forsker
Norsk antropologisk forening (NAF) fortsetter sin populære serie om antropologer i arbeidslivet. Månedens antropolog desember 2009 er Siv Elin Ånestad. Nå er hun forsker ved SIFO - Statens institutt for forbruksforskning.
Hun har en interessant karriere bak seg, den begynte ved Lambertseter SFO der hun bl.a. vasket gryter. Hun har også jobbet som konsulent i næringslivet og det hun skriver om overgangen fra næringslivet til forskningsinstituttet:
Det var egentlig litt av en overgang å gå fra å være konsulent i næringslivet til forsker. Jeg hadde vært to år i en rastløs bransje der ting skulle skje fort, der vi skrev med korte og poengterte setninger, satt i landskap og stort sett var positive (en av sjefene jeg hadde i RI annonserte på det første teammøtet vi hadde:”Og her i vår gruppe er vi positive. Vi har ikke energi til noe annet”). Som forsker i staten ble jeg del av et ettertenksomt miljø der man sitter mye alene på kontoret med hjernen sin og en pc og stiller spørsmål ved ting.
Spørsmålene jeg grubler over og diskuterer med kollegaer nå har bevegd seg fra merkenivå (hvilken frokostblanding bør lanseres, og hvordan kan merket vi jobber med best posisjonere seg vis-à-vis konkurrentene) til større og mer etiske problemstillinger som: Hvem har ansvar for god dyrevelferd – staten, markedsaktørene eller forbrukerne? Hvordan forstå spillavhengighet blant ungdom som spiller nettspill, og hvor går grensen mellom engasjement og avhengighet? (…)Fokuserer vi på likhetene har konsulentbransjen og forskertilværelsen også noe til felles: det er for eksempel viktig å ha selvtillit. Som konsulent skal du rådgi andre, og det er viktig å fremstå som trygg, både på det faglige plan og som person. Og det å arbeide som forsker uten doktorgrad krever at du hele tiden opprettholder troen på at du har noe å melde i selskap med dyktige kollegaer som har forsket innen sine fagfelt i en årrekke.
>> les hele saken på NAF’s hjemmeside
Siv Elin Ånestad har skrevet en hovedoppgave om prostitusjon på Cuba.
Månedens antropolog november var Lene Pettersen . Hun har skrevet et reisebrev fra IT-bransjen. Pettersen er en av de få web2.0-antropologene. Hun sendte meg nylig teksten “The impact of social media for business“
No feedback yet
Search
Døde lenker?
Nettsider har fått stadig kortere levetid og forsvinner fort igjen. I mange tilfeller finnes det en kopi i Internet Archive på web.archive.org.
Siste kommentarer
- hotwoman on Bedre arkitektur = bedre samfunn?
- lorenz on For mer kulturrelativisme
- Nargis Wolasmal on For mer kulturrelativisme
- Jan on Reindrift = samer mot nordmenn?
- David Brustad on Den romantiske kjærlighetens vanskelige kår på glesbygda
Leave a comment