04.08.05: Nyhetsklippet har flyttet til www.antropologi.info/blog/nyheter/.
Her er de nyeste sakene fra den nye siden:
Monday, November 15, 2004, 12:20
Vil samle hele Sameland i EU
Nordlys
Oslo (ANB): Sametingsrepresentant Tormod Bartholdsen ønsker å opprette et felles sameparlament på Nordkalotten. Han tror en stor samlet sameregion med selvstyre innenfor EU vil være det beste for befolkningen i nordområdene.
– Meget spennende. Jeg er motstander av EU, men dersom samene får et felles parlament og som får skikkelig innflytelse, er jeg villig til å moderere mitt EU-syn, sier Janos Trosten fra Norske Samers Riksforbund. >> les mer
SE OGSÅ:
– Samene burde løfte kravene om fiskerettighetene til domstolene, dersom ikke staten anerkjenner deres rettighetene (Sami Radio)
Monday, November 15, 2004, 10:20
På Høyden, UiB
I dag lanserer UiB publiseringsarkivet Bergen Open Research Archive (BORA). Arkivet skal gjere vitskaplege artiklar frå UiB-forskarar tilgjengelege for alle – og for alltid.
Nyare undersøkingar syner at forskingsartiklar som vert lagt ut opent tilgjengeleg vert meir synlege og vert oftare siterte enn artiklar i tidsskrift ein må kjøpe tilgjenge til, seier Ole G. Evensen ved UB si tilvekstavdeling.
>> les mer
>> Gå direkte til BORA-arkivet (Navigasjonen i BORA-arkivet er litt tungvint)
KOMMENTAR
Antropologiske tekster glimrer ved sitt fravær! SV-fakultetet har ikke lagt ut en eneste oppgave. "There are no entries in the index for Faculty of Social Sciences", står det der. Det ser ut til at hovedoppgavene i det digitale arkivet ikke er blitt del av BORA.
LES OGSÅ:
Del viten på nettet! Antropologer for fri tilgang til kunnskap (antropologi.info, 1.11.04)
antropologi.info's spesial om Open Access Anthropology
Monday, November 15, 2004, 08:07
Av somalisk opprinnelse - et antropologisk perspektiv
Enda en elendighetsbeskrivelse om somalierne var å lese i Aftenpostens lørdagsutgave. Påfallende: De eneste nøytrale eller positive kommentarer stammer fra antropologen.
Sitat:
"Direktøren for Aetat Intro hevder at enkelte somaliere er uinteressert i å jobbe. Det er mulig, svarer antropolog Ada Engebrigtsen, men de fleste vil jobbe, og havner bakerst i køen.
- Somaliere er stolte av sin kultur. Å komme til Norge medfører et statusfall. De havner lavest på rangstigen i Norge. Her blir de "niggere" kastet inn hit fra en ørkenstat. Noen familier har vært kamelnomader i 20 generasjoner. Jeg er faktisk forundret over at det går såpass bra. Faktum er at mange somaliere er dårlig kvalifisert for et liv i Norge. Det er vår oppgave å kvalifisere dem, sier Engebrigtsen.
Skal vi tenke at det er "dem" det er noe galt med? Da gir man opp, synes Ada Engebrigtsen. - Har det med mentalitet å gjøre, kan vi jo ikke gjøre noe. Vi må se på samfunnsforklaringer. Og vi må satse på andregenerasjonsinnvandrere nå, på barna, gi dem støtteundervisning og leksehjelp. Sats på de unge enslige og ungdommene som ønsker jobb, sier Engebrigtsen.
>> les hele reportasjen
SE OGSÅ:
Somaliere skiller seg ikke mer ut som drapsmenn enn andre
Somaliere vil ha TV-serie stanset, opplever den som rasistisk (Aftenposten)
Monday, November 15, 2004, 08:03
Norrköpings Tidningar
Norrköping och Linköping har alltid uppfattats som varandras motpoler. Arbetarstaden mot akademikerstaden, det folkliga mot det borgerliga, industristaden mot lärdomsstaden.
Socialantropologen Lena Gemzöe och historikern Anne-Li Lindgren har de två senaste åren försökt utröna likheter och skillnader mellan de två städernas kulturliv i en studie som görs på uppdrag av de bägge kommunerna, Östsam och Linköpings universitet i form av Centrum för kommunstrategiska studier (CKS).
- Det intressanta är att sådana här traditionella uppfattningar söker efter skillnader inte efter likheter, säger Lena Gemzöe. Hon är mitt uppe i en fältstudie av de bägge städernas konstliv och kommer direkt från ett samtal med några av Norrköpings graffitimålare. >> les mer
Monday, November 15, 2004, 08:00
Antropologisk kunnskap hjelper boligmarkedet
En artikkel på DinSide-Bolig minner på at antropologisk kunnskap kan være nyttig på boligmarkedet. Etter å ha gått gjennom diverse statistikker slår journalisten fast at "investering i hytte har en relativt høy risiko". Og fortsetter slik:
"Men tabeller og prosenter sier som kjent ikke alt. Sosialantropolog Gunn Helen Øye, ansvarlig for samfunns- og trendforskning ved Prognosesenteret, er overbevist om stabiliteten av hyttas verdi, også ved en fremtidig konjunkturnedgang.
- Nordmenns forhold til hytta er slik at jeg tror folk heller beholder hytta og selger leiligheten. Her i landet ser vi på hytta som et sted som skal være bærende for slekten, representere familien og bestandigheten, mener hun, og mener utskiftningen og tilbudet i hyttemarkedet alltid vil være begrenset som følge av dette." (Kilde)
Friday, November 12, 2004, 08:00
Religionsdialogen si framtid
Oddbjørn Leirvik, Morgenbladet
Kyrkjeleiarane synest å ha kome på god talefot med muslimske leiarar. At majoriteten av kristenleiarar tar avstand frå Fremskrittspartiets islamhets, er såleis i ferd med å bli ein tradisjon. Men for mange er dette likevel nokså usynleg.
Medan Hagen sin karismatiske tale mot islam i sommar fekk enorm merksemd, har kyrkjeleiarane sine stadige åtvaringar mot Fremskrittspartiet ikkje fått tilsvarande oppslag i media. Heller ikkje det tillitsskapande dialogarbeidet mellom kristne og muslimske leiarar gjennom det siste tiåret har media vist noko særleg interesse for.
Media er vel for det meste styrt av den opplyste næringsinteressa, og journalistar veit betre enn andre at dei aspekta ved religion som vekkjer mest interesse hos folk flest er det som har med konflikt, misbruk og helseskade å gjere. >> les mer
Thursday, November 11, 2004, 08:00
Urfolk og migranter utfordrer ideer om politisk deltakelse og statsborgerskap
Siden opprettelsen av Sametinget, har registrete samer deltatt i to politiske systemer. Fremmer dette dobbelte politiske medlemskapet poltisk deltakelse og tilhørighet? Det er noen av spørsmålene statsviteren Anne Julie Semb er opptatt av. Hun presenterte prosjektet sitt under forrige mandagsseminar i forskningsprosjektet HUMSAM - Kulturell kompleksitet i det nye Norge (se tidligere omtale her)
Hun nevnte de mange Oslosamene (10 000?) som en vet lite om, og den skjeve registringen: 80% av de registrerte 10 500 medlemmene i samemanntallet er under 25 år, to tredjedeler er menn, og to tredjedeler er bosatt i Finnmark. Om dette dobbelte politiske medlemskapet er det blitt lite skrevet om, sa hun.
En begynte snart å diskutere doppelt statsborgerskap. Dreier det seg om en lignende problemstilling? Burde ikke migranter også kunne delta i to politiske systemer? Semb er ingen tilhenger av dobbelt statsborgerskap. En kan på den måten påvirke selv om en ikke bor i landet og ikke er berørt av konsekvensene, sa hun. Her var det mange forskjellige meninger og langt fra alle var enige med Semb.
LES MER
Kort om Anne Julie Semb
Informasjon om Sametinget (link oppdatert 12.4.05)
Informasjon om samemanntallet og kriteriene (link oppdatert 12.4.05)
Svein Jentoft: Samer, makt og demokrati
Hva skjer i Oslo Sámiid Searvi? / sjekk Oslo Sámiid Searvis nye hjemmeside
Avstamningsprinsippet og norsk statsborgerskap
Kommunal- og Regionaldepartementet: "Norsk statsborgerskap kan erverves ved fødsel, etter melding eller etter søknad"
UDI: Hva betyr dobbelt statsborgerskap
Toril Moi: Antikvert forbud mot dobbelt statsborgerskap (oppdatert link, 24.2.05)
Debatt om "Dual Citizenship" på crookedtimber (blog)
Wednesday, November 10, 2004, 08:00
Det antropologiske konsulentbyrået Kulturell Dialog i Oslo markedsfører seg i den nyeste artikkelen på hjemmesiden sin på følgende måte:
"Som en følge av det økte kulturelle mangfoldet i Norge har vi også fått nye kundegrupper. Det er en stor utfordring å utvikle og tilpasse produktene til de nye interessene og behovene i befolkningen. Mange norske bedrifter kan ha mye å tjene på å ta tak i dette utviklingsarbeidet. Dette stiller krav til interkulturell kompetanse." >> les mer
Tuesday, November 09, 2004, 11:09
Urfolk bekrefter klimaforskning
Teknisk Ukeblad
Klimaforskerne har samarbeidet nært med urbefolkningen i Nord-områdene. Urfolkenes observasjoner viser at klimaet i nord varmes raskere enn antatt. - Det har vært en fantastisk prosess der forskere og urbefolkning har samarbeidet. Urfolks kunnskaper og observasjoner er en viktig kilde til informasjon om klimaendringer, sier Lars Otto Reiersen i Arctic Monitoring and Assessment Programme >> les mer
SE OGSÅ
Sametingets president skremt over klimaendringene (Sami Radio)
Tuesday, November 09, 2004, 08:00
AntropologNytt, NAF
- Tid er en meget knapp ressurs når man skal gjøre feltarbeid i en organisasjon. Det er ikke snakk om hvor mange måneder, men om hvor mange dager. Dette stiller andre krav til feltarbeideren i form av effektivitet i det å bli kjent, få tillit, observere og abstrahere, skriver Gror Talleraas fra ledelses- og organisasjonsutviklingsfirmaet Oropendula AS.
Les om hennes erfaringer med korte feltarbeid, hvordan de kan arte seg og hvilken effekt de kan ha på en organisasjon. >> les mer
(lang artikkel!, se også pdf-versjonen på Mil-instituttets hjemmesider)
Monday, November 08, 2004, 11:12
Doktoravhandling om musikkrevolusjonen som ikke kom
Tromsøflaket, UiTø
”90-tallets musikkrevolusjon” var forventet av både musikere, musikkindustri og presse. Men den kom ikke. I sin doktoravhandling har Bror Olsen sett på hvorfor.
Bror Olsens avhandling baserer seg på feltarbeid i musikermiljøer, musikkbransjen og blant publikum i London og Tromsø i perioden 1997 til 2001. For Olsen innebar det å orientere seg i forskjellige musikkstiler, gå på konserter og klubber og følge musikere for å forstå deres måte å tenke på.
I oktober disputerte Olsen for dr.polit.graden i sosialantropologi ved Universitetet i Tromsø med avhandlingen ”Revolusjonen som ikke kom – en teori om nyskaping i populærmusikken” >> les mer
SE OGSÅ:
Tror ikke på en ny musikkrevolusjon (VG, 15.11.04)
Monday, November 08, 2004, 08:16
Aftenposten
Klimaendringer vil gjøre Arktis ugjenkjennelig. Isbjørn, hvalross og fugler finner ikke isdekkede områder å leve på, og flere og kraftigere stormer kan tvinge urbefolkningen til å flytte. Allerede i dag merker urbefolkningen at livsgrunnlaget bokstavelig talt er i ferd med å svikte under bena deres i form av mindre is.
De dramatiske økologiske prosessene beskrives i Rapporten Arctic Climate Impact Assessment (ACIA). Den fremlegges i en rekke land i dag, og er den hittil mest omfattende gjennomgåelsen av miljøtilstanden i de følsomme nordområdene. >> les mer
SE OGSÅ:
Inuit threat over global warming (BBC, 11.12.03)
Nyhetsklipp klimaendringer (miljonytt.no)
Monday, November 08, 2004, 08:03
Franziska Rüttimann Storemyr, antropologi.info
I både Norge og Sveits står mangfoldet i fokus når hjemmet blir diskutert. Samtidig ser det ut til at det "å bo" beveger seg innenfor klart definerte rammer; innenfor uskrevne regelverk som få er seg bevisst og som andre tar som en selvfølge. Jeg prøvde å komme på spor av typiske regler som organiserer rommene vi betrakter som eget territorium og kaller "hjem".
Et av de viktigste funn i arbeidet var at forskjellene i hvordan man bor først og fremst er kjønnsrelaterte og ikke nasjonsrelatert. Det vil si at norske og sveitsiske kvinner hadde en annen forståelse og bruk av hjemmet enn norske og sveitsiske menn. >> les mer
Monday, November 08, 2004, 08:00
Dagsavisen
Hva betyr det å være eier av en brukt retroklassiker, og hvem styrer trenden? Charlotte Bik Bandlien har nylig skrevet hovedfagsoppgave i sosialantropologi om emnet. – Jeg har vært opptatt av hvilken symbolverdi brukte møbler fra funkisperioden har, sier hun. >> les mer
SE OGSÅ:
Kort sammendrag av oppgaven "Producing Scarcity. An Investigation of the Retro Market"
NRK: Lang lunsj med Charlotte Bik Bandlien
Saturday, November 06, 2004, 08:00
Kilden, Forskningsrådet
Tupperware er en av verdens ledende direktesalgsbedrifter med rundt en million uavhengige selgere. Men produktene hans tok ikke av før en selger fikk i oppgave å utvikle et direktesalgssystem, basert på partys – eller demonstrasjoner som Tupperware selv kaller møtene som foregår hjemme hos folk.
Ida Marie Kramer har i sin hovedoppgave i sosialantropologi gått Tupperware og homeparties nærmere etter i sømmene. I følge med to selgere har hun deltatt i tretten tupperwareselskap i Oslo og omegn. Hun har deltatt på ett selgermøte, og intervjuet selgerne hun var med ut. >> les mer
Friday, November 05, 2004, 11:06
Kan terror avles i tolerancens navn?
Berlingske Tidende
Lande som Holland, Danmark og Sverige har med tolerance som fortegn ladet indvandrergrupper i stikken. Det kan skabe grobund for ekstremistiske miljøer, siger europæiske eksperter efter mordet på den hollandske filminstruktør Theo van Gogh.
I Sverige forsker antropologen Aje Carlbom i europæisk islam på Lunds Universitet:
»Jeg er enig i, at ekstremistiske islamister har et forrygende marked i ghettoerne overalt i Europa - også i Sverige.« Men Aje Carlbom, der har tilbragt tre år i indvandrerghettoen Rosengård uden for Malmø, tror i højere grad, at integrationsproblemerne skyldes sociale problemer end religion:
»Folk føler sig marginaliserede. Det vigtigste middel til at komme ekstremisme til livs er at give folk et job,« siger han. >> les mer
Friday, November 05, 2004, 08:05
- Medias afrikadekning tar selvrespekten fra afrikanerne, bekrefter fordommer
Hvordan er det mulig å skape en bedre verden når mainstream-media bare viser fram de styggeste sider av Afrika? Afrikadekningen tar knekken på afrikanernes selvtillit, skriver Pricialla de Wet i Utropia, Tromsøstudentenes blad. de Wets får bekreftet poengene sine i undersøkelse om nordmennenes syn på utlandet som konkluderte med at "Nordmenn tror tilstanden i verdens utviklingsland er verre enn den faktisk er".
Men medias hang til katastrofejournalistikk blir også utnyttet av snille solidaritetsorganisasjoner som gjerne overdriver for å vise hvor viktige de er og for å få penger i kassa - noe som ble kritisert av flere afrikanere på Globaliseringskonferansen i 2002. Overfokusseringen av det negative bekrefter holdninger om "de andre" som de underlegne. En utfordring også for antropologer?
Friday, November 05, 2004, 08:00
I mayalandsbyen: Med jomfru Maria som ideal
Kilden, Forskningsrådet
En mannlig maya skal være macho og ha mange kjærester, både før og etter at han gifter seg. En kvinnelig maya som har sex før hun gifter seg, blir betraktet som en dårlig kvinne – og overfører dessuten samme status til sine kvinnelige slektninger.
Men mange års borgerkrig og større vekt på skolegang for jenter gjør at kvinnelige mayaer er i ferd med å ta skrittet ut av hjemmet, og inn på mennenes tradisjonelle arenaer, ifølge sosialantropolog Else Marie Stuenæs, som tilbrakte ni måneder i mayalandsbyen San Pedro la Laguna i Guatemala. >> les mer
Thursday, November 04, 2004, 08:00
Sosialantropologer i Bergen bekymret over "avdemokratiseringen av universitetet"
På Høyden, UiB
Vi, de ansatte ved Institutt for sosialantropologi, vil med dette uttrykke vår dype bekymring over den fundamentale omskaping av universitetet som nå foregår. Det alvorlige i situasjonen er at det ikke lenger er faglige overveielser, men byråkratisk-administrative forordninger som legges til grunn for utformingen av endringene - og som dermed får bestemme universitetets innhold.
I saksframlegget forskutteres Stortingsbehandlingen av den nye universitetsloven ved at det blir gått inn for tilsatt rektor. I vedtaksforslagene i samme sak innstilles det på en nedleggelse av alle representative organer på fakultets- og instituttnivå. Det økende presset for å etablere ”store enheter” på instituttnivå er ikke begrunnet i fagpolitiske visjoner for universitetet, men i en ideologisk posisjon om antatt konkurransedyktighet.
På kort sikt svekkes fagmiljøenes innflytelse både formelt og substansielt, i et litt lenger perspektiv er det vår mening at universitetsledelsen eroderer selve fundamentet for universitetets eksistens og legitimitet. >> les mer
Wednesday, November 03, 2004, 08:52
Bergens Tidende
Når norske bygder og regionar har lykkast så lite på reiselivsmarknaden, trur sosialantropolog Dag Jørund Lønning dei i for stor grad har prøvd å ta etter byane, og brukt krefter og ressursar på det dei ikkje har, framfor det dei har.
«Det som møtte ein i norske bygder vart etter kvart meir og meir «standardisert». Kjøpesentra, bensinstasjonane og gatekjøkkena var det same overalt. Spesielle trehus måtte vike for betongkolossar.»
Sosialantropologen Dag Jørund Lønning i Telemarksforsking har skrive rapporten «Landskap som ressurs i kulturøkonomien. Opplevingar frå det skotske Høglandet og Island». Lønning meiner at satsinga på reiselivet i det skotske Høglandet og Island er langt meir gjennomarbeidd, gjennomtenkt og prega av utstrekt samarbeid mellom alle aktørane - i motsetnad til her i landet >> les mer
LES OGSÅ
Lønning: Vest-Telemark må reindyrke det særeigne (Vest-Telemark Blad, 28.10.04)
« 1 22 23 24 25 26 27 » XML
Admin login | Script by Alex