04.08.05: Nyhetsklippet har flyttet til www.antropologi.info/blog/nyheter/.
Her er de nyeste sakene fra den nye siden:
Wednesday, November 03, 2004, 08:44
- Somaliere skiller seg ikke mer ut som drapsmenn enn andre
Dagsavisen
Nok en gang er en somalisk mann etterlyst i forbindelse med et drap. Men somaliere skiller seg ikke mer ut som drapsmenn enn andre, sier sosialantropolog og Somalia-ekspert Jan M. Haakonsen. >> les mer
LES OGSÅ
Somaliere - Er de verre enn andre? Kronikk av Jan M. Haakonsen (Dagbladet)
Wednesday, November 03, 2004, 08:00
Ukjent samehistorie
Adressavisen
Rørosmuseet viser akkurat nå utstillingen «Sørsamer i sør». Dette er en nokså ukjent og lite påaktet del av sørsamenes historie, som Kjell Bitustøyl setter fokus på i fotoutstillingen som nå kan beskues på Rørosmuseet. >> les mer
SE OGSÅ
Artikkel om sørsamene i Laagendalsposten
Tuesday, November 02, 2004, 08:00
forskning.se
Efter Mao Zedongs död uppstod ett andligt och ideologiskt vakuum i Kina. Relationen till kyrkan i Kina är ansträngd men paradoxalt finns ofta en större teologisk bildning hos de ”kulturkristna” än i kyrkan.
Fredrik Fällman vid Institutionen för orientaliska språk, Stockholms universitet, menar att förståelse av detta fenomen är viktigt för att analysera det intellektuella klimatet i dagens Kina och varför kristen etik och tro kan ses som alternativ av allt fler i dagens Kina. Valet av teologi och kristen tro är ett starkt ställningstagande mot det rådande politiska systemet. >> les mer
Monday, November 01, 2004, 11:18
Understanding Culture - et nytt antropologisk konsulentfirma
Antropolog Rikke Haugegaard har etableret konsulentfirmaet Understanding Culture, skriver nettstedet Gumsagumlao.dk
>> gå til Understanding Culture sin nettside
Monday, November 01, 2004, 08:24
Jyllands-Posten
Unge pakistanere vælger i stigende grad deres egen ægtefælle og bryder dermed det traditionelle pakistanske mønster omkring ægteskaber.
Det siger antropolog på Dansk Folkemindesamling Mikkel Rytter, der gennem interviews har forsket i ægteskabskulturen i det pakistanske samfund i Danmark, der tæller omkring 20.000 personer.
»De unge kan henvise til flere og flere eksempler, hvor andre selv har fundet sin ægtefælle, og på den måde er det en selvforstærkende proces, men det er stadig i vid udstrækning ikke legitimt selv at finde sin ægtefælle,« siger Mikkel Rytter. >> les mer
19.11.04 OPPDATERING: Linken fungerer ikke lenger, jeg har lagt ut en kopi, les den her
Monday, November 01, 2004, 08:00
Viggo Vestel vil demonstrere for flere fritidsklubber
Dagsavisen intervjuer sosialantropologen Viggo Vestel i anledning doktorgradsdisputasen om flerkulturelle ungdomsmiljøer.
Hvilken bok har betydd mest for deg?
– «På sporet av den tapte tid» av Marcel Proust. Etter min mening er Proust en fantastisk antropolog. Han har en unik observasjonsevne som viser seg i språket, og en helt egen evne til analysere og reflektere over egne observasjoner. Jeg har lest seks av 12 bind.
Hvilken sak er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?
– For flere fritidsklubber i Oslo. De kan spille en ekstremt viktig rolle for ungdom under 18 år som ikke har så mange tilbud ellers. Det gjelder særlig i drabantbyer som jeg har forsket på. >> les mer
SE OGSÅ
Ungdommer som vokser opp med venner fra mange verdenshjørner utvikler stor kompetanse i å leve med forskjeller. Det er samfunnet rundt som henger etter. (Dagsavisen, 28.10.04)
Friday, October 29, 2004, 08:00
Feltarbeid i Havanna: Om samarbeid i Cubas "spesialperiode"
Sosialantropolog Cathrine Harms Døscher i Latinamerika 3/2004, utgitt av Latinamerikagruppene i Norge (LAG)
Det er over ti år siden Fidel Castro erklærte at Cuba gikk inn i ”spesialperioden i fredstid”, en benevnelse på den økonomiske nedgangen etter Sovjetunionens sammenbrudd. Spesialperioden har på mange måter forsterket det motsetningsfylte forhold mellom statens idealer og det cubanske folkets daglige utfordringer i Cuba i dag.
Med utgangspunkt i betydningen av folkelig deltakelse i det revolusjonære prosjektet, er det interessant å se på deltakelse i fellesskapet som former for samarbeid. For hvilke fellesskap er det den enkelte bestreber seg for eller er motivert for å ta del i?
Når cubanere i større grad er overlatt til seg selv i hverdagen der staten tidligere kunne bidra, kan en forstå at dette fører til at frivillig arbeid og politiske verv ikke lenger har samme appell i praksis, når husholdets daglige kamp for selvopprettholdelse er det primære. Der det tidligere var viktig å ha tilknytning til det sosialistiske systemet innen ditt personlige nettverk, er det nå (også) viktig å ha tilgang til dollarøkonomien i nettverket. >> les mer
Thursday, October 28, 2004, 13:55
UB vil ha urfolkssamling
Tromsøflaket, UiTø
Universitetsbiblioteket har planer om å lage en egen urfolkssamling. Det blir i så fall UBs første spesialsamling av bøker og er ment å være et hjelpemiddel blant annet for studenter, forskere og andre interesserte.
– Så vidt jeg vet finnes det ikke tilsvarende urfolkssamlinger i Norge, men det finnes lignende samlinger i Jokkmokk i Sverige og Rovaniemi i Finland, forteller universitetsbibliotekar og fagreferent for finsk og samisk, Helena Bogetvedt. >> les mer
Thursday, October 28, 2004, 10:55
Sosialantropolog Viggo Vestel skal kommende lørdag forsvare sin doktorgrad. Han har studert ungdommer i et flerkulturelt drabantbyområde utenfor Oslo sentrum.
Til Klassekampen (28.10.04) sier han blant annet:
- Ungdommene har utviklet en spesiell form for kompetanse for å håndtere kulturforskjeller. De har ikke satt seg ned og overlagt bestemt seg for "at slik kan vi kommunisere best". Dette er noe som skjer intuitivt, fordi det fungerer for dem.
Blandningsspråk, musikk og hisningsritualer er et slags lim som skaper samhold.
Artikkelen er ikke tilgjengelig på nett, men i disse artiklene her står det nesten det samme:
Det tredje rommet – Gjennom amerikansk breakdance og hip og hop møttes ungdom fra ulike nasjonaliteter (Forskningsrådet)
Ulik bakgrunn – felles ungdomskultur (utrop.no)
SE OGSÅ
Informasjon om disputasen
OPPDATERING:
>> last ned hele doktoravhandlingen (pdf, 2,3MB)
Thursday, October 28, 2004, 09:21
- UiO profesjonaliserer informasjonsformidling, bidrar til en svekket presse
Klassekampen
«Ser du skal disputere snart og lurer på om du i den forbindelse har tid til en prat? Hva med i dag ettermiddag eller i morgen tidlig?» Dette var henvendelsen fra en av Klassekampens journalister til en doktorgradstudent ved Universitetet i Oslo. Svaret journalisten fikk var at doktoranden gjerne ville gjøre et intervju med Klassekampen, men at en annen avis hadde fått enerett på intervju fram til en viss dato.
Doktoranden hadde blitt oppringt fra en som formidler pressekontakt fra universitetet, og som foreslo at han skulle gi en enerett før en viss dato til én avis. Kanaliseringen av informasjon er et tegn på at også universitetet profesjonaliseres i sin informasjonsvirksomhet. Samtidig gjør denne profesjonaliseringen at det blir mindre tilgang på informasjon for media samlet sett. >> les mer
Thursday, October 28, 2004, 08:00
Samiske Vajas til Migration Music Festival in Taiwan
Vajas.info / Nordlys
- Migration Music Festival er en vennskapsfestival for Riddu Riddu, opplyser Ánde Somby. - Taiwan har 11 forskjellige urfolksgrupper; Migration Music Festival har eksistert i seks år med utspring i Taiwans urbefolkning. Ánde Somby framfører en velkjent joik og opplyser: Taiwansk joik, samplet av Deep Forest.
Og invitasjoner til å holde konserter utenlands skorter det ikke på. 20.november skal Vajas ha konsert i Praha. Fra Marokko er det også kommet invitasjon - til beduinfestival i Sahara(!)
Vi driver og orienterer oss internasjonalt, fastslår trioen Vajas. - Vi har webside på sju språk: samisk, norsk, engelsk, spansk, italiensk, estisk og russisk. Og mer skal det bli, for vajas.info skal utvides med kinesisk, polsk, nederlandsk og esperanto. >> les mer
LES OGSÅ:
The marriage of music and activism: The third Migration Music Festival is about entertainment with a conscience (Tapei Times)
Migration Music Festival - hjemmeside
Riddu Riddu - hjemmeside
Wednesday, October 27, 2004, 16:48
Universitas, UiO
Antropolog Hans W. Kristiansen vil ha homoforskningen med på pensumlistene og inn i forelesningssalene.
– Det er ikke bare homofile som driver homoforskning. Det dreier seg om et tverrfaglig felt uten én teoretisk posisjon og med forskere av alle legninger, sier Hans W. Kristiansen, én av de tre lederne for Homoforskningskonferansen som går av stabelen til helgen.
– Homoforskning handler om å beskrive og forstå samfunnet fra et ikke–heteroseksuelt ståsted. Dette skjer hovedsakelig på to måter. Ved å synliggjøre ikke–heteroseksuelle samlivsformer og livsformer generelt, og ved å problematisere eksisterende kunnskap om både homo– og heteroseksualitet. >> les mer
LES OGSÅ
HOMOforskningskonferanse helgen 30.-31.10.2004
Wednesday, October 27, 2004, 08:03
Bortsett fra sameretts- og hijabspørsmål har det vært lite debatt om hvordan det multikulturelle samfunn utfordrer det norske rettssystemet og rettsoppfatningene våre. Det sa Anne Hellum fra Institutt for offentlig rett ved UiO på forrige mandagsseminar i det tverrfaglige forskningsprosjektet HUMSAM - kulturell kompleksitet i det nye Norge.
Skal alle behandles likt - uansett bakgrunn? Er det bedre å importere andre folkegruppers rettsoppfatninger? Et pluralististisk rettsystem er ingen multikulturell idyll, minnet hun oss på. På sitt verste kan det nemlig være grunnlag for apartheid. Ifølge rettsviteren mangler det forskning på rettsoppfatningen i de forskjellige religiøse gruppene, om maktstrukturer i moskeen og om innflytelsen av transnasjonale nettverk.
Hellum er rettsviter og har bl.a. vært på rettsantropologisk feltarbeid i Zimbabwe. Et hovedtema har vært forholdet mellom forbudet mot kvinnediskriminering i FNs Kvinnekonvensjon og afrikansk sedvanerett.
LES MER:
Barnløshet og rett i Zimbabwe: Tradisjonell og moderne rett og kultur i kjønns- og utviklingsrettslig perspektiv (prosjektbeskrivelse)
Anne Hellum: Handling Legal Pluralism and Differences Between Women in Water Reform (Journal Law, Social Justice & Global Development)
Samisk domstol: Liten domstol med stort oppdrag (jus.no)
Samerett: Gjenreising av et folk (Ánde Somby)
Todelt rettssystem er uakseptabelt - Amnesty mot Erna Solbergs forslag (utrop.no)
Barn bak sløret - Om boka Hijab i Norge (Kilden, Forskningsrådet)
Kultur og rett: Er det virkelig mulig å kalle en fars drap på sin datter for «kulturuttrykk»? (Dagbladet)
Ære er ei offentleg sak - om Unni Wikans bok "For ærens skyld" (Dag og Tid)
Hva er rettsantropologi? Kort forklaring / lang forklaring
Wednesday, October 27, 2004, 08:00
Aftenposten
Alle har hørt om Columbus, Vasco da Gama og Fridtjof Nansen. Men hva med Mary Kingsley, Isabella Bird og Mary Wollstonecraft? Mange spektakulære reiseskildringer kommer fra kvinner, og flere av dem er nå samlet i boken "Odyssevs i skjørt".
- Det som overrasket meg mest var at litteraturen var så rik, og dessuten variasjonen, skrivegleden og kvinnenes kunnskap om verden, sier forfatteren, Anka Ryall. - Reisebeskrivelser er per definisjon gode historier. De handler om møter med fremmede kulturer, utfordringer og opplevelser.
En av hennes favorittforfattere er britiske Mary Kingsley, som reiste rundt i Vest-Afrika på begynnelsen av 1900-tallet. Hun skrev humoristisk og skildrende om spennende opplevelser så vel som om antropologi og imperiepolitikk. >> les mer
SE OGSÅ:
Kvinner som reiser (Klassekampen)
Kvinner som har erobret verden (Nordlys)
Tuesday, October 26, 2004, 11:25
Kilden, Forskningsrådet
Unge kvinner i St. Petersburg ser det som en selvfølge at de skal ha økonomisk selvstendighet gjennom lønnet arbeid. Det er utenkelig for dem å ’bare’ være hjemmeværende. Men like uforstående stiller de seg til det norske likestillingsidealet. Russiske kvinner og menn skal være forskjellige, men utfylle hverandre.
Sosialantropolog Guro Frostestad har studert velutdannede kvinner i St. Petersburg. Hun møtte stolte unge kvinner som slett ikke drømmer om et liv i Vesten. >> les mer
Tuesday, October 26, 2004, 10:24
Apollon nyheter, UiO
Et oppdatert og fullstendig oversiktsverk om samisk historie har lenge vært tiltrengt, og nå foreligger det første av til sammen to planlagte bind om emnet. Første bind er skrevet av professor i historie Lars Ivar Hansen og professor i arkeologi Bjørnar Olsen, begge ansatt ved Universitetet i Tromsø.
Verket omfatter som tittelen sier, den eldste delen av samenes historie fram til 1750. Med denne tittelen unngår forfatterne å vise hvilken stilling de tar til et forskningstema som har vært helt sentralt i forskningen rundt samene, og som også opptar plass i denne nye framstillingen: Når oppstod samisk etnisk identitet?
Nært forbundet og egentlig uatskillelig fra dette spørsmålet finner vi et av bokas hovedtemaer: Hvordan ble samisk etnisitet til?Andre viktige temaer som belyses, er samiske rettigheter til områder og ressurser, tamreindriftens opprinnelse og statsmaktenes kolonisering og misjonering blant samene. >> les mer
Tuesday, October 26, 2004, 08:00
Nordlys
TROMSØ: Skal du være «hot» på føttene nå, bør du skaffe deg samesko. Folkloretrenden er over oss og flere designere har vært helt ute på viddene for å hente inspirasjon. Ifølge moteansvarlig i norske ELLE, Vanessa Rudjord, har samedrakten vært med på å inspirere flere motedesignere i år. >> les mer
Monday, October 25, 2004, 18:00
Menneskeutstillinger og myten om hvit overlegenhet
Sverre Bjørstad Graff, Magasinet Startsiden.no
Utstillinger av mennesker fra andre kulturer var i storgrad med på å bygge opp myten om hvit overlegenhet. Kongolandsbyen som ble opprettet i Frognerparken i 1914 var ikke første gang ulike folkegrupper ble vist fram for nysgjerrige tilskuere.
Flere tiår før Kongolandsbyen, ble svarte afrikanere gjerne presentert på sirkus og utstillinger som uttrykk for naturens bisarre mangfold, som mer eller mindre gruoppvekkende utslag av naturens luner.
Lengst holdt slike etnologiske karavaner seg som innslag på verdensutstillinger og på såkalte koloniutstillinger. Her var de en del av kolonimaktenes presentasjoner av seg selv og sine erobringer. >> les mer (link oppdatert 9.3.05)
SE OGSÅ
Kongolandsbyen - beryktet kapittel i norsk utstillingshistorie som forbilde?
Monday, October 25, 2004, 11:37
Humsam, Universitetet i Oslo
Hvor viktig er gjensidig tillit i et flerkulturelt samfunn? Hvordan kan tillit skapes? Skal vi involvere oss i andre eller er likegyldighet et bedre alternativ? Under åpningskonferansen av forskningsprosjektet "HUMSAM - Kulturell kompleksitet i det nye Norge" fikk deltakerne høre inspirerende innlegg av forskere fra våre naboland og innspill fra organisasjoner som jobber mot rasisme. >> les mer (Linken er oppdatert 23.05.05)
Monday, October 25, 2004, 08:09
Lisbeth Sachs, medicinsk antropolog, Svenska Dagbladet
Under senare år har böcker som berättar om människors upplevelser av sjukdom blivit bästsäljare. Frågorna som ställs handlar om allt från de myter, attityder och antaganden som ligger bakom hur vi i västvärlden tänker och handlar i samband med sjukdom till en diskussion av samtida praktik inom medicinsk verksamhet. De så kallade patografierna kan därutöver tjäna som kunskapskällor för forskare och läkare.
En återkommande struktur i många av patografierna är det antropologerna kallar för rite de passage, övergångsritualer mellan ett socialt tillstånd till ett annat. Det kan i begreppets grundbetydelse gälla övergången mellan barndom och vuxenvärld, mellan ogift och hustru, barnlös och mor etcetera. Övergångsritualer finns med när en frisk person lämnar sitt friska liv och övergår till ett liv som sjuk, som patient.
Patografier som vår samtid förser det medicinska etablissemanget med bör tas på allvar och berika den bild som varje sådan berättelse ger av sjukdom som en del av livet. >> les mer
SE OGSÅ
Lisbeth Sachs: Immunsystemet en fråga om själens hälsa (SvD)
Lisbeth Sachs: Lidandet har blivit en global handelsvara (SvD)
Kommunikasjon mellom lege og passient: Når livet blir til en defekt kroppsdel (Apollon, UiO)
« 1 23 24 25 26 27 28 » XML
Admin login | Script by Alex